Analiza Vinului

Extras din referat Cum descarc?

Analiza vinului poate fi sumara sau completa, aceasta din urma necesitand pe langa datele furnizate de analiza sumara, o serie de alte determinari care sa permita o apreciere mai justa a calitatii vinului.
1 Proprietati organoleptice
Se stabileste culoarea, gustul, mirosul notandu-se particularitatile constante.
2 Greutatea specifica 
Greutatea specifica la 20/20grade C se determina prin metoda picnotermica, luandu-se greutatea unui volum de apa distilata si de vin de analizat la temperatura de 200C.
Determinarea necesita urmatoarele etape operatii:
a. - cantarirea picnometrului gol (in lipsa acestuia se poate folosi un balon cotat de 50 ml, cu gatul stramt);
- se spala bine picnometrul de 50 ml cromosulfuric si se limpezeste de mai multe ori cu apa de conducta si apa distilata;
- se lasa sa se usuce bine si pe urma se tine intr-o etuva cu aer cald la temperatura de 100 - 1100C circa o ora;
- se pune intr-un exicator cu clorura de calciu unde se tine circa 2 ore si pe urma se cantareste la balanta analitica.
b. - cantarirea picnometrului cu apa distilata la 20/200C
- se umple acelasi picnometru, pana ceva mai sus de semn cu apa distilata, se tine intr-o baie de apa rece la temperatura exacta de 200C indicata de un termometru sensibil timp de circa 2 ore, apoi cu ajutorul unei pipete se aduce exact la semn. Se usuca bine cu hartie in intregime exteriorul picnometrului. Se lasa totul in repaus in camera de balante timp de circa 2 ore pentru a lua temperatura camerei si in urma se sterge bine picnometrul cu ajutorul unei piei de caprioara. Se cantareste la balanta anlitica.
c. - cantarirea picnometrului cu vin: se descarca apa distilata din picnometru, se spala de cateva ori cu ceva vin de analizat si se umple apoi cu vinul de analizat pana ceva mai sus de semn. Se pune apoi intr-o baie de apa rece unde se tine la temperatura de 200C timp de circa 2 ore, cu ajutorul unei pipete se aduce la semn. Se usuca bine cu hartia de filtru interiorul gatului picnometrului cat si exteriorul. Se lasa totul in repaus in camera de balante, timp de doua ore pentru a lua temperatura camerei si in urma se sterge bine picnometrul cu ajutorul unei piei de caprioara. Se cantareste la balanta analitica. Continutul picnometrului fiind desertat, acesta este gata pentru a fi umplut cu un alt vin cu care se procedeaza la fel.
Calcul: Fie a grame greutatea picnometrului gol, b greutatea picnometrului plin cu apa distilata si c greutatea picnometrului plin cu vin de analizat. Avem:
b - a = A - greutatea volumului de 50 ml apa distilata
c - a = B - greutatea volumului de 50 ml vin de analizat
Greutatea specifica a vinului la 20/200C va fi:
d = B/A


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Vinului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!