Extras din referat
Origine:
Colorant albastru sintetic.
Funcţii & caracteristici:
Colorant alimentar albastru. Foarte solubil în apă.
Produse:
Îngheţată şi câteva produse alimentare, dar în special în produsele cosmetice.
Doza zilnică:
Până la 12,5 mg/kg corp.
Efecte secundare:
Efectele secundare apa rar la concentraţiile utilizate. Au fost raportate câteva reacţii alergice.
Restricţii dietetice:
Nici una, E133 poate fi consumat de către toate grupările religioase, vegani şi vegetarieni.
Albastru brillant (E 133) este un colorant hidrosolubil, sub formă de pulbere sau granule de culoare albastru roşiatic, trebuind să conţină substanţa colorantă activă în proporţie de minim 85%.
La om doza zilnică admisibilă este de maxim 2,5 mg/kg corp. Grupul de susţinere a copiilor hiperactivi din SUA a recomandat eliminarea acestui aditiv din hrana copiilor.
Legislaţia sanitară din România recomandă următoarele doze maxime pentru utilizarea coloranţilor albaştri în produsele alimentare:
- preparate destinate controlului greutăţii, supe – max. 50 mg/kg;
- băuturi aromatice nealcoolice, suplimente alimentare dietetice lichide – max. 100 mg/l;
- brânză topită aromată, pastă de peşte şi crustacee, peşte afumat, snacks, produse pe bază de proteine vegetale similare celor din carne şi peşte – max. 100 mg/kg;
- gemuri, jeleuri, marmelade (Indigotina) - 100 mg/kg;
- gheaţă alimentară – max. 150 mg/kg;
- băuturi spirtoase, vinuri aromate, vinuri spumante din fructe – max. 200 mg/l;
- fructe şi legume confiate, produse fine de brutărie (biscuiţi, prăjituri, napolitane), snacks cu alune şi arome – max. 200 mg/kg;
- produse de cofetărie, muştar, icre de peşte, suplimente alimentare dietetice solide – max. 300 mg/kg;
- sosuri, condimente – max. 500 mg/kg.
Efecte secundare
Efectele adverse ale aditivilor alimentari sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introdusi.
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol.
Restricţii dietetice
Nici una, E133 poate fi consumat de către toate grupările religioase, vegani şi vegetarieni.
Dozele admise in produsele alimentare
Aditivul E 133, conform actului normativ ac¬tual, este adăugat separat sau în combinaţie cu E 100, E 102, E 104, E 110, E 120, E 122, E 124, E 129, E131, E 132, E 142, E 151, E 155, E 160d, E 160e, E 160f şi E 161b în aceleaşi produse şi în dozele prezentate la E 100 (*).
Preview document
Conținut arhivă zip
- Albastrul Briliant, Zaharina si Sarurile Sale.docx