Ambalarea Painii

Extras din referat Cum descarc?

DEFINITIA,FUNCTIILE SI PROPRIETATILE AMBALAJULUI
Ambalarea produselor alimentare prezinta importanta deosebita pentru toti participantii la circuitul tehnico-economic, fapt demonstrat de frecventa de innoire a ambalajului care a fost mai mare decat cea de innoire a produselor, in ultimii 20 de ani. Aceasta tendinta se explica prin impactul pe care il are ambalajul asupra consumatorului la luarea deciziei de achizitionare a produsului, de unde si expresia ,,se cumpara cu ochii".
Preocuparea crescanda a operatorilor economici pentru ambalaje explica si multitudinea de definitii date acestora. Ambalajul:
- este un accesoriu protector, indispensabil conservarii, manipularii si transportului unui produs (V. Petrescu, 1996);
- este o invelitoare completa sau partiala a marfii in scopul protejarii acesteia in timpul transportului si depozitarii precum si in scopul de a prezenta marfa, in mod adecvat, beneficiarului (V. Petrescu, 1996);
- asigura protejarea produsului in timpul depozitarii, transportului si utilizarii, iar in unele cazuri, protejarea mediului inconjurator fata de eventualele influente nocive ale produsului (V. Petrescu, 1996);
- este un sistem care insoteste produsul in toate fazele circulatiei sale, de la producator la consumator, sau numai in unele din aceste faze, indeplinind functii legate de manipularea, protejarea, conservarea si desfacerea produsului (V. Petrescu, 1996);
- este un sistem fizico-chimic complex, cu functii multiple, care asigura mentinerea sau, in unele cazuri, ameliorarea calitatii produsului caruia ii este destinat, favorizand identificarea acestuia, inlesnind atragerea de cumparatori potentiali pe care ii invata cum sa foloseasca, sa pastreze produsul si cum sa apere mediul inconjurator de poluarea produsa de ambalajele uzate sau de componentii de descompunere ai acestora (V. Petrescu, 1996);
- este un obiect destinat sa cuprinda si sa inveleasca in mod temporar un produs sau un grup de produse, in timpul manipularii, transportului sau desfacerii acestora (A. Purcarea, 1999);
- reprezinta un mijloc (sau ansamblu de mijloace) destinat sa cuprinda sau sa inveleasca un produs sau un ansamblu de produse pentru a le asigura protectie temporara din punct de vedere fizic, chimic, mecanic, biologic, in scopul mentinerii calitatii si integritatii acestora in starea de livrare, in decursul manipularii, transportului, depozitarii si desfacerii, pana la consumare sau pana la expirarea termenului de garantie (STAS 5845/1 - 1996);
- un material specific, ca executie si natura, destinat ambalarii produselor alimentare in vederea asigurarii protectiei si utilizat pentru transportul, manipularea, depozitarea sau desfacerea acestora (O.G. nr. 39/1995).
Analizand definitiile prezentate mai sus reiese clar ca la proiectarea si realizarea ambalajelor trebuie sa se tina cont de cerintele tuturor partilor implicate (producatori de ambalaje, industrii beneficiare, societati comerciale, consumatori).
In concluzie, un ambalaj trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte generale:
- masa si volum propriu reduse;
- inofensiv pentru produs si mediul inconjurator;
- sa nu prezinte miros si gust propriu care pot afecta inocuitatea produselor alimentare;
- sa prezinte rezistenta mecanica ridicata necesara pentru etapele circuitului tehnico-economic al produsului;
- sa fie impermeabil la factorii externi (gaze, praf, grasimi etc.);
- sa fie atractiv pentru consumator prin corelarea celor trei elemente: forma, culoare si grafica;
- sa fie compatibil cu produsul pentru care este destinat.
Functii
Rolul major jucat de ambalaje in viata economico-sociala rezida si in functiile acestuia:
- functia de conservare a continutului - cu rol in mentinerea caracteristicilor de calitate ale produsului;
- functia de prezentare - cu impact deosebit asupra deciziei consumatorilor;
- functia de informare a partilor implicate in circuitul tehnico-economic, precum si a consumatorilor, prin intermediul etichetarii;
- functia de serviciu - adus consumatorului in cazul unor produse (flacon pulverizator etc.);
- functia de securitate alimentara;
- functia de protectie a produsului alimentar impotriva unor factori fizico-chimici si biochimici ce pot deprecia nivelul calitativ al produsului.
Proprietatile ambalajului
Transmisia luminii
Transmisia luminii e necesara la ambalajele la care se doreste sa se afiseze continutul,dar sunt restrictionate in cazul alimentelor susceptibil a fi deteriorate de lumina(oxidarea lipidelor,distrugerea riboflavinei si pigmentilor naturali).Lumina absorbita de aliment in ambalaj este data de relatia:
in care:Ia este intensitatea de lumina absorbita de aliment,Ii este intensitatea luminii incidente,Tp este transmitanta fractionala a materialului de ambalat,Rp este fractiunea reflectata de materialul de ambalat,iar Rf este fractiunea reflectata de aliment.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ambalarea Painii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!