Aditivi Alimentari

Extras din referat Cum descarc?

Aditivii alimentari (cunoscuti in limbaj uzual si ca E-uri) reprezinta orice naturala sau chimica care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului, stocarii, sau in timpul altei modificari aplicate unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel sau altul caracteristicile alimentelor. 
Conform Directivei cadru 85/107/CEE prin notiunea de aditiv alimentar se intelege orice substanta care nu este consumata ca aliment sau care nu este utilizata in mod obisnuit ca ingredient caracteristic in alimentatie, care poseda sau nu valoare nutritiva si a carei adaugare intentionata in produsele alimentare, in scop tehnologic in stadiul lor de fabricatie, transformare, tratament, conditionare, transport, depozitare are ca efect sau poate avea un efect rezonabil, direct sau indirect, indiferent ca devine ea insasi sau derivatii sai, un component al produselor alimentare.
Rolurile aditivilor alimentari
Prin aditivi se intelege orice substanta de natura chimica sau microbiologica care nu este consumata in mod natural ca aliment, care nu este folosita ca ingredient tipic al alimentelor, chiar daca are o valoare nutritiva ridicata, iar prin adaugarea in produsele alimentare modifica organoleptic produsul, scurteaza perioada de procesare, permite o ambalare si pastrare indelungata, iar contaminarea produsului nu este realizata, mentine si imbunatateste calitatile nutritive ale produselor alimentare.
E-urile sunt adaugate in alimente cu 5 scopuri principale:
1. Mentinerea consistentei produsului
Substantele folosite in acest scop se numesc emulgatori si au rolul de a asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare, crescand astfel consistenta produsului. Stabilizatorii confera o textura omogena produsului, si desi nu sunt emulgatori in adevaratul sens al cuvantului, participa la stabilizarea emulsiilor. Astfel de substante suntpectinele, agarul, folosite mai ales in gemuri, marmelade. Exista si aditivi care, pusi in diverse mixturi, cresc vascozitatea produsului final, fara sa influenteze substantial restul proprietatilor. Pe ambalajele alimentelor emulgatorii sunt simbolizati prin E400-E500, iar printre ei sunt recunoscuti ca nefiind daunatori organismului E407, E421 (manitolul de cofetarie), E440 (acid ascorbic). Glucomananul insa, un agent de textura (E425) ce se gaseste de obicei in jeleuri, trebuie evitat, fiind un posibil toxic respirator.
2. Imbunatatirea sau mentinerea indelungata a valorilor nutritive
Pentru a imbogati continutul in nutrienti al alimentelor (atat solide cat si lichide) se adauga in procesul de fabricatie diverse vitamine si minerale. Acest lucru se intampla, mai ales in cazul produselor continand faina, cereale, margarina si lapte, iar scopul este de a creste continutul in nutrienti necesari functionarii in parametri optimi ai organismului, crescand astfel si valorile nutritive ale produsului alimentar in sine. In aceasta categorie sunt incluse substantele antioxidante, agentii de tratare a fainii, agentii antispumanti. Este recomandat ca produsele care contin astfel de aditivi sa fie semnalizate corespunzator pe ambalaj.
3. Impiedicarea sau intarzierea alterarii produselor
Adaugarea unor astfel de aditivi in alimente are scopul de a impiedica eventuala contaminare cu germeni rezultati din procesele de alterare a ingredientelor. Conservantii au capacitatea de a intarzia degradarea alimentelor datorata contactului cu aerul, bacterii, fungi sau alte microorganisme. Unii conservanti se folosesc in patiserie si mentin timp indelungat aroma produselor prin impiedicarea alterarii grasimilor vegetale din aluat. Conservantii sunt responsabili si de pastrarea aspectului si gustului fructelor proaspete mai mult timp. Exista o serie de conservanti care au insa efecte nocive asupra organismului, cum ar fi: E230, E231, E233 (prezenti in produsele continand citrice) sau diversi nitrati si nitriti din mezeluri, branza (acestia au potential cancerigen).


Fisiere in arhiva (1):

  • Aditivi Alimentari.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!