Aditivii Alimentari cu Probleme

Extras din referat Cum descarc?

Lista completa a aditivilor alimentari
Majoritatea aditivilor sunt substante naturale lipsite de nocivitate. Chiar si asa oamenii sunt ingrijorati, si pe buna dreptate. Exista trei mecanisme posibile, prin care o substanta chimica poate fi periculoasa. Poate cauza alergii; consumata in cantitati mari poate fi toxica(ex. cianuri). In anumite conditii biochimice poate cauza cancer.
Pentru cei care din orice motive doresc sa evite anumiti aditivi alimentari dam mai jos, lista lor, cu o scurta descriere, posibile efecte nocive, si un calificativ privind siguranta lor.
In text 
Natural - insemna ca substanta ramane neschimbata sau este foarte putin modificata sau imbogatita.
Artificial  inseamna ca substanta este obtinuta din una naturala cu ajutorul unor enzime sau microorganisme, sau este in intregime sintetizata pe cale chimica.
Vegetarienii pot tine seama de mentiunile animal, vegetal, mineral, aceste calificative indicand originea aditivului alimentar.
- Considerat inofensiv  inseamna ca nu se cunosc efecte negative asupra sanatatii. 
- Cei care stiu ca au alergii, sunt asmatici sau apartin altor grupe cu risc, trebuie sa evite aceste substante. In aceasta categorie au fost incluse 67 de substante.
- Consumul in cantitati mari nu este recomandat  inseamna ca de la o anumita doza in sus pot aparea efecte secundare precum diareea sau dureri de cap. 
-  Consumul frecvent nu este recomandat  inseamna ca in cazul in care acest aditiv este consumat frecvent, pot aparea efecte negative asupra sanatatii, datorate de exemplu reducerii absorbtiei substantelor nutritive. 
- Consumul nu este recomandat  inseamna ca aceste substante pot periclita sanatatea. Acest lucru este specificat clar la 7 substante.
Deocamdata nu este posibila o apreciere definitiva  inseamna ca nu s-au efectuat inca suficiente studii pentru a putea fi dat un verdict. 
Lista aditivilor cu probleme
E 102 Tartrazina 
Colorant azoic galben, artificial. Poate provoca alergii persoanelor care reactioneaza alergic la aspirina (acizi acetilsalicilici), sau care sunt astmatice. Efecte secundare: dificultati de respiratie, eczeme si tulburari de vedere. Considerat inofensiv. In unele cazuri poate provoca alergii. 
E 104 Galben de chinolina 
Colorant galben artificial. Considerat inofensiv. In unele cazuri poate provoca alergii. 
E 110 Galben Portocaliu FCF, Galben Orange S 
Colorant azoic, portocaliu artificial. Testele pe animale au constatat un procentaj mare de tumori ale rinichilor. Considerat inofensiv. In unele cazuri poate provoca alergii. 
E 123 Amarant 
Colorant azoic rosu, artificial. Este admisa folosirea doar pentru vinuri aperitiv, bauturi spirtoase si icre. In testarea pe animale a dus la depuneri renale de calcar . In SUA este interzis, deoarece se banuieste ca ar produce cancer. Consumul nu este recomandat. In unele cazuri poate provoca alergii.
E 127 Eritrozina 
Colorant rosu, artificial. Este permisa folosirea doar pentru cirese glasate, cirese din cocteil. Poate sa furnizeze iod si astfel sa influenteze functia glandei tiroide. In testarea pe animale au aparut modificari de tip cancerigen la nivelul glandei tiroide. Persoanele cu suferinte ale glandei tiroide trebuie sa evite alimentele care contin astfel de coloranti. Consumul nu este recomandat. In unele cazuri poate provoca alergii.
E 132 Indigotina, Carmin indigo 
Colorant albastru, artificial. La administrarea concomitenta a acestui colorant cu nitrit de sodiu s-au constatat, in testarea pe animale, leziuni ale materialului genetic. Aceasta combinatie poate aparea in: sunca, salam, dulciuri sau lichioruri. Considerat inofensiv. In unele cazuri poate provoca alergii. 
E 150c Caramel amoniacal 
Colorant maro artificial, pe baza vegetala. Se obtine din combinatiile de zaharuri cu ajutorul amoniacului. Se poate obtine si din porumb modificat genetic. In testarea pe animale, produsele derivate au generat spasme si au dus la scaderea numarului de limfocite. Consumul frecvent nu este recomandat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aditivii Alimentari cu Probleme.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!