Ambalaje - Lapte

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este alimentul cel mai complet si mai usor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de baza in nutritia omului. Laptele este un lichid de culoare alb-galbuie secretat de glanda mamara a mamiferelor. Laptele a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca aliment principal in hrana diferitelor popoare, ca asirieni, babilonieni, greci si romani. Laptele mai este denumit si ,,Sangele Alb" prin valoare sa hranitoare. Materia prima pentru industria laptelui si a produselor lactate o constituie laptele de vaca, oaie, capra, bivolita. Are peste 100 de substante nutritive necesare vietii omului(20 aminoacizi, peste 10 acizi grasi, 4 feluri de lactoze, 25 vitamine, peste 45 elemente minerale, proteine). Proteinele contin aminoacizi necesari cresterii si mentinerii sanatatii. Important este faptul ca substantele nutritive din lapte se gasesc in proportii optime, astfel ca laptele este asimilat de organism mai bine decat orice alt aliment, putand fi consumat atat in stare proaspata cat si sub forma de diferite produse lactate. Atat laptele cat si produsele lactice maresc rezistenta organismelor fata de infectii si intoxicatii, ridicand nivelul de sanatate a populatiei.

2. Locul ambalajului in fluxul tehnologic

Laptele de consum dupa pasteurizare si racire la 4 - 60C, se depoziteaza in tancuri izoterme, unde se pastreaza in stare racita, pana in momentul ambalarii. In timpul depozitarii, inainte si dupa ambalare, conservarea laptelui este influentata de mai multi factori:

-suprafata de contact - laptele, dupa pasteurizare, vine in contact cu diferite suprafete, care trebuie bine spalate si dezinfectate, asigurand astfel o protectie impotriva recontaminarii.

-temperatura - temperatura scazuta este folosita ca mijloc principal de a prelungi conservabilitatea laptelui.

-aerul - aerul este o sursa de contaminare cu bacterii si din aceasta cauza se impune mentinerea unei curatenii perfecte in spatiile destinate ambalarii laptelui de consum.

-lumina - laptele este sensibil la actiunea luminii, mai ales a luminii solare directe. O actiune prelungita a luminii poate favoriza fenomenele de oxidare, care au ca rezultat aparitia gustului specific de ranced.

Evolutia actuala a exigentelor igienico-sanitare si ale consumatorilor impun ca ambalajele folosite pentru desfacerea laptelui la consumator sa raspunda la urmatoarele cerinte principale:

- sa protejeze produsul contra contaminarii;

- sa reziste la manipulari;

- sa poata fi usor spalat si dezinfectat;

-sa aiba costuri reduse.

3. Clasificare ambalaje - importanta ambalajului

Importanta ambalajului este evidentiata de principiile pe care acesta trebuie sa le indeplineasca pe parcursul circuitului strabatut de produs intre producator - distribuitor - reteaua comerciala en detail - consumator final. Ambalajul poate avea o importanta minora, cum este in cazul materialelor de constructii sau o importanta majora, cum este in cazul produselor alimentare.

Ambalarea laptelui de consum se realizeaza in:

-bidoane de 25 l capacitate pentru consumuri colective,

-butelii de sticla inchise cu capsule de aluminiu,

-ambalaje nerecuperabile - pungi de polietilena sau cutii de carton complex.

In cazul folosirii ambalajelor de sticla se acorda atentie speciala operatiunii de spalare (atat a buteliilor de sticla cat si a navetelor).

Imbutelierea laptelui si capsularea buteliilor se sticla se realizeaza mecanic, masinile respective fiind montate in flux cu instalatia de spalare. Ambalarea in ambalaje de tip pierdut (nerecuperabile) se face in pungi de polietilena confectionate simultan cu operatiunea de ambalare. Masinile folosite sunt relativ simple si sunt alimentate cu folie de polietilena sub forma de rola. Dispozitivul de dozare a laptelui este amplasat la partea superioara a masinii. Folia de polietilena este lipanta sub forma de tub, sudata longitudinal si transversal la unul din capete pungii, urmeaza operatiunea de dozare a laptelui, a doua sudura transversala pentru inchiderea

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ambalaje - Lapte.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 507 cuvinte
Nr caractere:
9 404 caractere
Marime:
20.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
ambalaj, alimente, importanta
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!