Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 4976
Mărime: 1.58MB (arhivat)
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA “ STEFAN CEL MARE” SUCEAVA

Extras din referat

Origine:

Colorant albastru sintetic.

Funcţii & caracteristici:

Colorant alimentar albastru. Foarte solubil în apă.

Produse:

Îngheţată şi câteva produse alimentare, dar în special în produsele cosmetice.

Doza zilnică:

Până la 12,5 mg/kg corp.

Efecte secundare:

Efectele secundare apa rar la concentraţiile utilizate. Au fost raportate câteva reacţii alergice.

Restricţii dietetice:

Nici una, E133 poate fi consumat de către toate grupările religioase, vegani şi vegetarieni.

Albastru brillant (E 133) este un colorant hidrosolubil, sub formă de pulbere sau granule de culoare albastru roşiatic, trebuind să conţină substanţa colorantă activă în proporţie de minim 85%.

La om doza zilnică admisibilă este de maxim 2,5 mg/kg corp. Grupul de susţinere a copiilor hiperactivi din SUA a recomandat eliminarea acestui aditiv din hrana copiilor.

Legislaţia sanitară din România recomandă următoarele doze maxime pentru utilizarea coloranţilor albaştri în produsele alimentare:

- preparate destinate controlului greutăţii, supe – max. 50 mg/kg;

- băuturi aromatice nealcoolice, suplimente alimentare dietetice lichide – max. 100 mg/l;

- brânză topită aromată, pastă de peşte şi crustacee, peşte afumat, snacks, produse pe bază de proteine vegetale similare celor din carne şi peşte – max. 100 mg/kg;

- gemuri, jeleuri, marmelade (Indigotina) - 100 mg/kg;

- gheaţă alimentară – max. 150 mg/kg;

- băuturi spirtoase, vinuri aromate, vinuri spumante din fructe – max. 200 mg/l;

- fructe şi legume confiate, produse fine de brutărie (biscuiţi, prăjituri, napolitane), snacks cu alune şi arome – max. 200 mg/kg;

- produse de cofetărie, muştar, icre de peşte, suplimente alimentare dietetice solide – max. 300 mg/kg;

- sosuri, condimente – max. 500 mg/kg.

Efecte secundare

Efectele adverse ale aditivilor alimentari sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introdusi.

Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol.

Restricţii dietetice

Nici una, E133 poate fi consumat de către toate grupările religioase, vegani şi vegetarieni.

Dozele admise in produsele alimentare

Aditivul E 133, conform actului normativ ac¬tual, este adăugat separat sau în combinaţie cu E 100, E 102, E 104, E 110, E 120, E 122, E 124, E 129, E131, E 132, E 142, E 151, E 155, E 160d, E 160e, E 160f şi E 161b în aceleaşi produse şi în dozele prezentate la E 100 (*).

Preview document

Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale - Pagina 1
Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale - Pagina 2
Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale - Pagina 3
Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale - Pagina 4
Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale - Pagina 5
Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale - Pagina 6
Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale - Pagina 7
Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale - Pagina 8
Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale - Pagina 9
Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale - Pagina 10
Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale - Pagina 11
Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale - Pagina 12
Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale - Pagina 13
Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale - Pagina 14
Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale - Pagina 15
Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale - Pagina 16
Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale - Pagina 17
Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale - Pagina 18
Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale - Pagina 19
Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale - Pagina 20
Albastrul briliant, zaharină și sărurile sale - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Albastrul Briliant, Zaharina si Sarurile Sale.docx

Alții au mai descărcat și

Îndulcitori sintetici

1.Introducere Aditivii alimentari sau E-urile sunt substanţele care însoţesc aproape orice produs aflat în galantarele magazinelor, ele au sau nu...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Îndulcitorii de sinteză în alimente

1.1INTRODUCERE Conform Directivei cadru 85/107/CEE, “se înţelege prin aditiv alimentar orice substanţă care nu este consumată ca aliment sau care...

Ai nevoie de altceva?