Amidonul Modificat

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1278
Mărime: 195.93KB (arhivat)
Publicat de: Antoniu Chiș
Puncte necesare: 6

Extras din referat

În produsele alimentare amidonul este în principal utilizat ca agent de îngroşare, sub formă de paste, acestea fiind obţinute în urma procesului de gelatinizare.Pentru a fi utilizat in acest scop,amidonul trebuie să îndeplinească anumite condiţii:

- Să nu confere produsului gust propriu

- Caracteristicile texturale să fie optime(consistenţă,vâscozitate)

- Să dea paste sau soluţii transparente

- Pastele să prezinte stabilitate, adică să-şi păstreze aceleaşi proprietăţi şi după tratamentele ulterioare.

Amidonul normal dar şi cel ceros, după gelatinizare, dau paste instabile, coezive, gumoase şi geluri necorespunzătoare.Prin modificarea amidonului se obţine o largă gamă de produse cu proprietăţi funcţionale îmbunataţite, având utilizări în:industria alimentară, industria hârtiei, industria teztilă, etc.

Tipurile de modificări care se pot aplica amidonului constau în:

-reticulare

-stabilizare

-polimerizare

-pregelatinizare

În funcţie de tipul de tratament, amidonurile modificate se clasifică în:

- Amidonuri modificate prin tratamente fizice.

- Amidonuri modificate prin tratamente chimice

- Amidonuri oxidate

- Amidonuri reticulate

- Amidonuri substituite

FAO/WMO Expert Committe on Food Additives a prezentat o listă de amidonuri

Modificate acceptate pentru utilizări în industria alimentară: [2]

- Adipat de diamidon acetilat

- Glicerol de diamidon acetilat

- Fosfat de diamidon acetilat

- Amidon ״fluid״

- Amidon tratat cu baze

- Amiloză şi amilopectină

- Amidonuri albite

- Deztrine albe şi galbene

- Glicerol diamidon

- Fosfat diamidon

- Amidonuri tratate enzimatic

- Glicerol diamidon hidroxipropilat

- Fosfat diamidon hidroxipropilat

- Amidon hidrozipropilat

- Amidon monofosfat

- Fosfat de diamidon fosfatat

- Amidon acetilat

- Amidon succinat octenil de sodiu

- Amidon succinat de sodiu

Tabel 1.Amidonuri utilizate în industria alimentară [3]

Tipul de amidon modificat Proprietăţi majore Utilizări în industria alimentară

Amidon pregelatinizat Solubil în apă,formează paste la rece Realizarea de produse pulverulente pentru produse tip cake,deserturi instant.

Amidon reticulat Întarzie capacitatea de îngroşare,prezinta stabilitate pentru un interval larg de pH şi temperatură. Supe, sosuri, dressinguri, alimente pentru copii.

Amidon eterificat,esterificat Stbilitate ridicată a pastelor la cogelare-decongelare Produse congelate, refrigerate

Alimente conservate

Amidonuri oxidate Transparenţă mare a pastei Produse gelificate

Amidonuri fluide Formează geluri tari Produse gelificate, tip jeleu, gume

Dextrine Solubilitate ridicată Toffees, glazes.

1.Amidonuri pregelatinizate

Amidonurile pregelatinizate sunt obţinute în urma tratamentului termic, termic şi mecanic sau cu ultrasunete a amidonului nativ.

Cele mai utilizate tehnici sunt:

-uscarea prin pulverizare a unei paste de amidon

-uscarea pe valţuri

-extrudarea amidonului pulverulent.

Uscarea prin pulverizare este o operaţie ce consta în uscarea cu ajutorul unui uscător-atomizor a unei paste de amidon ce a fost obţinută prin gelatinizarea amidonului în suspensie.

Ca avantaje,acest procedeu permite controlul parametrilor de uscare riguros, sunt pierderi minime de produs.Iar ca dezavantaje, consum ridicat de energie şi formarea de aglomerări.

Preview document

Amidonul Modificat - Pagina 1
Amidonul Modificat - Pagina 2
Amidonul Modificat - Pagina 3
Amidonul Modificat - Pagina 4
Amidonul Modificat - Pagina 5
Amidonul Modificat - Pagina 6
Amidonul Modificat - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Amidonul Modificat.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Tehnologia de Extracție a Amidonului de Porumb

1.Amidonul:Generalitati Amidonul este o substanţă organică, polizaharid de rezervă, specific organismelor vegetale, care se găseşte atat în...

Te-ar putea interesa și

Protectia consumatorului - etichetarea produselor

Cap. 1. Eticheta – definiţie şi generalităţi Eticheta este una dintre componentele unui comerţ civilizat. Ea prezintă produsul, având rolul de a...

Implementarea unui Plan de Afaceri

INTRODUCERE Planul de afaceri este un mijloc pentru intreprinzatori cu ajutorul caruia poate sa obtina niste prognoze bune datorita carora...

Cercetări privind Noi Metode de Obținere a Unor Alimente Hipocalorice Folosind Înlocuitorii de Grăsimi

I. ALIMENTE HIPOCALORICE I.1 ASPECTE GENERALE Schimbarile majore produse în ultimul deceniu pe piata mondiala de alimente indica un interes...

Produse Lactate Fermentate

Există numeroase tipuri de produse lactate fermentate (PLF) fabricate pe plan mondial. Intre cele peste 400 de sortimente de PLF cunoscute unele...

Biosinteza culturilor microbiene utilizate la fabricarea iaurturilor

SPECIFICARE INTRODUCERE Cea mai importantă problemă în condiţiile moderne, este creşterea de mai departe a industriei de producere, cu...

Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului

1.Introducere 1.1 Importanta laptelui si a produselor lactate Laptele are o importanta deosebita deoarece asigura o valoare nutritiva buna...

Etichete

1. Definitie si generalitati Eticheta reprezinta un element de identificare, informare, atentionare, clasificare si promovare comerciala a unui...

Amidonul din Cartofi

1. Introducere Hidratii de carbon care alcatuiesc grupa polizaharidelor au structura macromoleculara. Polizaharidele sunt mult raspandite in...

Ai nevoie de altceva?