Alcoolul

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 5583
Mărime: 27.91KB (arhivat)
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Magda Bratu

Extras din referat

Obtinerea alcoolului

Fabricarea alcoolului rafinat din materii amidonoase cuprinde următoarele faze principale:

- obţinerea plămezii dulci din materia primă prin transformarea amidonului în zahăr fermentescibil;

- fermentarea plămezii dulci de către drojdii;

- distilarea plămezii fermentate;

- rafinarea spirtului brut;

- procesarea alcoolului absolut;

- depozitare alcoolului.

Obţinerea plămezii dulci

a) Procesul de fierbere

Amidonul conţinut de materiile prime amidonoase este atacat de amilazele din preparatele enzimatice, după o gelificare a amidonului şi solubilizarea în mediului. Aceste transformări se realizează în utilaje speciale, sub presiune.

Gelificarea amidonului se face prin îmbibare cu apă şi încălzirea la temperatura de gelificare, care se alege în funcţie de felul amidonului:

- pentru amidonul din grâu, temperatura de gelificare este de 79 - 80°C.

Chiar dacă temperatura de gelificare şi timpul de fierbere este de 1 – 2 ore, nu se poate realiza o solubilizare completă a amidonului. Odată cu ridicarea temperaturii la 100°C, prin plămădirea şi zaharificarea sub presiune, are loc eliberarea granulelor de amidon din celule, gelificarea şi solubilizarea amidonului, care poate fi atacat de amilază.

În timpul plămădirii şi zaharificării, hemicelulozele din pereţii celulari suferă şi ele o serie de transformări. Proteinele sunt coagulate, iar la 100°C sunt solubilizate şi parţial hidrolizate, obţinându-se fracţiuni proteice şi o cantitate redusă de aminoacizi.

Din reacţiile dintre zaharurile simple şi aminoacizi, la temperaturi ridicate, se formează substanţe melanoidinice, iar prin condensarea zaharurilor simple şi eliminarea apei, se obţine caramelul. Melanoidinele şi caramelul sunt substanţe nefermentescibile, iar formarea lor este nedorită deoarece sunt antiseptice pentru drojdii.

Pentru evitarea acestor neajunsuri procesul se va conduce, ca durată şi presiune, astfel încât să se obţină o cantitate minimă din melanoidine şi caramel, dar să nu rămână nici amidon negelificat.

În funcţie de calitatea şi felul materiei prime, plămădirea rea regimuri diferite ca durată, temperatură, presiune, cantitate de apă adăugată şi modul introducerii aburului în plămăditor.

Pentru gelificarea completă a amidonului este necesar ca în timpul plămădirii să existe suficientă apă pentru a se evita formarea melanoidinelor şi a caramelului. La 100 kg grâu se adaugă 290 litri de apă. La stabilirea cantităţii de apă se ţine seama de concentraţia extractului plămezii dulci pe care dorim să o obţinem. În cazul cerealelor, aburul se introduce numai pe la partea inferioară a plămădirorului, acesta va permite o amestecare bună a plămezii.

Operaţia de plămădire decurge în două etape:

- încălzirea plămezii până la temperatura de plămădire;

- menţinerea plămezii la temperatura de plămădire.

Este recomandat ca la prelucrarea grâului întreg, încălzirea produsului până la temperatura de fierbere să se facă mai lent, iar presiunea şi temperatura de plămădire, să se menţină un timp scurt.

Plămădirea grâului cuprinde următoarele etape:

- introducerea apei calde rezultată de la răcirea plămezii din zaharificator, în plămăditor, în funcţie de calitatea materiei prime şi introducerea aburului până aproape de fierbere;

- închiderea ermetică a gurii de încărcare şi introducerea aburului pe la partea inferioară a aparatutlui, lăsând ventilul de aer parţial deschis. Se ridică treptat presiunea la 3 atm, apoi la 3,5 atm şi la 4 atm, unde se menţine 30 de minute;

- opreirea admisiei de abur şi deschiderea capacului plămăditorului, iar prin trecerea de la presiunea de fiebere, la presiunea atmosferică se realizează implozia grâului. Se obţine o plămadă uniformă, după care se goleşte brusc plămăditorul.

Scopul operaţiei este acela de obţinere a unei plămezi omogene în care amidonul este gelificat şi poate fi degradat de preparatele enzimatice, în operaţia de zaharificare.

Preview document

Alcoolul - Pagina 1
Alcoolul - Pagina 2
Alcoolul - Pagina 3
Alcoolul - Pagina 4
Alcoolul - Pagina 5
Alcoolul - Pagina 6
Alcoolul - Pagina 7
Alcoolul - Pagina 8
Alcoolul - Pagina 9
Alcoolul - Pagina 10
Alcoolul - Pagina 11
Alcoolul - Pagina 12
Alcoolul - Pagina 13
Alcoolul - Pagina 14
Alcoolul - Pagina 15
Alcoolul - Pagina 16
Alcoolul - Pagina 17
Alcoolul - Pagina 18
Alcoolul - Pagina 19
Alcoolul - Pagina 20
Alcoolul - Pagina 21
Alcoolul - Pagina 22
Alcoolul - Pagina 23
Alcoolul - Pagina 24

Conținut arhivă zip

Te-ar putea interesa și

Instalație de obținere a alcoolului etilic din cereale

1 TEMA PROIECTULUI Sa se dimensioneze o instalatie de obtinere a alcoolului etilic din cereale stiind ca parametrii implicati sunt: • Cantitatea...

Psihologie - Rolul Terapiei Sugestive în Ameliorarea Depresiei la Alcoolici

I. Introducere În România alcoolismul nu este privit ca o boală, cel puţin nu de masele largi ale populaţiei. Deşi în S.U.A. sau în vestul...

Tehnologia obținerii alcoolului rafinat

1. OBIECTUL PROIECTULUI 1.1. Denumirea obiectului proiectului Sa se dimensioneze o sectie de obtinere a alcoolului rafinat, cu capacitatea de...

Tehnologie de Fabricare a Alcoolului

Memoriu justificativ Lucrarea are ca obiect prezentarea unei tehnologii de fabricare a alcoolului din materii prime amidonoase şi anume din...

Băuturi Alcoolice și Nealcoolice

Capitolul 1. Băuturile alcoolice Băuturile alcoolice sunt băuturile care conțin etanol, cunoscut sub numele de alcool sau alcool etilic. Acesta,...

Tehnologii de Fabricare a Alcoolului din Materii Prime Amidonoase

1. Tema de proiect Să se dimensioneze o instalaţie de obţinere a alcoolului etilic, din care ştiind că parametrii implicaţi sunt : - cantitatea...

Dimensionarea unei instalații de obținere a alcoolului etilic din cereale

Cap 1. Tema proiectului Sa se dimensioneze o instalatie de obtinere a alcoolului etilic din cereale stiind ca parametrii implicate sunt:...

O Secție de Obținere a Alcoolului

1. OBIECTUL PROIECTULUI 1.1. DENUMIREA OBIECTULUI PROIECTULUI Sa se dimensioneze o secţie de obţinere a alcoolului ce procesează 18000 l/24 h...

Ai nevoie de altceva?