Alcătuirea și analiza structurii rației alimentare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cerinta: Sa se realizeze ratii diferite pe zi, incluzand obligatoriu in ratie salam de Sibiu sau fasole verde la conserva, pentru fiecare dintre urmatoarele categorii:

I. Militari in misiune, cu varsta de 28 de ani, inaltime de 1,77 m si activitate exceptionala(30 de indivizi);

II. Adulti la odihna-recuperare intr-o pensiune, cu varsta de 41 de ani, inaltime de 1,42 m si activitate usoara(45 de indivizi).

Cantitatea de substante nutritive si de calorii necesare pentru realizarea unei alimentatii echilibrate a unui individ in 24 ore se numeste ratie alimentara. Acoperirea necesarului nutritiv al organismului se face prin consumarea de produse alimentare. Modul in care diferite alimente contribuie la asigurarea acestui necesar depinde de valoarea lor nutritiva, adica de continutul lor in substante nutritive si in kcal. Intensitatea consumului de energie este variabila de la o persoana la alta depinzand de mai multi factori:

-metabolismul bazal;

-consumul de alimente;

-activitatea fizica;

-varsta si sex;

-greutatea corpului;

-temperatura mediului.

La baza alcatuirii si analizei unei ratii alimentare stau urmatoarele etape:

A. Determinarea greutatii normale sau ideale

Pentru aprecierea greutatii normale am folosit formula MLI(Metropolitan Life Insurance):

-barbati: GN = 50 + 0,75 (I -150) + in care:

GN =greutatea normala;

I = inaltime(cm);

V = varsta(ani).

Pentru militari: GN = 50 + 0,75 (177-150) +

GN = 50 + 0,75 27 + 2

GN = 52 + 20,25

GN = 72,25 kg 73 kg

Pentru adulti pensiune: GN = 50 + 0,75 ( 172-150) +

GN = 50 + 0,75 22 + 5,25

GN = 55,25 + 16,5

GN =71,75 kg 72 kg

B. Stabilirea necesarului energetic al fiecarui individ in functie de greutatea normala (sau actuala, dupa caz) si activitatea fizica desfasurata.

NE = GN NE/kcorp in care:

NE = necesarul energetic(kcal);

GN = greutatea normala(kg);

NE/kcorp = necesarul energetic mediu.

Recomandarile FAO/OMS privind necesarul de energie al barbatului de referinta

Specificare Activitate lejera

(kcal) Activitate moderata

(kcal) Activitate intensa

(kcal) Activitate exceptionala

(kcal)

Consum mediu/kcorp 42 46 54 62

Pentru militari: NE = 73 62

NE = 4526 kcal

Pentru adulti pensiune: NE = 72 42

NE = 3024 kcal

C. Stabilirea cantitatilor de substante organice(proteine, glucide, lipide) pe baza carora se va asigura necesarul caloric calculat. Pentru aceasta vom tine seama de doua elemente:

-datorita faptului ca intre diversi factori nutritivi exista relatii stranse, o ratie alimentara rationala trebuie sa contina in acelasi timp toate substantele nutritive in proportii corespunzatoare starii fiziologice si conditiilor de mediu. Pentru un adult sanatos care desfasoara o activitate cu efort mediu proportia dintre proteine, lipide, glucide este de 1:1:4. Raportul mentionat se va obtine prin raportarea tuturor valorilor la cea a proteinelor. Pentru usurarea intocmirii ratiei ponderea de participare pentru fiecare grupa de substante organice la realizarea necesarului caloric trbuie sa se incadreze in urmatoarele intervale: 14-18% pentru proteine; 28-32% pentru lipide; 54-60% pentru glucide.

-caloricitatea fiecarei dintre substantele organice, respectiv 4,1 kcal pentru glucide si proteine si 9,3 kcal pentru lipide.

Pentru militari:

o 4526 kcal 100% proteine

X1,2 kcal 14-18% proteine

X1 x2

X1 = 633,64 g X2 = 814,68 kcal

o 4526 kcal 100% glucide

X3,4 kcal 54-60% glucide

X3 x4

X3 = 2444,04 kcal X4 = 2715,6 kcal

o 4402 kcal 100% lipide

X5,6 kcal 28-32% lipide

X5 x6

X5 = 1267,28 kcal x6 = 1448,32 kcal

o X1 633,64kcal : 4,1 =154,6 g

X2 814,68 kcal : 4,1 = 198,7 g

Necesar zilnic proteine->154,6-198,7g

o X3 2444,04 kcal : 4,1 = 596,1 g

X4 2715,6 kcal : 4,1 = 662,3 g

Necesar zilnic glucide->596,1-662,3 g

o X5 1267,28 kcal : 9,3 = 136,3 g

X6 1448,32 kcal : 9,3 = 155,7 g

Necesar zilnic lipide->136,3-155,7g .

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alcatuirea si Analiza Structurii Ratiei Alimentare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
981 cuvinte
Nr caractere:
8 216 caractere
Marime:
2.17MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
nutritie, Alimentatie, ratie
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!