Amine Biogene

Extras din referat Cum descarc?

Aminele biogene din produsele alimentare sunt generate datorita actiunii microorganismelor in masura de a decarboxila histidina, lizina, ornitina si alti aminoacizi. Aceasta decarboxilare este efectuata de catre enzime specifice, biosintetice si secretata in mediul extracelular pentru anumite microorganisme.
Printre aceste enzime se evidentiaza histidin-decarboxilaza(care genereaza histamina din histidina),lisin-decarboxilaza (care produce cadaverina, de la lizina), ornitin-decarboxilaza (care produce putrescine de la ornitina), tirozin-decarboxilaza (care produce tiramina de la tirozina), triptofan-decarboxilaza (care genereaza triptamine, de la triptofan, etc.).In cazul histidinei, decarboxilarea genereaza acumularea concentratiilor de histamina care pot deveni toxice. Desi histamina este o amina biogena care are un potential toxic marit, impreuna cu alte amine biogene, cum ar fi putrescina si cadaverina, pot creste efectul toxic al acesteia.
Aminele biogene se pot acumula in produsele alimentare in concentratii mari de pana la 5.000 ppm, desi nivelul pragului de histamina, care determina declansarea de toxicitate, variaza in functie de alimente.
Produsele marine sunt alimentele care prezinta un risc major de formare a histaminei si a altor amine biogene, cu toate acestea si alte produse alimentare, cum ar fi produse din carne (carnati, salam, sunca, etc.), lactate (in principal branza), vin, bere, legume si fructe, nuci, ciocolata, pot fi de asemenea, un risc. Intoxicatia alimentara cu histamina este o problema de mare importanta din punctul de vedere al sanatatii publice: In timp ce primul caz a aparut in 1828, in prezent acest sindrom reprezinta toxicitatea cea mai frecventa asociata cu ingestia de produse marine din tarile inconjuratoare.
Histamina poate fi eliberata in cantitati mari, ca o consecinta a unei reactii alergice, care detine diverse efecte nedorite a acesteia (ca urmare a uniunii de receptori pe membranele celulare cardiovasculare) : efecte respiratorii, gastrointestinale si imunitare, si de asemenea prezenta unor efecte la nivelul pielii. 
Toxicitatea histaminei;rolul celorlalte amine biogene
Consecintele derivate din ingestia de alimente ce contin concentratii ridicate de histamina si alte amine biogene sunt diverse:
- aparitia toxicitatii datorita ingestiei unei cantitati anormal de ridicata de histamina;
- alte amine biogene, cum este cazul putrescinei si cadaverinei pot reactiona cu nitritii din produsele alimentare pentru a da nastere la nitrozamine cancerigene;
- consumul de alimente cu concentratii ridicate de amine biogene poate duce la crize hipertensive la pacientii aflati sub tratament cu monoaminooxidaza (MAO), o enzima capabil de a metaboliza amine potential daunatoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Amine Biogene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești.
După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare.
Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!