Aditivi Alimentari

Extras din referat Cum descarc?

1. Scurt istoric
Aditivii alimentari au fost folositi cu mii de ani in urma, de catre greci, egipteni si alte popoare antice, deoarece pastrarea alimentelor pe perioade mai indelungate de timp a fost o necesitate. Alaturi de sare,salpetrul ( de Chile = nitratul de sodiu, de India = nitratul de potasiu ) a fost mereu utilizat pentru conservarea produselor din carne, iar colorantii de tipulcarmazului se utilizau pentru prepararea unor alimente aspectuoase.
Aditivii alimentari sunt definiti drept orice substanta chimica sau biochimica care in mod normal nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic, avand sau nu o valoare nutritiva, care, adaugata intentionat in produsele alimentare in scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare,preparare, tratament, ambalare, transport sau depozitare a unor asemenea produse alimentare, devine sau poate deveni ea insasi sau prin derivatii sai, direct sau indirect, o componenta a acestor produse alimentare.
EDULCORANT SINTETIC CU PUTERE MARE DE INDULCIRE - ACESULFAM K (E 950)
Indulcitorii (edulcorantii) sunt substante sau amestecuri de substante de origine naturala sau sintetica cu proprietatea de a conferi gust dulce alimentelor ce le contin. Puterea de indulcire este raportul dintre concentratia de zaharoza dintr-un mediu oarecare si concentratia de edulcorant care dezvolta un gust dulce de aceeasi intensitate, in acelasi timp.
2. Obtinere si caracterizare
Sinonimele acesulfamului K sunt: acesulfam de potasiu, acesulfan, sarea de potasiu a 3,4 - dihidro-6metil-1,2,3-oxatiazin-4-on 2,2-dioxid. Denumirea sa chimica este sare de potasiu a 6-metil-1,2,3 oxatiazin-4(3H)-on 2,2-dioxid.
Acesulfamul are urmatoarea formula moleculara: C4H4NO4KS, iar M = 201,24.
Se obtine industrial din esterul tertbutilic al acidului acetilacetic, prin reactia acestuia cu fluorosulfonilizocianat. In urma reactiei rezulta un compus intermediar, care la incalzire se descompune in N-fluorosulfonilamida acidului acetilacetic, izobutena si dioxid de carbon. Prin ciclizarea N-fluorosulfonilamidei acidul acetic se obtine acesulfam K, reactie care are loc in prezenta hidroxidului de potasiu.
In procedeele moderne, pentru sinteza acesulfamului K, se utilizeaza dicetena si un acid amido-sulfonic. Acesulfamul K se prezinta sub forma unui compus solid cristalizat sau a unei pulberi cristaline, de culoare alba. Are gust pronuntat dulce, fiind de 200 de ori mai dulce decat sucroza. Este o substanta nehigroscopica, iar temperatura sa de topire este de 225? C.
Acesulfamul K este foarte solubil in apa, dar mai putin solubil in etalon, metanol sau acetona. pH-ul solutiilor apoase este aproximativ 7. O caracteristica a aditivului o reprezinta marea stabilitate in solutii apoase pentru domenii de pH cuprinse intre 3 -7 (atat la intuneric cat si la lumina). De asemenea, acesulfam K prezinta stabilitate la incalzire (coacere sau tratament UHT). 
In ceea ce priveste absorbtia maxima de radiatii UV, acesta are loc la lungimea de unda de 227 nm pentru o solutie de 10 mg substanta in 1000 ml apa. Aditivul trebuie sa contina minimum 99 % C4H4NO4KS raportat la substanta uscata. La uscarea produsului la temperatura de 105?C timp de doua ore, pierderile admisibile sunt de 1%.
Exista mai multe variante de sinteza pentru obtinerea de acesulfam K. O asemenea varianta porneste de la halogen-sulfonil izocianati si compusi cetonici. In functie de tipul cetonei folosite, se pot obtine diferiti oxatiazinon-dioxizi, dintre care unele sunt dulci, dar fara a ajunge la calitatea acesulfamului K. Prin reactia dintre fluorsulfonil izocianat si esterul tert-butilic al acidului acetoacetic se obtine un compus de aditie instabil, care prin incalzire elimina bioxid de carbon si izobutena, formand N-(fluorosulfonil)amida acidului acetoacetic. In prezenta de hidroxid de potasiu, acest compus se ciclizeaza cu formarea inelului de oxatiazinon-dioxid.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aditivi Alimentari.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!