Alimentație și obezitate

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2494
Mărime: 16.65KB (arhivat)
Publicat de: Camelia Marinescu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Carmen Socaciu

Extras din referat

Introducere

Obezitatea este cea mai raspandita maladie de nutritie si se caracterizeaza printr-o acumulare de reserve de grasime in organism care depasesc greutatea fiziologica normala,acumulare care duce la cresterae anormala a greutatii.Un individ care se hranste bine ,care mananca in abundenta si se misca putin,este natural sa se ingrase.Este un individ sanatos si ingrasat numai din cauza circumstantelor.Cu exercitii fizice accentuate,diminuarea cantitatii de mancare si de bautura individual revine la greutetea lui de mai inainte,recapatandu-si proportia dintre talie si greutate.

Obezitatea se manifesta printr-o crestere a masei tesutului adipos, rezultata in urma unor aporturi calorice mai mari decat cheltuielile energetice. Factorii care pot provoca un dezechilibru intre aporturile calorice si consumul de calorii sunt mostenirea genetica, aporturile alimentare excesive, consumul de alimente bogate in grasimi si sedentarismul.

Obezitatea este o tulburare de nutritie generala,din aceeasi familie ca si guta si diabetul.La indivizii cu insuficienta hipofizara se observa o ingrasare generalizata,dar predominata este mai ales in regiunea soldurilor ,a feselor,a coapselor si gambelor.Dintre toate insa,cea mai des intalnita este obezitatea osriana.Aceasta se asociaza cu amenoree si adeseori cu sterilitate.Cu timpul obezul care este un mancacios,prezinta si o suma de tulburari digestive,intermittent la inceput iar apoi din ce in ce mai des.

Dupa unii oameni de stiinta se poate vorbi de obezitate atunci cand:

-greutatea normala a corpului este depasita cu 10%,ca rezultat al unui raport de calcul intre naltimae si greuteate corporala,tinand seana de sex si varsta;

-alti considera ca obezitatea intervine la o depasire cu 15-20% a greutatii normale.

Sunt desigur valori medii,uni indivizi putandu-se simtifoarte bine cu cateva kilograme in plus sau in minus,daca greutatea respective nu le cauzeaza neplaceri.Exista insa cntroverse cu privire la problema insasi a greutetii medii,a depasirilor de greutate sau a dorintei de slabire.Gurmanzii,oameni subjugati alimentatiei,considera ca excesul de ponderal se datoreaza numai poftei de mancare.

In randul adolescentilor si in special a adolescentelor exista o tendinta pentru mentinerea greutatii ideale.In acest scop se iau uneori masuri nejustificate ajungandu-se la o subalimentatie din punct de vedere caloric,ceea ce provoaca o scadere a rezistentei organismului.

Obezii au si dorinta de a slabi intr-un timp cat mai scurt,ceea ce nu este posibil si nici recomandabil stiintific.Slabirea este posibila intr-o prioada de timp de 6-12 luni,sub indrumarea si controlul medicului.

Obezitatea poate fi clasificată în trei tipuri în funcţie de surplusul în greutate:

Obezitate uşoară +10-15%

Obezitate moderată +10-20%

Obezitate gravă +20% şi mai mult.

Obezitatea este în general cauzată de doi factori:

-exogenă: alimentaţie în exces.

-endogenă: dereglări de metabolism

Cauzele obezitatii:

-consmnul in exces a fainoaselor,a painii,a dulciurilor,grasimilor si chiar a sari

Alimentati este insa o componenta obligatorie a existentei fiintelor,fara de care nu se poate traii,numai ca orice abuzz este daunator:abuzul de carne,de oua,de cafea,de alcool etc; fumatul este nociv in orice cantitate.

Obezitate de tip 1 si tip 2

Obezitatea de tip 1 nu este cauzata de o afectiune, in marea majoritatea a cazurilor motivul ingrasarii este consumarea alimentelor in exces si lipsa exercitiilor. Persoanele cu obezitatea de tip 2 reprezinta mai putin de 1% din totalul persoanelor obeze. Acest tip este provocata de o afectiune, astfel, te poti ingrasa si daca mananci putin.

Obezitatea de tip 1 se trateaza ca orice crestere in greuatate, adica prin stimularea dietei si exercitii fizice. Insa, in cazul obezitatii de tip 2 primul pas este diagnosticarea si tratarea afectiunii, deoarece kilogramele depuse vor disparea in mod natural in timpul si dupa tratament.

Calculul obezitatii

Oricine are indice de masă corporală (IMC). El se determină raportând greutatea corporală (kg) la înălţime (m), conform formulei:

IMC = greutate (kg)/înălţime2 (m2)

Forma abdominală a obezităţii este cea mai periculoasă. Ea apare atunci când indicele abdominal (IA) este mai mare de 0,5. IA reprezintă raportul dintre talie (exprimată în cm) şi înălţime (exprimată în cm).

Interpretarea rezultatelor:

Subponderal: <18,5

Normal: 18,5 - 24,9

Supraponderal: = 25

Preobez: 25 - 29

Obez gradul I: 30 - 34,9

Obez gradul II: 35 - 39,9

Obez gradul III: >40

Reversul obezitatii

Este starea generala de slabire, cu caracteristicile sale proprii fiecarei persoane. Slabirea exagerata a corpului sa nu fie confundata cu o slabire intamplatoare, consecinta unui surmenaj sau a unor cauze patologice.

De mentionat ca a creste in greutate nu inseamna a face abuzuri de dulciuri, grasimi si fainoase. Regimul alimentar trebuie imbogatit treptat, fara supraincarca aparatul digestiv; trebuie evitate, de asemenea, alimentele care satura prea repede, prea bogate in grasimi, sosuri prea grase etc. Abuzul de lapte, bere, bauturi excitante, cafea prea tare nu sunt indicate.

De retinut:

Nu trebuie neglijat faptul ca, pe langa regimul alimentar este necesar sa acordam multa atentie starii generale fizice si psihice. Viata ordonata, fara tensiuni nervoase contribuie la mentinerea unui echilibru ponderal normal.

Consecintele surplusuli de greutate sunt urmatoarele:

-stare de indispozitie generala

-imobilitate

-lipsa de forta si energie

-dureri in regiunea inimii

-dureri de cap

-dispnee sau gafaiala

-tulburari ale scanului

-hipertensiune arteriala la 80% din obezi

-ingreunarea lucrului mecanic al inimi

-varice”presiumea exercitata de greutatea excesiva asupra picioarelor poate poate ajuta le dezvoltarea varicelor,slabeste articulatiile genunchilor,soldurilor sau gleznelor si favorizeaza artroza

-umflarea picioarelor

-artrita degenerative

-hemoroizi

-predispozitie la pneumonie

-gastrita cronica

-probleme ale pancrasului

-diabet zaharat”aprox 80% din diabetici au surplus de greutate

-dereglari ale sist nervos:insomnie,pofta sporita de mancare,setea marita,

-afectarea potentei la barbati

-afectarea ciclului menstrual si infertilitatea:kg in plus la femei fac sarcina dificila si uneori provoaca avorturi spontane

-tulburarai ale sist endocrine:hipohiza,glandele puprarenale,tiroida,ovare,prostate

-accident vascular cerebral,infact de miocard

-dureri de coloana

-unele forme de cancer

-longevitatea vietii se reduce cu 12-15 ani

Preview document

Alimentație și obezitate - Pagina 1
Alimentație și obezitate - Pagina 2
Alimentație și obezitate - Pagina 3
Alimentație și obezitate - Pagina 4
Alimentație și obezitate - Pagina 5
Alimentație și obezitate - Pagina 6
Alimentație și obezitate - Pagina 7
Alimentație și obezitate - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Alimentatie si Obezitate.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Regimul Alimentar al unei Persoane care Suferă de Diabet

ISTORIC Indici despre diabetul zaharat se găsesc încă de acum 3000 de ani în celebrele documente găsite în Teba Aracticus din Capadocia este...

Obezitatea - o boala complexă

Prin obezitate se înţelege o stare anormală ce se caracterizează prin aceea că în organism se depozitează o cantitate mai mare de grăsimi decât...

Alimente cu destinație specială dezordinii alimentare - anorexia

INTRODUCERE In primul rand voi incerca sa dau o definitie anorexiei pentru a intelege mai bine acest fenomen: este cel mai comun simptom al...

Te-ar putea interesa și

Îngrijirea pacientului cu obezitate

MEMORIU EXPLICATIV ASUPRA LUCRARII CU TEMA OBEZITATEA MOTTO: “In esenta, alimentatia rationala a bolnavului nu se deosebeste de a unui om...

Analiza Nevoilor de Servicii Sociale pentru Copii Diagnosticați ca Fiind Supraponderi sau Obezi și Implicarea Administrației Publice Locale

1. Introducere Societatea omenească a evoluat în câteva mii de ani şi imaginea omului despre sine şi idealul de frumuseţe s-a schimbat. În zilele...

Regimul Alimentar al unei Persoane Pur Vegetariene

1. Scurt istoric Sănătatea nu poate fi întreţinută fără o dietă adecvată. Un vechi proverb chinezesc spune că "indiferent care cauză e tatăl...

Proiect social - de la gras la sănătos

Proiect social “De la gras la sănătos” Suntem ceea ce mâncãm! Tinerii de azi fac prea putină miscare si consumă prea multe calorii, grăsimi si...

Stilul de viață al omului modern

1. Alimentaţie echilibrata si un stil de viata sănătos O alimentaţie variata si echilibrata, care sa contina toţi nutrientii, inclusiv nutrientii...

Economia dezvoltării - impactul dimensiunii alimentare asupra economiei mondiale

Încă de când a coborât din copac, omul s-a confruntat cu problema supravieţuirii nu ca individ izolat, ci ca membru al unui grup social Existenţa...

Alimentația și Obezitatea

Introducere Alimentaţia constituie una din cele mai importante necesităţi fiziologice ale omului. Prin alimentaţie organismul primeşte din mediul...

Alimentație și sănătate

Alimentele si componentele chimice ale acestora: Alimentele si importanta lor Organismele vii,plante si animale, ne furnizeaza hrana zilnica fara...

Ai nevoie de altceva?