Actualități în Producerea și Utilizarea unor Alimente Funcționale

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 2979
Mărime: 76.82KB (arhivat)
Publicat de: Andrei Cosma
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sara Aurel
UNIVERSITATEA DE ŞTIINTE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ-NAPOCA

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. 1. Actualitatea temei
  3. 1.1 Tipul de culturi bacteriene utilizate ăn industria laptelui
  4. 1.2 Importanţa laptelui
  5. 2. Alimente funcţionale
  6. 2.1 Produse probiotice , prebiotice , şi simbiotice
  7. 2.2 Iaurtul
  8. 3.Beneficii pentru sănătate
  9. Concluzii
  10. Bibliografie

Extras din referat

INTRODUCERE

Produsele alimentare – practic , hrana de zi cu zi a omenrii au o importanţă recunoscută atât prin prisma necesităţii şi utilităţii lor evidente , cât şi prin ponderea valorică ridicată a producţiei şi serviciilor din acest domeniu în totalul economiei la nivel mondial, dar şi naţional.

În mod spe specific domeniul alimentar , managementul calităţii se îmbină cu managementul siguranţei alimentelor fiind un concept considerat astăzi la fel de important , dar mul mai evoluat , comparativ cu cel de securitate alimentară.

Problema actuală la nivel mondial este alegerea de către consumatori a produselor alimentare care produc senzaţii gustative şi care atenuează senzaţia de foame şi dezinteresul faţă de repercusiunile acestor alimente asupra sănătăţii organismului pe termen lung.

În ultimii ani incidenţa tot mai mare a bolilor de nutriţie se datorează utilizării în alimentaţie a omului modern,a hranei prelucrată, rafinată şi concentrată.

Apariţia alimentelor funcţionale a fost rezultatul înţelegerii depline a influenţei alimentaţiei asupra sănătăţii.

Alimentele funcţionale sunt acea categorie de alimente care conţin numeroase componente recunoscute pentru capacitatea de a se implica în funcţiile care coordonează starea de sănătate şi protejează organismul de diferite afecţiuni cronice netransmisibile: diabetul, obezitatea, afecţiuni cardio-vasculare, diferite forme de cancer.

O mare varietate de produse alimentare pot fi introduce în categoria alimentelor funcţionale, atunci când prin consum aduc un plus de beneficii pentru sănătatea consumatorilor.

1. ACTUALITATEA TEMEI

Industria produselor lactate reprezintă unul din sectoarele stratetige ale Republicii Moldovei şi este foarte important pentru nutriţia populaţiei. În fluxul tehnologic de fabricare a produselor lactate acide o importanţă deosebită are procesul de fermentaţie microbiologică a amesticului lactat ,de care în final depinde gustul, aroma şi consistenţa produsului. În acest scop se aplică culturi selecţionate de bacterii lactice sub formă de maiele şi concentrate bacteriene.

Calitatea produsului lactat obţinut în mare măsură depinde de calitatea culturilor selecţionate utilizate, de intensitatea activităţii lor biochimice şi tehnologice. În prezent, atât din considerente dietice , cât şi din cauza insuficienţei de materie primă de calitatea (laptele) , produce un sortiment larg de produse acidolactice cu conţinut redus de grăsime (chefir, iaurt,).

Produsele lactate acide sunt considerate alimente nutriţionale sau funcţionale respectiv probiotice făcând parte dintr-o dietă normală şi fiind caracterizată prin următoarele proprietăţi şi efecte:

• Valoarea nutritivă mai ridicată decât materia primă (laptele) deoarece: proteinele din produsele lactate acide au un grad de digestibilitate mai mare;

• Biodisponibilitatea Ca şi P este de 7% şi respectiv 11% mai mare la consumul de produse lactate acide în comparaţie cu laptele de consum;

• Îmbunătățirea sistemului imunitar la nivel intestinal;

• Scăderea colesterolului sanguin

Produsele lactate acide se fabrică din lapte de vacă, oaie, capră, bivoliţă integral sau degresat, smântână dulce sau din amestecul acestora prin introducerea culturilor bacteriene singulare sau combinate şi tratare tehnologică corespunzătoare fiecărui produs în parte.

1.1.Tipul de culturi bacteriene utilizate în industria laptelui

Prin culturi selecţionate (maiele) pentru industria laptelui se înţelege asociaţia unor tulpini de bacterii lactice tipice însămânţate şi multiplicate în lapte, în scopul folosirii lor în industria produselor lactate.

Bacteriile au fost, probabil, primele organisme celulare apărute pe planeta noastră. Diversificarea tipurilor morfologice a apărut odată cu apariţia şi dezvoltarea a unui perete rigid, capabil să se opună acţiunii forţelor din exterior.

Preview document

Actualități în Producerea și Utilizarea unor Alimente Funcționale - Pagina 1
Actualități în Producerea și Utilizarea unor Alimente Funcționale - Pagina 2
Actualități în Producerea și Utilizarea unor Alimente Funcționale - Pagina 3
Actualități în Producerea și Utilizarea unor Alimente Funcționale - Pagina 4
Actualități în Producerea și Utilizarea unor Alimente Funcționale - Pagina 5
Actualități în Producerea și Utilizarea unor Alimente Funcționale - Pagina 6
Actualități în Producerea și Utilizarea unor Alimente Funcționale - Pagina 7
Actualități în Producerea și Utilizarea unor Alimente Funcționale - Pagina 8
Actualități în Producerea și Utilizarea unor Alimente Funcționale - Pagina 9
Actualități în Producerea și Utilizarea unor Alimente Funcționale - Pagina 10
Actualități în Producerea și Utilizarea unor Alimente Funcționale - Pagina 11
Actualități în Producerea și Utilizarea unor Alimente Funcționale - Pagina 12
Actualități în Producerea și Utilizarea unor Alimente Funcționale - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Actualitati in Producerea si Utilizarea unor Alimente Functionale.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte Privind Obținerea unui Aliment Funcțional nou pe Bază de Iaurt și Polen

ARGUMENT Industria alimentară este una dintre principalele ramuri ale economiei naționale, având ca obiect fabricarea de produse alimentare...

Cercetări Privind Influența Monoculturilor Probiotice Asupra Calității Produselor Lactate Fermentate

Capitolul I 1.1 INTRODUCERE Produsele lactate fermentate (PLF) sunt extrem de populare în întreaga lume atât datorită caracteristicilor...

Studiul Calității Produselor Alimentare Oferite pe Piață

CAPITOLUL I ASPECTE GENERALE ALE CALITĂŢII MĂRFURILOR 1.1. Calitatea mărfurilor Calitatea mărfurilor este o problemă care mobilizează preocupări...

Evoluția și conceptul de alimente funcționale

Alimentele funcţionale sunt produse alimentare precum şi componente ale acestora ,care îmbunătăţesc starea generală de sănătate a consumatorilor...

Alimente Functionale, Suplimente Alimentare și Plante Medicinale

CAPITOLUL 1 ALIMENTE CONVENŢIONALE 1.1 Definiţii şi funcţii Conform Directivei 178/2002 “aliment înseamnă orice substanţă sau produs indiferent...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Iaurtul

1.1. DOCUMENTARE Produsele lactate acide se obţin prin fermentarea lactozei din lapte, cu ajutorul culturilor starter lactice. Prin fermentarea...

Produsele Probiotice

Probioticele în produse alimentare şi farmaceutice au apărut pe piaţă în cursul ultimilor 20 de ani. Termenul provine din limba greaca si...

Te-ar putea interesa și

Mentenanța intreruptorulul cu SF6. Tehnici moderne

CAPITOLUL I Memoriul justificativ Întrerupatoarele de înalta tensiune sunt aparate electrice automate destinate comutatiei circuitelor de înalta...

Evoluția și conceptul de alimente funcționale

Alimentele funcţionale sunt produse alimentare precum şi componente ale acestora ,care îmbunătăţesc starea generală de sănătate a consumatorilor...

Studiu de impact - zona campus Constanța

1. SCOPUL LUCRĂRII Lucrarea are ca scop: • analiza tehnică a impactului asupra mediului, execuţiei şi exploatării obiectivelor; • precizarea...

Pompele de Căldură

1. O APRECIERE A NECESARULUI DE ENERGIE TERMICĂ LA TEMPERATURĂ JOASĂ. 1.1. Conceptul de „energie termică la temperatură joasă”. Sub denumirea de...

Analiza sistemelor de organizarea procesuală a producției în condițiile automatizării la SC Artego SA

CAPITOLUL I SISTEME DE PRODUCŢIE 1.1. Scurtă prezentare a evoluţiei sistemelor de producţie Dezvoltarea producţiei de bunuri materiale a făcut...

Cromatografia de Lichide de Înaltă Performanță

Generalităţi Se vorbeşte de o analiză chimică atunci când activitatea depusă, de o persoană, grup sau organizaţie, are drept rezultat cel puţin o...

Păstrarea, conservarea și transportul mărfurilor alimentare

ARGUMENT Păstrarea produselor alimentare reprezintă o fază importantă a circulaţiei tehnico-economice. Ea constituie un proces specific prin care...

Curente de Opinii Actuale despre Organismele Modificate Genetic

Curente de opinii actuale despre organsimele modificate genetic Scopul lucrării Dintotdeauna producătorii de alimente au fost preocupaţi de...

Ai nevoie de altceva?