Ambalarea Rachiurilor Naturale in Sticle Speciale

Extras din referat Cum descarc?

1. Sticla.Compozitia sticlei
Sticla este un material plastic anorganic mult utilizat pentru confectionarea 
de ambalaje destinate produselor alimentare lichide si pastoase.
Sticla este o subtanta dura, omogena, nealterabila care se obtine prin topire la 1500oC a unui amestec format din siliciu(72%), sodiu(13%), var(12%) la care se adauga diferiti stabilizatori si coloranti.Acest amestec sub influenta unor temperaturi ridicate(1000oC) se transforma intr-o pasta care, prin suflare, poate fi usor pusa in diferite forme. Sticla este un material amorf, transparent, diferit colorat. Desi la temperatura ambianta are caracteristicile unui solid, sticla este un lichid supraracit.Nu este toxica pentru produsele alimentare fiind inerta fata de acestea( depozitare la temperatura ambianta).
Formula generala a sticlei este SiO2(Na2O)m(CaO)n
Contine diferiti oxizi ai metalelor ca materiale auxiliare: magneziu, aluminiu, plumb,zinc,bariu, potasiu, litiu, fier, crom, nichel,etc. Adaosurile alcaline(Na2CO3, K2CO3) reduc temperatura de topire si vascozitatea silicei( SiO2). Carbonatii de calciu si magneziu sunt stabilizatori prevenind dizolvarea sticlei in apa. Adaosul de plumb confera o mai mare claritate si stralucire. Adaosul de alumina mareste duritatea si durabilitatea. Adaosul de bor reduce pierderea sodiului din retea. Sticla are structura tridimensionala, un atomun atom de Si fiind inconjurat de patru atomi de oxigen cu formare de tetraedru. 
2. Proprietatile fizice ale sticlei.Tipuri de sticla
Sticla are urmatoarele proprietati fizice :
a) mecanice: fragilitatea exprimata prin rezistenta la presiunea interna, rezistenta la solicitarea verticala, rezistenta la lovire, rezistenta la zgarieturi si rosaturi;
b) termice: sticla are o buna conductibilitate termica, rezistenta la soc termic pana la maxim 35oC;
c) optice: - transparenta; 
- absorbtia in UV: permeabilitatea se reduce( razele UV sun absorbite) prin utilizarea oxizilor de cadmiu, sulfatului de cadmiu si oxidului de ceriu in compozitia sticlei;
- Absorbtia razelor X: sticla cu plumb si bariu absoarbe mai bine aceste radiatii, absorbtia fiind functie de grosimea sticlei.
Tipuri de sticla :
a) sticla silico-calcio-sodica se utilizeaza pentru pahare si flacoane, are rezistenta chimica mai mica;
b) sticla cu adaos de aluminiu in cantitate mica este mia rezistenta chimic;
c) sticla cu continut mai ridicat in calcar are elasticitate marita,este mai putin fragila,fiind folosita pentru butelii.
Pentru colorarea sticlei se pot folosi diferiti agenti in proportii diverse:
a) sticla cu adaos de 0,02-0,08 % Fe2O3, CeO2, TiO2 este incolora si se utilizeaza pentru confectionarea buteliilor pentru lapte, apa minerala, confectionarea borcanelor;
b) sticla cu adaos de 0,08-0,15 % Fe2O3 are culoare intre albastru si galben ,se foloseste pentru buteliile de apa minerala, vin alb;
c) sticla cu adaos de 0,8- 1,2 % Fe2O3 are culoare verde deschis, se utilizeaza pentru buteliile de sampanie, bere, vin;
d) sticla cu adaos de Cr2O3, Fe2O3+Cr2O3+CuO, V2O3 este de culoare verde se foloseste pentru buteliile de bere,vin;
e) sticla cu adaos de 2-2,5 % Fe2O3 este de culoare verde inchis,se foloseste pentru buteliile de sampanie;
f) sticla cu adaos de MnO2 este de culoare galben inchis,se utilizeaza pentru buteliile de bere, vin rosu;
g) sticla cu adaos de MnO, MnO+Fe2O3, TiO2+Fe2O3, MnO+CeO2 este de culoare maro, se utilizeaza pentru buteliile de bere.
3. Avantajele si dezavantajele utilizarii sticlei
Utilizarea sticlei are urmatoarele avantaje:
- este insolubila in apa;
- are rezistenta la actiunea acizilor si bazelor;
- este inerta chimic in contact cu produsele alimentare;
- este impermeabila la gaze, vapori, lichide si arome;
- nu are mirossi nu retine mirosurile;
- este rigida;
- este tansparenta,permite controlul vizual al continutului;
- este igienica, se spala usor;
- poate fi obtinuta in forme din cele mai diverse si in culori variate, care permit alegerea culorii convenabile asigurand protectie impotriva radiatiilor daunatoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ambalarea Rachiurilor Naturale in Sticle Speciale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!