Aditivii din pastă de tomate

Cuprins referat Cum descarc?

1. Aditivi (definitie)
2. Aditivii din pasta de tomate
2.1. Acidul citric (E- 33O)
2.2. Benzoatul de sodiu (E- 211)
2.3. Glutamatul monosodic (E-621)


Extras din referat Cum descarc?

1. Aditivi (definitie)
Cercetatorii spun ca aditivi alimentari sunt substante chimice de sinteza si, deoarece ele nu se gasesc in mod normal, nu ar trebui sa faca parte din alimentatia noastra. Impactul E-urilor asupra organismului este devastator, deoarece ele nu sunt cunoscute si acceptate de catre acesta. O substanta straina, afirma medicii, nu poate fi administrate timp indelungat fara a produce efecte secundare.
Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce in organismul uman un bombardament asupra organelor interne, provoaca distrugerea sistemului imunitar (acesta ajunge sa produca anticorpi peste masura, folosindu-I impotriva propriului organism ), precum si o serie de tumori maligne si benigne.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopshi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, membru al Academiei de Stiinte Agricole si Forestiere, considera ca incidenta alarmanta a unor forme de cancer este strans legata de avalansa produselor alimentare bogate in E-uri nocive, consummate frecvent de romani. De asemenea, E-urile periculoase sunt "vinovate" de raspandirea bolilor cardiovasculare, ale tubului digestive si a alergiilor.
Aditivii utilizati in prezent la fabricarea alimentelor sunt cei prevazuti in Ordinul comun 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman, cu modificarile si completarile ulterioare, unde sunt stabilite grupele de aditivi functie de rolul principal pe care il indeplinesc in produs.
In sensul normelor mentionate prin "aditivi alimentari" se intelege orice substanta care in mod normal nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic, avand sau nu o valoare nutritiva, prin a carei adaugare intentionata la produsele alimentare in scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport sau depozitare a unor asemenea
produse alimentare, devine sau poate deveni ea insasi sau prin derivatii sai, direct sau indirect, o componenta a acestor produse alimentare.
Aditivii alimentari au un rol important la fabricarea pe cale industriala a produselor alimentare. in scopul usurarii proceselor de fabricatie, ambalare, depozitare si transport, ameliorarii calitatii de conservare si stabilitate a produselor cu efectul cresterii eficientei economice, a productiei, conservarii valorii nutritive si imbunatatirii caracteristicilor senzoriale ale produselor alimentare.
Utilizarea aditivilor alimentari poate fi luata in considerare numai daca se demonstreaza ca utilizarea propusa a aditivului comporta avantaje demonstrabile in beneficial consumatorului, adica, trebuie facuta dovada pentru care se mentioneaza in mod regulat cuvantul "necesitate". Utilizarea aditivilor alimentari trebuie sa serveasca unuia sau mai multor din urmatoarele obiective:
(a) sa conserve calitatea nutritiva a produsului alimentar; o diminuare deliberata a calitatii nutritive a produsului alimentar se justifica numai daca produsul alimentar nu constituie un element important intr-un regim normal, sau daca aditivul este necesar pentru producerea alimentelor destinate grupurilor de consumatori cu necesitati nutritionale speciale;
(b) sa asigure ingredientele sau constituentii necesari pentru produsele alimentare fabricate, destinate grupelor de consumatori cu necesitati nutritionale speciale;
(c) sa imbunatateasca conservarea sau stabilitatea unui aliment sau sa-i imbunatateasca proprietatile organoleptice, cu conditia de a nu altera natura, substanta sau calitatea alimentului pentru a insela consumatorul;
(d) sa ajute la fabricarea, prelucrarea, prepararea, tratamentul, ambalarea, transportul sau depozitarea alimentelor, cu conditia ca aditivul sa nu fie folosit pentru a ascunde efectele utilizarii materiilor prime defectuoase sau a metodelor indezirabile (inclusiv neigienice) pe parcursul oricareia din aceste activitati.
Aditivii sunt impartiti in grupe functie de rolul pe care il au la fabricarea produsului alimentar, de exemplu: conservanti care au rol in favorizarea pastrarii produselor alimentare un timp mai indelungat, evitand alterarea acestora; antioxidanti care previn alterarea prin rancezire a grasimilor din produsele alimentare, coloranti care sunt folositi la imbunatatirea aspectului produselor alimentare, emulsificatori si stabilizatori care ajuta la formarea unor amestecuri stabile ,care in mod normal nu ar fi posibil, precum amestecarea apei cu ulei; antiaglomeranti care previn sedimentarea unor ingrediente; agenti de afanare care sunt folositi in brutarie pentru " cresterea produselor de brutarie
2.2. Aditivii din pasta de tomate
In termeni gastronomici, termenii de bulion si pasta de tomate nu sunt sinonimi. Primul este un concentrat proteic din carne fiarta. Calitatea pastei de tomate este data de gradele brix, adica de concentratia de substanta uscata. In mod normal, aceasta trebuie sa fie de 27%, restul produsului fiind apa. De cele mai multe ori, pentru a da consistenta pastei de tomate, multi producatori folosesc ingrosatori de tipul gumelor sau amidon, lucru total interzis.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aditivii din Pasta de Tomate.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!