Alergia alimentară

Extras din referat Cum descarc?

Alergia este o reactie anormala, disproportionata, exagerata si excesiva a sistemului imunitar al unui organism, fata de antigene exogene care sunt bine tolerate de subiectii normali. Alergia alimentara este o reactie de hipersensibilitate, cauzata de unele alimente, manifestarile careia sunt reproductibile, iar originea lor imunologica se poate dovedi. In cazul unei alergii alimentare, sistemul imun identifica anumite alimente ca fiind daunatoare si produce o reactie alergica in momentul ingestiei lor.
Definirea alergiei alimentare
Alimentele consumate zilnic nu ne aduc doar aport de calorii, vitamine si minerale, ci ne pot aduce si neplaceri, in urma declansarii unui conflict imun intre proteinele sau aditivii alimentari si propriul nostru sistem imunitar. Interesant si de retinut este faptul ca doar proteinele, nu grasimele sau carbohidratii pot declansa acest razboi intern, cu consecinte nebanuite si de cele mai multe ori la distanta de locul conflictului. 
La persoanele alergice, sistemul imunitar nu reactioneaza impotriva tuturor componentelor unui aliment,ci numai fata de unul sau cateva substante. Organismul reactioneaza in cazul in care aceste substante sunt recunoscute ca fiind periculoase pentru el si incearca sa le elimine. Pentru a realiza acest lucru, sistemul imunitar, prin anticorpi (imunoglobuline),stimuleaza eliberarea de substante inflamatorii: histamina, prostaglandinele si leucotrienele. Efectele acestor substante asupra organismului sunt: mancarime, roseata la nivelul pielii, secretia de mucus. Simptomele alergiei alimentare apar la al doilea contact cu alimentul alergen.
Simptomele alergiei
Simptomele alergiei pot fi usoare sau foarte grave si chiar potential fatale: dificultati in respiratie, pierderea constientei sau aritmie in cazul unui soc anafilactic.
Alergiile alimentare pot surveni la orice varsta, dar apar in general inainte de 4 ani. La aceasta varsta, sistemul digestiv si cel imunitar nu sunt inca maturizate, fiind mai susceptibile la alergii. Unele alergii se atenueaza sau dispar odata cu trecerea timpului. Forme de manifestare ale alergiilor:
-manifestari cutanate;
- sindrom oral;
- manifestari respiratorii si oculare(rinita alergica);
- manifestari digestive;
- soc anafilactic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Alergia alimentara.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!