Alcoolul

Extras din referat Cum descarc?

Obtinerea alcoolului
Fabricarea alcoolului rafinat din materii amidonoase cuprinde urmatoarele faze principale:
- obtinerea plamezii dulci din materia prima prin transformarea amidonului in zahar fermentescibil; 
- fermentarea plamezii dulci de catre drojdii;
- distilarea plamezii fermentate;
- rafinarea spirtului brut;
- procesarea alcoolului absolut;
- depozitare alcoolului.
Obtinerea plamezii dulci
a) Procesul de fierbere
Amidonul continut de materiile prime amidonoase este atacat de amilazele din preparatele enzimatice, dupa o gelificare a amidonului si solubilizarea in mediului. Aceste transformari se realizeaza in utilaje speciale, sub presiune.
Gelificarea amidonului se face prin imbibare cu apa si incalzirea la temperatura de gelificare, care se alege in functie de felul amidonului:
- pentru amidonul din grau, temperatura de gelificare este de 79 - 80?C.
Chiar daca temperatura de gelificare si timpul de fierbere este de 1 - 2 ore, nu se poate realiza o solubilizare completa a amidonului. Odata cu ridicarea temperaturii la 100?C, prin plamadirea si zaharificarea sub presiune, are loc eliberarea granulelor de amidon din celule, gelificarea si solubilizarea amidonului, care poate fi atacat de amilaza.
In timpul plamadirii si zaharificarii, hemicelulozele din peretii celulari sufera si ele o serie de transformari. Proteinele sunt coagulate, iar la 100?C sunt solubilizate si partial hidrolizate, obtinandu-se fractiuni proteice si o cantitate redusa de aminoacizi.
Din reactiile dintre zaharurile simple si aminoacizi, la temperaturi ridicate, se formeaza substante melanoidinice, iar prin condensarea zaharurilor simple si eliminarea apei, se obtine caramelul. Melanoidinele si caramelul sunt substante nefermentescibile, iar formarea lor este nedorita deoarece sunt antiseptice pentru drojdii.
Pentru evitarea acestor neajunsuri procesul se va conduce, ca durata si presiune, astfel incat sa se obtina o cantitate minima din melanoidine si caramel, dar sa nu ramana nici amidon negelificat.
In functie de calitatea si felul materiei prime, plamadirea rea regimuri diferite ca durata, temperatura, presiune, cantitate de apa adaugata si modul introducerii aburului in plamaditor.
Pentru gelificarea completa a amidonului este necesar ca in timpul plamadirii sa existe suficienta apa pentru a se evita formarea melanoidinelor si a caramelului. La 100 kg grau se adauga 290 litri de apa. La stabilirea cantitatii de apa se tine seama de concentratia extractului plamezii dulci pe care dorim sa o obtinem. In cazul cerealelor, aburul se introduce numai pe la partea inferioara a plamadirorului, acesta va permite o amestecare buna a plamezii.
Operatia de plamadire decurge in doua etape:
- incalzirea plamezii pana la temperatura de plamadire;
- mentinerea plamezii la temperatura de plamadire.
Este recomandat ca la prelucrarea graului intreg, incalzirea produsului pana la temperatura de fierbere sa se faca mai lent, iar presiunea si temperatura de plamadire, sa se mentina un timp scurt.
Plamadirea graului cuprinde urmatoarele etape:
- introducerea apei calde rezultata de la racirea plamezii din zaharificator, in plamaditor, in functie de calitatea materiei prime si introducerea aburului pana aproape de fierbere;
- inchiderea ermetica a gurii de incarcare si introducerea aburului pe la partea inferioara a aparatutlui, lasand ventilul de aer partial deschis. Se ridica treptat presiunea la 3 atm, apoi la 3,5 atm si la 4 atm, unde se mentine 30 de minute;
- opreirea admisiei de abur si deschiderea capacului plamaditorului, iar prin trecerea de la presiunea de fiebere, la presiunea atmosferica se realizeaza implozia graului. Se obtine o plamada uniforma, dupa care se goleste brusc plamaditorul.
Scopul operatiei este acela de obtinere a unei plamezi omogene in care amidonul este gelificat si poate fi degradat de preparatele enzimatice, in operatia de zaharificare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Alcoolul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!