Analiza cromului din apa

Extras din referat Cum descarc?

Oligoelementele sunt prezente in mediu intr-o gama larga de forme fizico-chimice care au efecte diferite asupra mediului . Analiza speciei vizeaza determinarea diferitelor forme fizico-chimice ale unui element care impreuna se completeaza pana la concentratia totala dintr-o proba . 
Cromul se stie ca exista in doua stari de oxidare si anume :Cr ( III ) si Cr ( VI ) . Cr ( III ) este esential pentru mamifere pentru intretinerea de glucoza , lipide si pentru metabolismul proteinelor ,iar Cr ( VI ) este cunoscut pentru efectul sau negativ asupra rinichiilor, plamaniilor si ficatului . Contaminarea cromului in mediu se datoreaza in primul rand din cauza descarcarii de gestiune a apelor reziduale, industria de bronzat si industriale galvanizate. 
In afara de aceasta , concentratia de crom in apele potabile poate creste ca urmare a utilizarii de inhibitori de coroziune.
Toxicitatatii Cr ( VI ) ii este atribuita capacitatea sa de a migra prin membrana celulara precum si cresterea concentratiei de crom intracelular. 
Mai mult decat atat , Cr ( VI ) este un agent cancerigen puternic pentru tractul respirator si prin urmare, determinarea sa in apele potabile este necesara. Limita maxima de Cr ( VI) in concentratia de apa potabila este 20 ngmL-1.
Pentru specia probei de crom pretratata, care include separarea analitului si preconcentrarea sa sunt necesare in scopul de a determina un nivel scazut de crom individuale speciei. 
In aceasta lucrare se prezinta preconcentrarea de Cr ( VI) in cazul in care scurgerea de adsorbit Cr a fost atenuat se foloseste forma oxalatului de Dowex - 1. Optimizarea conditiilor cantitative pentru recuperarea Cr ( VI) si determinarea acestuia in apa potabila probele sunt raportate . Comportamentul scurgerea de adsorbit Cr ( VI ) ca Cr ( III ) cu timpul pe clorura de oxalat si forme Dowex - 1 si adsorbtia Cr ( III ) si Cr ( VI ) la oxalat forma de Dowex - 1 cu pH sunt , de asemenea, raportate . 
Metoda dezvoltata a fost aplicata pentru preconcentrarea si determinarea Cr ( VI ) in probele de apa.
CROMUL
In ape, cromul se afla obisnuit sub forma de cation, Cr(III) si sub forma de anioni, CrO42- si Cr2O72- .
Pentru a se face distinctie intre cele doua forme, mai intai se analizeaza cromul trivalent sau hexavalent si apoi, intr-o proba separata se analizeaza cromul total, dupa reducerea cromului hexavalent cu silfit de sodiu sau dupa oxidarea cromului trivalent cu permanganat de potasiu.
Cantitatile mici de crom din ape se pot concentra prin coprecipitare cu Fe(OH)3 inainte si dupa adaugarea sulfitului de sodiu in mediu acid.
EXPERIMENTAL:
1.Aparatura
Un Sistem termoelectric de absorbtie atomica , Model Perkin Elmer Nr ZL 4100 , cu efect Zeeman longitudinal si corectie de fond.
2.Reactivii
Reactivi analitici calitativi utilizati : HCl , HNO 3 si potasiu oxalat .
Apa pura ( 18 M? cm ) a fost preparata prin trecerea apei potabile printr-un amestec de schimbare de ioni si apoi printr-un sistem Milli- Q.
Au fost preparate solutiile stoc de Cr ( III ) si Cr ( VI ) sub acid azotic fiert.
3.Prepararea rasinilor
a) Sub forma de clorura de Dowex - 1 : O coloana de 40mm diametrul interior a fost preparata folosind 10 g de Dowex comercial - 1 ,se spala cu 100 ml de apa , urmata de HNO3 2M .La final acesta a fost incarcat cu 50 ml de HCI 6M pentru a-l converti si pentru a forma clorura.
b) Forma oxalatului de Dowex - 1 : Rasina de mai sus obtinuta a fost incarcata cu 100 ml de oxalat de potasiu 10% intr-o coloana de 40 mm diametru interior, folosind un debit de 2mLmin-1, se spala de excesul de oxalat si se lasa la uscat la aer.
4.Adsorbtie
a) Sub forma de clorura de Dowex - 1 : Rasina ( 100 mg ) a fost amestecata cu 25mL de 250 ngmL-1 solutie ( atat Cr ( III ) cat si Cr ( VI ) separat ) pentru diferite perioade cuprinse intre 5 min -48 h si supernatantul a fost analizat pentru Cr . Alte studii de adsorbtie au fost efectuate pentru agitarea rasinii cu solutii standard de Cr pentru 15 min .
b) Forma oxalatului de Dowex-1: Experimentele de mai sus s-au repetat cu forma oxalatui de rasina.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza cromului din apa.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.K. Vercoutere, R. Cornelis, S. Dyg, L. Mees, J.M. Christensen, K. Byrialsen, B. Aaen, P. Quevauviller, Mikrochim. Acta 123 (1996) 109.
2.M. Sperling, A. Townshend (Eds.), Encyclopedia of Analytical Science, vol. 2, Academic Press, London, 1995, pp. 729- 736.
3. E. Berman, Toxic Metals and Their Analysis, Heyden, London, 1980.
4.C-tin.Patroescu, I.Ganescu, Analiza Apelor, Editura Scrisul Romanesc, Craiova, 1980
5. National Centre for Compositional Characterisation of Materials (CCCM), BARC, ECIL, P.O., Hyderabad 500062, India, Received 16 September 2004; received in revised form 10 January 2005; accepted 10 January 2005, pages (267-271)
6.http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0003267096000621


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!