Ambalarea marfurilor a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in timp, ca urmare a tehnologiilor avansate folosite atat in productia de marfuri, cat si in obtinerea de noi materiale pentru ambalaje, de noi tipuri de ambalaje si de metode de ambalare din ce in ce mai perfectionate, care sa mentina calitatea produselor si a mediului inconjurator la un nivel ridicat. Ambalajul marfurilor poate fi definit din punct de vedre tehnic si economic: Din punct de vedere tehnic ,ambalajul este "un mijloc" destinat sa cuprinda sau sa inveleasca un produs sau un ansamblu de produse pentru a le asigura protectia temporara fata de factorii externi(fizici ,chimici ,biologici,mecanici,etc.) in scopul mentinerii calitatii si integritatii acestora in timpul livrarii ,manipularii ,transportului ,depozitarii si desfacerii pana la consummator sau pana la expirarea termenului de garantie. Din punct de vedere economic,ambalajul poate fi considerat un produs finit oarecare, cu o anumita destinatie, la fabricarea caruia s-au efectuat cheltuieli cu materii prime, materiale si de obtinere. Rolul ambalajului este acela de a proteja produsele alimentare si nealimentare (mentinand integritatea si calitatea acestora), de a inlesni operatiile de manipulare, transport, depozitare,desfacere. Unul dintre ambalejele cele mai importante il constituie ambalajele din hartie si carton.Acest tip de ambalaj se afla pe primul loc in ierarhia materialelor de ambalare in sensul ca inregistreaza cel mai mare consum anual.Aceste material se pot asocial intre ele sau cu alte material in vederea realizarii ambalajelor complexe. Ambalajele din materialele celulozice detin ponderea principala in totalul ambalajelor. In functie de perioade si de tari, se inregistreaza sensibile fluctuatii. Materialele care pot in viitor sa ia locul ocupat de materialele celulozice sunt materialele plastice. Hartia si cartonul sunt aglomerari de fibre celulozice ale caror insusiri depind de procedeul de extragere a fibrelor din lemnul utilizat ca materie prima. Fibrele se pot extrage prin procedee mecanice (pasta mecanica), chimice (pasta chimica) sau combinate. Pentru eliminarea permeabilitatii la apa, materialele celulozice de ambalaj se pot impregna cu substante plastice topite (parafina, ceruri, rasini sintetice), se pot lacui cu rasini, esteri, polimeri vinilici sau acoperi cu foite de aluminiu, celofan sau hartie pergament. Ambalajele din hartie se utilizeaza pe scara larga, pe de o parte pentru ca indeplinesc conditiile de protectie la o mare parte din produse, iar pe de alta parte pentru ca nu confera gust sau miros, au pret redus, nu intra in reactii cu produsele, sunt usoare in stare goala, ocupa volum redus, pot fi pliate,permit confectionarea complet mecanizata si au rezistenta corespunzatoare la variatii mari de temperatura fara a se deprecia. Printre avantajele folosirii hartiei si a cartonului la fabricarea abalajelor amintim: Au masa proprie mica Se pot modela usor formand dimesiunile dorite Se pot inscriptiona usor direct fara sa mai fie necesara atasarea etchetei Au costuri reduse Sunt biodegradabile sau se pot recicla Unele pot fi rezistente la penetrarea uleiurilor si grasimilor
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).