Alimente Modificate Genetic

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Termenul "biotehnologie" a fost definit in variate feluri, dar cel mai adesea ca "orice tehnica care utilizeaza organisme vii pentru a realiza o serie de produse, a imbunatati calitatea plantelor sau animalelor sau pentru a dezvolta microorganisme pentru utilizari speciale". Astfel, biotehnologia cuprinde multe discipline ce au legatura cu alimentatia, de exemplu:
- reproducere,
- fermentatia alimentelor si a culturilor starter,
- tehnologie a enzimelor,
- productie de ingrediente si aditivi cu ajutorul microorganismelor,
- biosenzori si metode analitice,
- conversie biologica a reziduurilor si produselor secundare.
1.1. Ce sunt organismele modificate genetic (OMG) si alimentele obtinute din OMG?
OMG sunt organisme in care materialul genetic a fost modificat (ADN), intr-un mod care nu se produce prin mecanisme naturale (,,tehnologii moderne", ,,tehnologie genetica", ,,tehnologie de recombinare a ADN", ,,inginerie genetica"). Gene individuale, selectate datorita calitatilor lor, sunt transferate de la un organism la altul, chiar si intre specii diferite.
Rezulta crearea de plante modificate genetic, ale caror seminte sunt apoi utilizate la cultivare (culturi modificate genetic).
1.2. De ce se produc organisme modificate genetic ?
OMG se produc si se comercializeaza pentru a aduce avantaje producatorului si consumatorului de alimente obtinute din OMG. Avantajele inseamna: preturi mai mici, beneficii mai mari privind durabilitatea si/sau valoarea nutritiva.
Obiectivul initial a fost acela de protejare a culturilor, prin crearea rezistentei impotriva bolilor si daunatorilor la plante ( insecte si virusuri ), sau prin crearea unei mai bune tolerante la ierbicidele utilizate in agricultura.
1.3. Alimentele produse din OMG (,,Alimente noi") se evalueaza diferit din punctul de vedere al sigurantei alimentului, fata de alimentele traditionale?
Consumatorii considera, in general, ca alimentele traditionale, unele cu istorie de mii de ani, sunt sigure. Atunci cand se realizeaza alimente noi, obtinute prin metode naturale, unele dintre caracteristicile cunoscute de la alimentele traditionale se modifica, in bine sau in 
rau. Autoritatile din domeniul controlului oficial al alimentului efectueaza curent analize de risc pentru alimentele traditionale. Este, desigur, nevoie de metode adecvate de analiza a riscului pentru alimentele noi.
Toata lumea este de acord ca sunt necesare metode specifice de analiza a riscului si de aceea au fost elaborate metode specifice, riguroase, pentru OMG si pentru alimentele noi, obtinute din OMG, in relatia lor cu sanatatea animalelor si a omului, precum si cu mediul. Asadar, evaluarea la punerea pe piata a alimentelor este foarte diferita in cazul alimentelor traditionale, fata de cele noi, obtinute din OMG.
OMS are un program special pentru asistarea autoritatilor nationale in identificarea alimentelor care trebuie sa fie supuse evaluarii riscului, inclusiv pentru cele obtinute din OMG.
1.4. Cum se determina riscul potential al OMG si al alimentelor din OMG pentru sanatatea omului?
Prin evaluarea sigurantei alimentelor obtinute din OMG se au in vedere:
- efectele directe asupra sanatatii ( toxicitate ) ;
- tendintele de a provoca reactii alergice ( alergenicitate );
- componentele specifice care ar putea avea proprietati nutritionale sau toxice;
- stabilitatea genelor inserate;
- efectele nutritionale asociate modificarii genetice;
- orice efecte nedorite ce ar putea rezulta prin transferul genetic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Alimente Modificate Genetic.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!