Analiza chimica a alimentelor prin spectrofotometrie cu absorbtie chimica

Cuprins referat Cum descarc?

1. Generalitati. Definirea metodei de analiza
2. Principiul metodei
3. Avantajele metodei
4. Dezavantajele metodei
5. Aparatura utilizata
6. Etapa preparativa de pregatire a probelor
7. Descrierea metodei de lucru 
8. Rezultate furnizate
9. Interpretarea rezultatelor obtinute
10. Aplicatii in identificarea componentelor alimentare
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Definirea metodei de analiza
Spectroscopia a reprezentat initial studiul interactiuni dintre radiatie si materie in functie de lungimea de unda (?). De fapt, istoric spectroscopia s-a referit la utilizarea luminii vizibile dispersate in functie de lungimea de unda a sa, de examplu, printr-o prisma precum in figura alaturata
Dispersia luminii trecand printr-o prisma triunghilara
Mai tarziu, conceptul a fost extins foarte mult pentru cuprinde orice masurare a unei cantitati in functie de lungimea de unda sau de frecventa. Astefel, de asemenea, se poate referi la un raspuns la un camp alternativ sau frecventa variabila (v). O noua prelungire a domeniului de aplicare al definitiei adaugata de energie (E), ca o variabila, o data ce relatia foarte stransa E=hv pentru fotoni a fost realizata (h - constanta lui Planck). 
Spectroscopia de absorbtie este o tehnica, in care puterea unui fascicul de lumina masurate inainte si dupa interactiune se compara cu un esantion. Tehnici specifice de absorbtie tind sa fie mentionate de lungimea de unda a radiatiilor masurate cu spectroscopia de absorbtie cu ultraviolete, in infrarosu sau cu m,icrounde. Absorbtia se produce atunci cand energia fotoniilor se potriveste cu diferenta de energie dintre cele doua stari ale materiei.
La baza spectrometriei de absorbtie atomica se afla fenomenul de autoabsorbtie sau autoinversie a liniilor spectrale observat de Frauhofer in 1817 si definit de Kirchoff in 1859 prin legea: orice corp chimic poate absorbi acele radiatii pe care el insusi le poate emite in conditii determinate si ulterior aplicate analitic catre Walsh in 1955.
Filiala spectroscopiei care se ocupa de masurarea energiei radiante transmise sau reflectate de catre un organism, este o functie a lungimii de unda. Masurarea este de obicei, comparata cu cea transmisa sau reflectata de un sistem care serveste ca un standard. In chimie si fizica, diferite tipuri de spectrofotometrie acopera game largi ale spectrului electromagnetic: ultraviolete (UV), lumina vizibila, infrarosu (IR), sau cu microunde. Spectrofotometria UV este deosebit de utila in detectarea si cuantificarea substantelor incolore, in solutie. 
In metoda spectrofotometrica se masoara valoarea absoluta a absorbantei folosind aparate numite spectrofotometre. 
2. Principiul metodei
Spectrofotometria de absorbtie atomica se bazeaza pe determinarea concentratiei ununui element chimic din proba ce se analizeaza, prin masurarea absorbtiei unei radiatii electromagnetice cu lungime de unda specifica, la trecerea acesteia prin mediul in care sunt uniform distribuiti atomii liberi ai elementului respectiv. Nivelul de absorbtie este proportional cu concentratia atomilor in mediul de distributie.
Daca lumina doar a lungimii de unda inflenteaza drumul liber, starea de baza a unui atom, atomul poate absorbi lumina si intra intr-o stare excitata intr-un proces cunoscut sub denumirea de absorbtie atomica.
Absorbtia atomica masora cantitatea de lumina, la lungimea de unda de rezonanta care este absorbita in timp ce aceasta trece printr-un nor de atomi. Deoarece numarul de atomi in calea luminii creste, cantitatea de lumina absorbita creste intr-un mod previzibil. Prin masurarea cantitatii de lumina absorbita, o determinare cantitativa a valorii elementului analit prezent poate fi facuta. Utlizarea surselor de lumina speciale, si o selectie atenta a lungimii de unda permite determinarea cantitativa a elementelor specifice individuale, in prezenta altora. Norul de atomi necesar pentru masuratorile de absorbtie atomica este produs prin furnizarea de energie termica suficienta probei pentru a disocia compusi chimici in atomi liberi. Aspirand o solutie de proba intr-o flacara aliniata in fascicolul luminos serveste acest scop. In conditiile flacarii propriu-zise, cea mai mare parte din atomi vor ramane in forma starii de baza si sunt capabili sa absorba lumina la lungimea de unda de anliza de la o lampa de sursa. Usurinta si viteza cu care aceste determinari precise si exacte pot fi realizate cu aceasta tehnica, au facut absorbtia atomica una dintre cele mai populare metode de determinare a metalelor.
Vom descrie miscarea de obiecte microscopice cu ajutorul legii lui Newton. Putem cu usurinta masura viteza, acceleratia, forta si potentialul energiilor, precum si cuantifica efectele gravitationale. Cu toate acestea, atunci cand ne uitam la particulele atomice (de exemplu protoni, electroni, neutroni), nu mai putem descrie miscarea energia, utilizand fizica newtoiena. Caracteristicile particulelor atomice sunt descrise utilizand teoreme ale mecanici cuantice.
Mecanica cuantica - sau chimia cuantica- descrie geometria atomilor si moleculelor, in termeni ai expresiilor matematice complexe. De asemenea, descrie starile relativeale m,ateriei atomice. Spectrometria de absorbtie atomica utilizeaza principiile chimiei cuantice pentru a detecta prezenta anumitor metale (aluminiu, fier, cupru), si determina concentratia acestor metale in probe.
Toti atomii si componentele lor au energie. Nivelul de energie la care exista un atom face referire la starea sa. In conditii normale, atomii exista in cele mai stabile stari ale lor. Ne referim in special la cel mai stabil nivel si anume starea de baza. Chiar daca noi nu putem masura starea de energie precisa pentru un atom, putem masura de obicei, modificari de la energia sa relativa la starea sa de baza. Anumite procese pot schimba starea de energie pentru un atom. De exemplu, adaugarea de energie termica (caldura poate provoca un atom sa creasca intr-o stare mai mare de energie. Ne referim la starile de energie, care sunt mai mari decat starile de baza ca si starile excitate. In teorie, exista stari excitate infinite, cu toate acestea, exista in scadere numerosi atomi dintr-o populatie care ating stari excitate mai mari.
Legile mecanicii cuantice ne spun ca atomii nu isi maresc nivelurile lor de energie treptat. Un atom merge direct de la o stare la alta, fara a trece prin stari intermediare. Ne referim la aceste ,,salturi cuantice" ca tranzitii. Tranzitia de la starea de baza (notata cu E) la prima stare excitata (E1) impune o anumita forma de intrare de energie. Aceasta energie este absorbita de catre atom. Atunci cand aceasta aborbtie de energie are loc in prezenta luminii ultraviolete, o parte din acea lumina va fi absorbita. Aceasta absorbtie UV are loc la o lungime de unda specifica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza chimica a alimentelor prin spectrofotometrie cu absorbtie chimica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Banu C. (coord.), Calitatea si controlul calitatii produselor alimentare, Ed. Agir, Bucuresti, 2002
2. Croitoru V., Constantinescu A. Metode de concentrare si separare, Iasi, Universitatea ,,Al. I. Cuza", 1974
3. Duca Al. Chimie analitica cantitativa- manual practic, vol2, Institutul politehnic Iasi, 1979
4. Ligia Stoica, Irina Constantinescu, s.a. , Chimie generala si analize tehnice, Editia II,Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti , 1991, pag.529-534.
5. Maria Pele, Chimie analitica si analiza instrumentala, Ed. Matrix Rom, Bucuresti,1999, pag. 262-267.
6. Sonia Gutt, Analiza instrumentala, Ed. Universitatii Suceava, Suceava, 1997, pag.68-72.
7. http://www.jhc.org/cgi/reprint/23/12/941.pdf 
8. http://www.aurorabiomed.com/aas.htm http://www.andor.com/learning/applications/Atomic_Spectroscopy/
9. http://www.who.int/water_sanitation_health/resourcesquality/wqmchap8.pdf
10. http://www.answers.com/topic/spectroscopy23
11. http://www.gmu.edu/departments/SRIF/tutorial/aas/aas.htm 
12. http://www.chemistry.nmsu.edu/Instrumentation/AAS_HCL.html
13. http://www.cee.vt.edu/ewr/environmental/teach/smprimer/aa/aa.html 
14. www_RegieLive_ro_DETERMINAREA_PLUMBULUI_SI_CADMIULUI_DIN_ALIMENTE_PRIN_SPECTOMETRIE_DE_ABSORBTIE.zip24


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!