Extras din referat
ALIMENTE BENEFICE PENTRU O DIGESTIE CORECTA
In experimentele lor legate de digestia alimentelor, fiziologii au ajuns la concluzia ca o digestie eficienta depinde de tipul alimentelor combinate in timpul unei mese. Astfel au concluzionat ca organismul uman functioneaza mai bine atunci cand mesele sunt mai simple si combinatiile mai reduse. Aceste principii pot fi observate si in cazul alimentatiei la animale – animalele carnivore mananca numai carne fara carbohidrati si glucide. Pasarile si veveritele aleg un singur fel de mancare la o masa. Nici un animal nu alege varietatea de alimente pe care noi oamenii o consideram o masa conventionala.
Daca ingeram o varietate de alimente incompatibile, corpul nostru nu este capabil sa ofere atentia necesara fiecarui tip de aliment si astfel digerarea fiecarui aliment in parte este scurtata. Analogia cu un calculator ar fi urmatoarea: doriti ca un calculator sa indeplineasca o anume sarcina sau un anume procedeu, dar deodata ati supraincarcat sistemul cu o varietate de comenzi, astfel sistemul se opreste si se inchide. Procedeul de combinare a alimentelor subliniaza cat de importante sunt simplitatea si compatibilitatea in stabilirea alimentatiei optime.
Nu doar clientii care cauta sa slabeasca si tin diete pot beneficia de principiile alimentelor care se combina – toate lumea poate beneficia de acestea! Sistemul digestiv se desfasoara in principiu la fel pentru toata lumea. Sistemul digestiv uman este capabil sa se ajusteze la digestia individuala a alimentelor naturale, la timpul potrivit cu ajutorul unei varietati de enzime si sucuri digestive. Daca doua sau mai multe alimente sunt combinate la intamplare, limitele procesului digestiv sunt depasite si digestia este afectata.
Urmatoarele indicatii va vor ajuta sa combinati corect alimentele la o masa:
• Nu combinati proteinele si glucidele la aceeasi masa. Proteinele si glucidele nu sunt compatibile. Saliva este usor alcalina, stomacul contine un mediu ridicat de aciditate si intestinul este din nou usor alcalin, acestea sunt zone separate, fiecare indeplinind sarcini diferite in procesul digestiv. Atunci cand sistemul este ingreunat de prea multe varietati nu mai face fata.
• Nu mancati fructe impreuna cu alte alimente. Acestea vor fi digerate ultimele din cauza continutului ridicat de zahar, fructele vor fermenta si vor cauza gaze digestive, balonare si discomfort. Mancati fructe cu o ora inainte si dupa masa. Fructele consumate intre mese sunt gustari excelente.
• Nu mancati pepene odata cu alte alimente sau fructe. Pepenele nu este compatibil cu nimic altceva, mai ales consumat in cantitati mari.
Mesele trebuie sa fie cat mai simple si sa contina alimente compatibile in cantitati echilibrate. Cu cat masa servita este mai simpla, cu atat digestia va fi mai eficienta prin absortie mai rapida si asimilarea nutrientilor.
Beneficiile combinatiilor alimentelor compatibile sunt:
* imbunatatesc digestia
* mentin greutatea normala
* sintetizeaza elementele nutritive din alimentele ingerate
* mentin alcalinitatea sangelui
* scad nivelul de acid care da nastere la toxine
* elimina balonarea si gazele
Cu alte cuvinte telul combinatiilor alimentare este de a ajuta procesul digestiv.
Prin aplicarea acestor principii, procesul nutritional va fi sporit, deoarece cum bine se stie numai alimentele care sunt digerate ne hranesc organismul. Astfel combinatiile alimentare care fac rau organismului, impreuna cu simptomele neplacute cauzate de acestea, sunt evitate. Discomfortul cauzat de indigestie este atat de des intalnit incat a ajuns sa fie considerat ceva normal. Aparitia numeroaselor afectiuni ale tractului digestiv cresc intr-un procent alarmant de mare. De exemplu cancerul la colon poate fi considerat acum o cauza majora a decesurilor in societatea occidentala.
In loc sa folosim medicamente pentru a calma simptomele indigestiei, ar fi mai intelept sa indepartam cauzele aparitiei acesteia si sa aplicam aceste metode care favorizeaza desfasurarea procesului digestiv. Digestia eficienta are de asemenea o influenta benefica asupra nivelului de energie din corpul nostru. Cantitatea de energie risipita in digestia a trei mese obisnuite a fost estimata ca echivalent al energiei consumata in opt ore de munca. Consumand alimente compatibile in combinatii alimenatare, procesul digestiv este scurtat, energia risipita este mai mica, lucru care permite ca restul energiei sa fie folosita in alte activitati.
Sa acordam mai multa atentie procesului digestiv!
Digestia este procesul prin care componentele complexe din alimente sunt divizate in substante mai simple si sunt astfel pregatite pentru infiltrarea lor in circulatia sangelui. Proteinele sunt fragmentate in mai multe feluri de aminoacizi, carbohidrati, derivate ale glucidelor si zaharidelor care sunt apoi transformate in glucoza, zahar obisnuit si grasimi care sunt transformate apoi in acizi grasi. Functiile corpului folosesc apoi aceste componente simple in alcatuirea de tesuturi noi.
Poate cunoasteti faptul ca tractul digestiv, este divizat in trei cavitati, cavitatea bucala, stomacul si intestine subtiri. In ceea ce priveste aplicatia practica a principiilor combinatiilor alimentare corecte, gura si stomacul reprezinta interesul principal. Cu toate acestea, trebuie sa intelegem ca eficienta digestiei, care continua in intestine, depinde foarte mult de procesele care au loc in cavitatea bucala si in stomac. Atunci cand alimentele intra in cavitatea bucala, acestea sunt mestecate si amestecate cu saliva, reprezentand prima etapa a procesului digestiv. Acolo sunt secretate sucurile digestive specifice, in functie de tipul alimentului ingerat. Daca alimentele contin amidon, in acel moment cavitatea bucala secreta amilaza salivara, o enzima care este activa doar in prezenta amidonului.
Nutritia…suma tuturor proceselor din corp care interactioneaza pentru a satisface nevoile nutritionale.
Dupa ce parasesc cavitatea bucala, alimentele trec in esofag si apoi in stomac. Acolo este secretat acidul gastric care contine in primul rand acid hidroclorid si enzime digestive.
Concentratia acestui acid hidroclorid variaza in functie de tipul alimentului ingerat. Proteinele necesita un mediu acid ridicat pentru ca pepsina, enzima digestiva, sa fie eficienta. Cu toate acestea glucidele si grasimile necesita un mediu aproape neutru pentru a fi digerate. De fapt, amilaza salivara este distrusa in prezenta unei cantitati mari de acid gastric. La fel se intampla si in cazul lipazei gastrice, enzima secretata pentru digestia grasimilor. Din cauza acestor conditii diferite procesul digestiv devine foarte complicat.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Alimente Benefice pentru O Digestie Corecta.doc