Aditivii din pastă de tomate

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2475
Mărime: 22.72KB (arhivat)
Publicat de: Claudia Niculescu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popescu Corina
UNIVERSITATEA “VALAHIA”TARGOVISTE SPECIALIZAREA: TPPA IV SUBGRUPA: B

Cuprins

  1. 1. Aditivi (definitie)
  2. 2. Aditivii din pasta de tomate
  3. 2.1. Acidul citric (E- 33O)
  4. 2.2. Benzoatul de sodiu (E- 211)
  5. 2.3. Glutamatul monosodic (E-621)

Extras din referat

1. Aditivi (definitie)

Cercetatorii spun ca aditivi alimentari sunt substante chimice de sinteza si, deoarece ele nu se gasesc in mod normal, nu ar trebui sa faca parte din alimentatia noastra. Impactul E-urilor asupra organismului este devastator, deoarece ele nu sunt cunoscute si acceptate de catre acesta. O substanta straina, afirma medicii, nu poate fi administrate timp indelungat fara a produce efecte secundare.

Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce in organismul uman un bombardament asupra organelor interne, provoaca distrugerea sistemului imunitar (acesta ajunge sa produca anticorpi peste masura, folosindu-I impotriva propriului organism ), precum si o serie de tumori maligne si benigne.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopshi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, membru al Academiei de Stiinte Agricole si Forestiere, considera ca incidenta alarmanta a unor forme de cancer este strans legata de avalansa produselor alimentare bogate in E-uri nocive, consummate frecvent de romani. De asemenea, E-urile periculoase sunt “vinovate” de raspandirea bolilor cardiovasculare, ale tubului digestive si a alergiilor.

Aditivii utilizati în prezent la fabricarea alimentelor sunt cei prevăzuţi în Ordinul comun 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, cu modificările şi completările ulterioare, unde sunt stabilite grupele de aditivi functie de rolul principal pe care îl îndeplinesc în produs.

În sensul normelor menţionate prin "aditivi alimentari" se înţelege orice substanţă care în mod normal nu este consumată ca aliment în sine şi care nu este utilizată ca ingredient alimentar caracteristic, având sau nu o valoare nutritivă, prin a cărei adăugare intenţionată la produsele alimentare în scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport sau depozitare a unor asemenea

produse alimentare, devine sau poate deveni ea însăşi sau prin derivaţii săi, direct sau indirect, o componentă a acestor produse alimentare.

Aditivii alimentari au un rol important la fabricarea pe cale industrială a produselor alimentare. în scopul usurării proceselor de fabricaţie, ambalare, depozitare şi transport, ameliorării calităţii de conservare şi stabilitate a produselor cu efectul creşterii eficientei economice, a producţiei, conservării valorii nutritive şi imbunătăţirii caracteristicilor senzoriale ale produselor alimentare.

Utilizarea aditivilor alimentari poate fi luată în considerare numai dacă se demonstrează că utilizarea propusă a aditivului comportă avantaje demonstrabile în beneficial consumatorului, adică, trebuie făcută dovada pentru care se menţionează în mod regulat cuvântul "necesitate". Utilizarea aditivilor alimentari trebuie să servească unuia sau mai multor din următoarele obiective:

(a) să conserve calitatea nutritivă a produsului alimentar; o diminuare deliberată a calităţii nutritive a produsului alimentar se justifică numai dacă produsul alimentar nu constituie un element important într-un regim normal, sau dacă aditivul este necesar pentru producerea alimentelor destinate grupurilor de consumatori cu necesităţi nutriţionale speciale;

(b) să asigure ingredientele sau constituenţii necesari pentru produsele alimentare fabricate, destinate grupelor de consumatori cu necesităţi nutriţionale speciale;

(c) să îmbunătăţească conservarea sau stabilitatea unui aliment sau să-i îmbunătăţească proprietăţile organoleptice, cu condiţia de a nu altera natura, substanţa sau calitatea alimentului pentru a înşela consumatorul;

(d) să ajute la fabricarea, prelucrarea, prepararea, tratamentul, ambalarea, transportul sau depozitarea alimentelor, cu condiţia ca aditivul să nu fie folosit pentru a ascunde efectele utilizării materiilor prime defectuoase sau a metodelor indezirabile (inclusiv neigienice) pe parcursul oricăreia din aceste activităţi.

Aditivii sunt împărtiti în grupe functie de rolul pe care îl au la fabricarea produsului alimentar, de exemplu: conservanti care au rol în favorizarea păstrării produselor alimentare un timp mai îndelungat, evitând alterarea acestora; antioxidanţi care previn alterarea prin râncezire a grăsimilor din produsele alimentare, coloranţi care sunt folosiţi la îmbunătăţirea aspectului produselor alimentare, emulsificatori şi stabilizatori care ajută la formarea unor amestecuri stabile ,care în mod normal nu ar fi posibil, precum amestecarea apei cu ulei; antiaglomeranti care previn sedimentarea unor ingrediente; agenţi de afânare care sunt folosiţi în brutărie pentru “ creşterea produselor de brutărie

2.2. Aditivii din pasta de tomate

În termeni gastronomici, termenii de bulion şi pastă de tomate nu sunt sinonimi. Primul este un concentrat proteic din carne fiartă. Calitatea pastei de tomate este dată de gradele brix, adică de concentraţia de substanţă uscată. În mod normal, aceasta trebuie să fie de 27%, restul produsului fiind apă. De cele mai multe ori, pentru a da consistenţă pastei de tomate, mulţi producători folosesc îngroşători de tipul gumelor sau amidon, lucru total interzis.

Preview document

Aditivii din pastă de tomate - Pagina 1
Aditivii din pastă de tomate - Pagina 2
Aditivii din pastă de tomate - Pagina 3
Aditivii din pastă de tomate - Pagina 4
Aditivii din pastă de tomate - Pagina 5
Aditivii din pastă de tomate - Pagina 6
Aditivii din pastă de tomate - Pagina 7
Aditivii din pastă de tomate - Pagina 8
Aditivii din pastă de tomate - Pagina 9
Aditivii din pastă de tomate - Pagina 10
Aditivii din pastă de tomate - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Aditivii din Pasta de Tomate.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Aditivi în industria alimentară

CAPITOLUL I 1. Introducere Datorită evolutiei societăţii umane şi a tehnologiei în toate domeniile, produsele alimentare sunt şi ele obţinute...

Te-ar putea interesa și

Biosinteza culturilor microbiene utilizate la fabricarea iaurturilor

SPECIFICARE INTRODUCERE Cea mai importantă problemă în condiţiile moderne, este creşterea de mai departe a industriei de producere, cu...

Valorificarea Amidonului

1. Izolare. Aspect. Semintele plantelor contin pana la 70-80% amidon; continutul tuberculelor este, in general mai mic (16-19%, la cartofi cu 25%...

Gelatinizarea Retrogradarea și Modificarea Amidonului

I. AMIDONUL NATIV Amidonul este un polizaharid de rezervă, specific organismelor vegetale, care se găsește atât în țesuturile fotosintetice, cât...

Licopina din Rosii, Capsantina, Oleorezina

CAP.1 COLORANŢI ALIMENTARI Culoarea este o însuşire a calităţii senzoriale a unui produs alimentar, percepută vizual. Coloranţii sunt combinaţii...

Licopenul

LICOPENUL Licopenul este un colorant vegetal, solubil în grăsimi, care dă culoarea roșie pepenelui, roșiilor și în cantitate mai scăzută și altor...

Aplicarea Sistemelor de Calitate HACCP

Introducere Analiza riscurilor şi punctele critice de control (HACCP) este un sistem ştiinţific şi sistematic utilizat pentru identificarea: -...

Aditivii alimentari

Aditivii alimentari sau cum mai sunt porecliţi, E-urile, au devenit in ultimul timp pentru mulţi consumatori cele mai controversate ingrediente....

Substanțe Antiseptice de Conservare

Substanţele antiseptice sau de conservare sunt substanţe chimice care opresc dezvoltarea şi acţiunea unor microorganism (substanţe bacteriostatice)...

Ai nevoie de altceva?