Amidonul Modificat

Extras din referat Cum descarc?

In produsele alimentare amidonul este in principal utilizat ca agent de ingrosare, sub forma de paste, acestea fiind obtinute in urma procesului de gelatinizare.Pentru a fi utilizat in acest scop,amidonul trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
- Sa nu confere produsului gust propriu
- Caracteristicile texturale sa fie optime(consistenta,vascozitate)
- Sa dea paste sau solutii transparente
- Pastele sa prezinte stabilitate, adica sa-si pastreze aceleasi proprietati si dupa tratamentele ulterioare.
Amidonul normal dar si cel ceros, dupa gelatinizare, dau paste instabile, coezive, gumoase si geluri necorespunzatoare.Prin modificarea amidonului se obtine o larga gama de produse cu proprietati functionale imbunatatite, avand utilizari in:industria alimentara, industria hartiei, industria teztila, etc.
Tipurile de modificari care se pot aplica amidonului constau in:
-reticulare
-stabilizare
-polimerizare
-pregelatinizare
In functie de tipul de tratament, amidonurile modificate se clasifica in:
- Amidonuri modificate prin tratamente fizice.
- Amidonuri modificate prin tratamente chimice
- Amidonuri oxidate
- Amidonuri reticulate
- Amidonuri substituite
FAO/WMO Expert Committe on Food Additives a prezentat o lista de amidonuri
Modificate acceptate pentru utilizari in industria alimentara: [2]
- Adipat de diamidon acetilat
- Glicerol de diamidon acetilat
- Fosfat de diamidon acetilat
- Amidon ?fluid?
- Amidon tratat cu baze
- Amiloza si amilopectina
- Amidonuri albite
- Deztrine albe si galbene
- Glicerol diamidon
- Fosfat diamidon
- Amidonuri tratate enzimatic
- Glicerol diamidon hidroxipropilat
- Fosfat diamidon hidroxipropilat
- Amidon hidrozipropilat
- Amidon monofosfat
- Fosfat de diamidon fosfatat
- Amidon acetilat
- Amidon succinat octenil de sodiu
- Amidon succinat de sodiu 
Tabel 1.Amidonuri utilizate in industria alimentara [3]
Tipul de amidon modificat Proprietati majore Utilizari in industria alimentara
Amidon pregelatinizat Solubil in apa,formeaza paste la rece Realizarea de produse pulverulente pentru produse tip cake,deserturi instant.
Amidon reticulat Intarzie capacitatea de ingrosare,prezinta stabilitate pentru un interval larg de pH si temperatura. Supe, sosuri, dressinguri, alimente pentru copii.
Amidon eterificat,esterificat Stbilitate ridicata a pastelor la cogelare-decongelare Produse congelate, refrigerate
Alimente conservate
Amidonuri oxidate Transparenta mare a pastei Produse gelificate
Amidonuri fluide Formeaza geluri tari Produse gelificate, tip jeleu, gume
Dextrine Solubilitate ridicata Toffees, glazes.
1.Amidonuri pregelatinizate
Amidonurile pregelatinizate sunt obtinute in urma tratamentului termic, termic si mecanic sau cu ultrasunete a amidonului nativ.
Cele mai utilizate tehnici sunt:
-uscarea prin pulverizare a unei paste de amidon
-uscarea pe valturi
-extrudarea amidonului pulverulent.
Uscarea prin pulverizare este o operatie ce consta in uscarea cu ajutorul unui uscator-atomizor a unei paste de amidon ce a fost obtinuta prin gelatinizarea amidonului in suspensie.
Ca avantaje,acest procedeu permite controlul parametrilor de uscare riguros, sunt pierderi minime de produs.Iar ca dezavantaje, consum ridicat de energie si formarea de aglomerari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Amidonul Modificat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!