Aditivi Alimentari

Extras din referat Cum descarc?

Aditivii alimentari sunt substante adaugate intentionat alimentelor pentru a le oferi proprietati suplimentare fata de cele de baza, de exemplu culoare, indulcire sau pentru conservare.
Aditivii alimentari sunt definiti de catre legislatia Uniunii Europene ca orice substanta care nu este consumata in mod obisnuit ca si ingredient al unui aliment indiferent daca are sau nu valoare nutritiva, adaugarea lui intentionata la un produs in scop tehnologic facandu-l componenta directa sau indirecta a acelui produs. 
Aditivii alimentari sunt unul dintre subiecte care ii ingrijoreaza pe consumatori.
Aditivii alimentari sunt folositi de secole. Conservarea alimentelor a inceput cand omul a invatat sa pastreze roadele din recolta pana in urmatorul an, carnea si pestele cu sare si fum. Egiptenii foloseau coloranti si arome pentru a intensifica atractivitatea unor feluri de mancare, iar romanii foloseau condimente si coloranti pentru conservarea alimentelor. Aceste metode de conservare sunt valabile si astazi.
In ultimii 50 de ani s-au descoperit multe substante noi care indeplinesc numeroase functii in alimente, numite aditivi alimentari: emulsificatori in margarina, indulcitori in produsele care contin calorii putine si o gama larga de conservanti si antioxidanti. 
Aditivii indeplinesc numeroase functii in alimente. Alimentele sunt supuse conditiilor de mediu, cum ar fi schimbarile de temperatura, oxidare si expunere la microbi, factori care pot schimba compozitia lor originara. Aditivii alimentari joaca un rol important in mentinerea calitatii si caracteristicilor alimentelor pe care consumatorii le cer. Aditivii alimentari sunt autorizati de Uniunea Europeana pentru toate statele membre, la fel ca si pentru Norvergia si Islanda.
Legislatia Uniunii Europene prevede ca pot fi folositi doar acei aditivi care sunt autorizati. Majoritatea aditivilor pot fi folositi in cantitati limitate in anumite produse alimentare. Daca nu sunt prevazute limite pentru folosirea unui aditiv, atunci acesta va fi utilizat conform procedurilor de fabricare, adica doar in cantitatea necesara pentru obtinerea efectului tehnologic dorit.
Aditivii alimentari pot fi autorizati doar daca:
- sunt necesari din punct de vedere tehnologic pentru productie;
- nu inseala consumatorul,
- nu reprezinta un risc pentru sanatatea consumatorului.
Inainte de a fi autorizat un aditiv alimentar este evaluat de catre Comitetul Stiintific al Alimentelor, un grup de experti care avizeaza Comisia Europeana despre date legate de siguranta administrarii.
Utilizarea aditivilor alimentari trebuie sa fie intotdeauna precizata pe ambalajul produselor, pe categorii (antioxidanti, conservanti, coloranti, etc.). Se precizeaza fie numele aditivului fie denumirea E - numar. Bazat pe informatii primite de la Statele Membre, Comisia Europeana a elaborat un raport despre aditivii care pot fi folositi in Uniunea Europeana. Substantele aromatizante sunt acele substante folosite pentru a da gust sau miros alimentelor. Legislatia comunitatii defineste diferite tipuri de arome si anume: naturale, identice cu cele naturale si artificiale. Acestea sunt obtinute din plante sau au origine animala, sau pot fi obtinute prin incalzire sau afumare. Si utilizarea acestor substante este reglementata prin directive directe de la Comisia Europeana.
In anii 1970, cativa cercetatori au sugerat ca schimbarile in dieta au coincis cu o crestere a numarului de copii cu probleme comportamentale. Ideea ca aditivii alimentari si colorantii, in mod particular, ar putea fi cauza hiperactivitatii, a generat numeroase interese si controverse. Studiile insa au infirmat aceasta legatura. 
Aditivii alimentari sunt folositi pentru conservarea si imbunatatirea proprietatilor organoleptice ale produselor inca din cele mai vechi timpuri. De exemplu conservarea alimentelor prin saramura, cu otet, sare pentru prezervarea carnii sau dioxid de sulf pentru prezervarea vinului. La sfarsitul secolului XX au fost introdusi mai multi aditivi de origine naturala sau artificiala. Pentru a reglementa acesti aditivi, pentru a informa consumatorii, fiecarui aditiv i s-a administrat un anumit numar. Initial acestia au fost ,,E-numar" utilizati in Europa pentru toti aditivii aprobati. Lista acestor numere a fost adoptata si se extinsa de catre Comitetul Codex Alimentarius care identifica toti aditivii indiferent daca sunt aprobati sau nu.
Numerele E sunt toate cu prefixul ,,E", dar tarile dinafara Europei utilizeaza doar numarul chiar daca in Europa este aprobat sau nu. De exemplu acidul acetic este aditivul 260, deci este prezent pe ambalajele alimentelor comercializate in Europa ca E260. Aditivul 103, alknet, nu este autorizat sa fie folosit in Europa deci nu are un numar E desi este aprobat in Australia si Noua Zeelanda.
Ce sunt de fapt acesti aditivi alimentari? Cea mai mare parte a lor sunt substante chimice de sinteza care nu se gasesc in mod natural nici in regnul vegetal nici in cel animal, deci nu ar trebui sa faca parte din alimentatia noastra. Organismul uman, vazut prin prisma biochimica, nu detine cai metabolice proprii acestor substante, iar pe de alta parte, aceste substante care sunt obtinute in urma unor reactii chimice "in eprubeta", sunt lipsite de energiile vitale pe care in mod natural substantele produse de natura le contin. Din acest punct de vedere, putem spune ca aditivii alimentari sunt substante "moarte", ba mai mult, ei sunt, prin imprumutarea de cai metabolice necesare biotransformarii lor in vederea eliminarii din organism, consumatori de energie vitala din rezerva proprie a organismului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aditivi Alimentari.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!