Aditivi in Industria Alimentara

Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
1. Introducere
Datorita evolutiei societatii umane si a tehnologiei in toate domeniile, produsele alimentare sunt si ele obtinute astazi cu ajutorul tehnologiilor si procedeelor moderne, iar cererea tot mai mare care se inregistreaza duce la o supraproductie si o oferta variata din partea producatorilor alimentari. Astfel se face tot posibilul ca alimentele sa aiba succes, sa poata fi conservate pe perioade cat mai lungi, sa aiba culori cat mai atractive, sa fie cat mai bogate in vitamine chiar daca sunt obtinute pe cale artificilala.
Supa este excelenta pentru o nutritie sanatoasa. Gatita din legume, cu ados de care slaba, supa ramane un aliment hranitor si revitalizant, care se prepara repede si nu este deloc costisitoare.
Insa, tot mai multi oameni au ajuns sa apeleze la supele instant din lipsa de timp. Desi sunt usor de preparat, aceste supe nu sunt deloc sanatoase.
1.1 Definitia aditivilor alimentari
Aditivii alimentari sunt substante care se adauga in cantitati mici in produs in timpul prelucrarii tehnologice, in scopul conditionarii, conservarii valorii nutritive a unui aliment, imbunatatirii caracteristicilor de calitate, asigurarea si ameliorarea duratei de conservare si stabilitate, ambalarii, transportului sau pastrarii alimentelor.
1.2 Definitia supelor instant
Supele instant nu necesita fierbere, astfel timpul de pregatire este mult mai scurt decat al celor deshidratate, care, pentru preparare, este necesara fierberea o perioada determinata de timp (aproximativ 10 minute).
Supa este excelenta pentru o nutritie sanatoasa. Gatita din legume, cu adaos de carne slaba, supa ramane un aliment hranitor si revitalizant, care se prepara repede si nu este deloc costisitoare.
Insa, tot mai multi oameni au ajuns sa apeleze la supele instant din lipsa de timp. Desi sunt usor de preparat, aceste supe nu sunt deloc sanatoase.
1.3.Tema proiectului
Pentru realizarea acestui proiect mi-am ales sa studiez aditivii si ingredientele din supele instant. Mi-am ales aceasta tema datorita placerii de a citi si a descoperi lucruri noi si interesante despre aditivi si domeniile acestora de utilizare in industria alimentara.
CAPITOLUL II
1.Aditivi prezenti in supele instant
1.1.Supa cu galuste de la Maggi
Ingrediente: galuste 71% (gris de grau, grasime vegetala, praf de ou, sare iodata (i+),zahar, agenti de afanare (difosfat disodic, carbonat de acid de sodiu), nucsoara), sare iodata (i+) 12,7%, amidon de cartofi, grasime vegetala,potentiatori de aroma (glutamat monosodic, guanilat disodic, inozinat disodic), legumedeshidratate in proporsie variabila 1,58% (ceapa, patrunjel, morcovi, telina), zahar, arome,extract de drojdie, proteine vegetale hidrolizate, acidifiant (acid citric), colorant (caramel cusulfit de amoniu). Produsul contine gluten. Poate contine urme de lapte si soia.
Analizand acest amestec de ingrediente avem urmatorii aditivi (E-uri) potentiatori de aroma (glutamat monosodic, guanilat disodic, inozinat disodic), agenti de afanare (difosfat disodic, carbonat de acid de sodiu), acidifiant(acid citric), colorant(caramel cu sulfit de amoniu), gulten.
POTENTIATORI DE AROMA
Guanilat de sodiu -E 627: potentiator de gust si aroma artificial, vegetal, izolat din sardine sau extract de drojdie. Acest aditiv face ca aceasta supa instant, care este de o calitate mai slaba,sa para mai gustoasa.
Guanilatul de sodiu face parte din categoria E-urilor cancerigene, provoaca alergii, dereglari hormonale, boli intestinale, tulburari ale tubului digestiv, tulburari nervoase si cresterea nivelului de colesterol. Nu este indicat consumul lui de catre sugari si copii mici.
Inozinat de sodiu - E 631: potentiator de gust si aroma artificial, vegetal, poate fi produs din carne sau sardine.Face parte din E-urile cancerigene, poate provoca guta, nu este recomandabil sugarilor si nici copiilor mici. Adaugarea acestui aditiv are acelasi efect ca si guanilatul de sodiu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aditivi in Industria Alimentara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești.
După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare.
Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!