Ambalaje din Materiale Celulozice

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 1689
Mărime: 1.15MB (arhivat)
Publicat de: Andreea G.
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Ambalarea marfurilor a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in timp, ca urmare a tehnologiilor avansate folosite atat in productia de marfuri, cat si in obtinerea de noi materiale pentru ambalaje, de noi tipuri de ambalaje si de metode de ambalare din ce in ce mai perfectionate, care sa mentina calitatea produselor si a mediului inconjurator la un nivel ridicat.

Ambalajul marfurilor poate fi definit din punct de vedre tehnic si economic:

Din punct de vedere tehnic ,ambalajul este “un mijloc” destinat sa cuprinda sau sa inveleasca un produs sau un ansamblu de produse pentru a le asigura protectia temporara fata de factorii externi(fizici ,chimici ,biologici,mecanici,etc.) in scopul mentinerii calitatii si integritatii acestora in timpul livrarii ,manipularii ,transportului ,depozitarii si desfacerii pana la consummator sau pana la expirarea termenului de garantie.

Din punct de vedere economic,ambalajul poate fi considerat un produs finit oarecare, cu o anumita destinatie, la fabricarea caruia s-au efectuat cheltuieli cu materii prime, materiale si de obtinere.

Rolul ambalajului este acela de a proteja produsele alimentare si nealimentare (mentinand integritatea si calitatea acestora), de a inlesni operatiile de manipulare, transport, depozitare,desfacere.

Unul dintre ambalejele cele mai importante il constituie ambalajele din hartie si carton.Acest tip de ambalaj se afla pe primul loc in ierarhia materialelor de ambalare in sensul ca inregistreaza cel mai mare consum anual.Aceste material se pot asocial intre ele sau cu alte material in vederea realizarii ambalajelor complexe.

Ambalajele din materialele celulozice detin ponderea principala in totalul ambalajelor. In functie de perioade si de tari, se inregistreaza sensibile fluctuatii. Materialele care pot în viitor sa ia locul ocupat de materialele celulozice sunt materialele plastice.

Hartia şi cartonul sunt aglomerari de fibre celulozice ale caror insusiri depind de procedeul de extragere a fibrelor din lemnul utilizat ca materie prima. Fibrele se pot extrage prin procedee mecanice (pasta mecanica), chimice (pasta chimica) sau combinate.

Pentru eliminarea permeabilitatii la apa, materialele celulozice de ambalaj se pot impregna cu substante plastice topite (parafina, ceruri, rasini sintetice), se pot lacui cu rasini, esteri, polimeri vinilici sau acoperi cu foite de aluminiu, celofan sau hartie pergament.

Ambalajele din hartie se utilizeaza pe scara larga, pe de o parte pentru ca indeplinesc conditiile de protectie la o mare parte din produse, iar pe de alta parte pentru ca nu confera gust sau miros, au pret redus, nu intra in reactii cu produsele, sunt usoare in stare goala, ocupa volum redus, pot fi pliate,permit confectionarea complet mecanizata si au rezistenta corespunzătoare la variaţii mari de temperatura fara a se deprecia.

Printre avantajele folosirii hartiei si a cartonului la fabricarea abalajelor amintim:

Au masa proprie mica

Se pot modela usor formand dimesiunile dorite

Se pot inscriptiona usor direct fara sa mai fie necesara atasarea etchetei

Au costuri reduse

Sunt biodegradabile sau se pot recicla

Unele pot fi rezistente la penetrarea uleiurilor si grasimilor

Preview document

Ambalaje din Materiale Celulozice - Pagina 1
Ambalaje din Materiale Celulozice - Pagina 2
Ambalaje din Materiale Celulozice - Pagina 3
Ambalaje din Materiale Celulozice - Pagina 4
Ambalaje din Materiale Celulozice - Pagina 5
Ambalaje din Materiale Celulozice - Pagina 6
Ambalaje din Materiale Celulozice - Pagina 7
Ambalaje din Materiale Celulozice - Pagina 8
Ambalaje din Materiale Celulozice - Pagina 9
Ambalaje din Materiale Celulozice - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Ambalaje din Materiale Celulozice.docx

Alții au mai descărcat și

Ambalaje - Cartonul

CARTONUL 1.Definitie: Cartonul reprezinta o aglomerare de fibre celulozice rezultate din prelucrarea materiilor prime vegetale cum ar fi: paie de...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Te-ar putea interesa și

Tipuri de ambalaje și ambalarea produselor nealimentare

OPORTUNITATEA ALEGERII TEMEI Se pare că una din primele preocupări referitoare la încercarea de conservare a alimentelor a fost legată de...

Tendințe moderne privind ambalarea mărfurilor alimentare studiu de caz la SC Pangram SA

CAPITOLUL 1 FUNCŢIILE, ROLUL ŞI NECESITATEA AMBALAJELOR 1.1. FUNCŢIILE ŞI ROLUL AMBALAJELOR Directiva Parlamentului European şi a Consiliului...

Ambalarea modernă a produselor alimentare românești - mijloc de promovare pe piața economică

Indiferent de stadiul de dezvoltare economică al unei ţări, produsele alimentare sunt de neconceput fară existenţa ambalajelor, întrucât ele...

Ambalajul - factor de creștere a competivității produselor pe piață

AMBALAJUL FACTOR DE CRESTERE A COMPETITIVITATII PRODUSELOR PE PIATA INTERNA SI INTERNATIONALA Considerat timp îndelungat ca un simplu accesoriu al...

Calitatea și securitatea pâinii

1. NOTIUNI GENERALE DESPRE MARFURI 1.1. MARFURI: DEFINITIE SI SEMNIFICATIE Legislatia, precum si diferitele domenii teoretice si practice ale...

Marketing-ul achizițiilor - ambalaje din hârtie

Despre ambalaje Ambalajele din hartie se utilizează pe scară largă, pe de o parte pentru că îndeplinesc condiţiile de protecţie la o mare parte...

Suberină

1. Introducere despre ceruri Cerurile sunt secreţii naturale, vegetale aflate pe pericarpul frunzelor, peţiol, flori şi fructe. Au rol protector,...

Ambalarea mărfurilor

1.1 Definirea ambalajului si a operatiilor de ambalare a marfurilor Dezvoltarea si diversificarea productiei si a consumului de bunuri ,...

Ai nevoie de altceva?