Aditivi și E-uri

Referat
9/10 (2 voturi)
Conține 4 fișiere: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 6653
Mărime: 444.23KB (arhivat)
Publicat de: Cosmina Tănasă
Puncte necesare: 7
Annatto, acid fosforic, caramel, curcumina

Extras din referat

INTRODUCERE

Colorant, portocaliu natural, din clasa carotenoidelor, extras din pericarpul fructului Bixa orellana L. cu diferiti solventi. Produsul poate provoca urticarie si nu este recomandat copiilor hiperactivi. Poate destebiliza edemele angioneurotice, induce astm persoanelor sensibile la salicilati.

Annatto, de asemenea, numit Roucou, este un extract de plante naturale utilizate pentru colorarea unui sortiment de produse alimentare, textile, şi produse de îngrijire corporală. În primul rând, acesta este folosit ca hrana intr-o gama larga de produse alimentare.

Colorant natural izolat din seminţele copacului anatto ( Bixa orellana ). Annatto este numele extractului brut, în timp ce bixina este colorantul lipo-solubil şi norbixina este coloarantul hidro-solubil.

UTILIZAREA ADITIVULUI

Colorant roşu annatto extras din celuloză este utilizat într-un sortiment de industrii Un alt nume alternativ pentru copac este copac "ruj". Annatto este de asemenea utilizat pentru vopsirea textilelor. Cu toate acestea, cea mai mare utilizare a aditivului annatto este de a colora alimente.Annatto apare în conserve de carne, brânzeturi, dulciuri, precum şi numeroase alte produse alimentare. Este sigur pentru vegetarieni, deoarece nu conţine produse de origine animală şi nu este prelucrat cu materiale de origine animală, şi este, de asemenea, aprobat pentru diete religioase.

Extrasul annatto in ulei se foloseste pentru colorarea untului, margarinei, iar in apa pentru cereale , breakfast, paste fainoase.

FISA ADITIVULUI

- CLASA ADITIVULUI

-Carotenoidelor

- DENUMIREA TEHNICA

-Bixina, Norbixina

- DENUMIREA COMERCIALA

-Annatto, E160b

- PROPRIETATI ALIMENTARE

a) ORGANOLEPTICE

Colorant alimentar cu un spectru de la roşu la brun depinzând de solventul utilizat pentru extracţie. Annatto a fost folosit din cele mai vechi timpuri. Annatto este galben. Pigmenti care produc acest galben sunt carotenoide, bixină şi Norbixină. Concentraţia de culoare este exprimată ca procent din aceşti compuşi, precum şi conţinutul variază în funcţie de metoda de extracţie. pH-ul, emulgatori şi solubilităţile afectează nuanţa.

b) FIZICO-CHIMICE

Au fost probleme recente cu privire la utilizarea de coloranţi artificiali din produsele alimentare şi o tendinţă către utilizarea de coloranti "naturali”. Extracte Annatto au fost clasificate ca fiind, în general, în condiţii de siguranţă şi în SUA tratate ca scutite de la certificare ca aditiv de culoare în produsele alimentare.

Norbixina se obtine prin hidroliza alcalina a bixinei.Norbixina contine produsul de hidroliza al bixinei sub forma de saruri de sodiu sau potasiu, prezente in formele cis sau trans. Se poate obtine si din organisme modificate genetic.

c) MICROBIOLOGICE

Annatto este un colorant natural portocaliu care nu prezinta nici un risc in ceea ce priveste instalarea microbilor.

TOXICITATEA ADITIVULUI

Colorantul nu are acţiune mutagenă, fapt demonstrat prin utilizarea colorantului īn concentraţie de 0,5g/100 ml īn culturi de Escherichia coli. Testele de toxicitate pe termen scurt efectuate pe şoarici, şobolani, cīini arată că acest colorant nu are efecte negative nici la niveluri de 10-15 %.

Toţi coloranţii din clasa carotenoidelor sunt trecuţi de FAO/OMS īn categoria aditivilor alimentari din categoria de toxicitate A, deci īn categoria de toxicitate maximă.

Preview document

Aditivi și E-uri - Pagina 1
Aditivi și E-uri - Pagina 2
Aditivi și E-uri - Pagina 3
Aditivi și E-uri - Pagina 4
Aditivi și E-uri - Pagina 5
Aditivi și E-uri - Pagina 6
Aditivi și E-uri - Pagina 7
Aditivi și E-uri - Pagina 8
Aditivi și E-uri - Pagina 9
Aditivi și E-uri - Pagina 10
Aditivi și E-uri - Pagina 11
Aditivi și E-uri - Pagina 12
Aditivi și E-uri - Pagina 13
Aditivi și E-uri - Pagina 14
Aditivi și E-uri - Pagina 15
Aditivi și E-uri - Pagina 16
Aditivi și E-uri - Pagina 17
Aditivi și E-uri - Pagina 18
Aditivi și E-uri - Pagina 19
Aditivi și E-uri - Pagina 20
Aditivi și E-uri - Pagina 21
Aditivi și E-uri - Pagina 22
Aditivi și E-uri - Pagina 23
Aditivi și E-uri - Pagina 24
Aditivi și E-uri - Pagina 25
Aditivi și E-uri - Pagina 26
Aditivi și E-uri - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Aditivi si E-uri
    • acid fosforic.doc
    • annatto.doc
    • caramel.doc
    • curcumina.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Aditivi alimentari - Caroteni

CAROTENII Carotenoideie. Reprezintă un grup de materii colorante naturale, galbene- portocalii sau roşii, răspândite atât în regnul vegetal cât şi...

Coloranți Alimentari

Culoarea este o însuşire a calităţii senzoriale a unui produs alimentar, percepută vizual. Coloranţii sunt combinaţii organice, naturale sau de...

Te-ar putea interesa și

Aditivi alimentari

Aditivii alimentari sunt substanţe adăugate intenţionat alimentelor pentru a le oferi proprietăţi suplimentare fata de cele de baza, de exemplu...

E-urile și Alimentația Sănatoasă

ARGUMENT Alimentaţia este un proces voluntar si constient,de aceea educabil, este fără îndoiala obiceiul care influentează cel mai mult sănătatea...

Aditivi alimentari

Conform normelor oficiale, prin aditivi alimentari se înţelege orice substanţă care in mod normal nu este consumata ca aliment în sine şi care nu...

Stilul de viață al omului modern

1. Alimentaţie echilibrata si un stil de viata sănătos O alimentaţie variata si echilibrata, care sa contina toţi nutrientii, inclusiv nutrientii...

Aditivii din ciocolata caldă și cafeaua 3 în 1

1.Introducere În România nu existã aparate care sã controleze calitatea aditivilor din alimente. Societatea este într-o continuã evolutie....

E-uri

1.E-urile-definiţie şi caracteristici Sunt cunoscuţi sub numele de "E-uri", în reviste se presupune că, pe plan mondial, sunt a treia cauză a...

Toxiinfecții Alimentare

Toxiinfecţiile alimentare sunt boli datorate unor microorganisme sau toxine care sunt introduse în organism odată cu alimentele. Sunt atât boli cât...

Reglementări privind Utilizarea Aditivilor în Industia Alimentară

Introducere Progresul continuu al societătii umane a dus la o omniprezentă a tehnologiei în toate domeniile. Produsele alimentare sunt si ele...

Ai nevoie de altceva?