Actualitati in Producerea si Utilizarea unor Alimente Functionale

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE
1. Actualitatea temei
1.1 Tipul de culturi bacteriene utilizate an industria laptelui
1.2 Importanta laptelui
2. Alimente functionale
2.1 Produse probiotice , prebiotice , si simbiotice
2.2 Iaurtul
3.Beneficii pentru sanatate 
Concluzii
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Produsele alimentare - practic , hrana de zi cu zi a omenrii au o importanta recunoscuta atat prin prisma necesitatii si utilitatii lor evidente , cat si prin ponderea valorica ridicata a productiei si serviciilor din acest domeniu in totalul economiei la nivel mondial, dar si national.
In mod spe specific domeniul alimentar , managementul calitatii se imbina cu managementul sigurantei alimentelor fiind un concept considerat astazi la fel de important , dar mul mai evoluat , comparativ cu cel de securitate alimentara.
Problema actuala la nivel mondial este alegerea de catre consumatori a produselor alimentare care produc senzatii gustative si care atenueaza senzatia de foame si dezinteresul fata de repercusiunile acestor alimente asupra sanatatii organismului pe termen lung.
In ultimii ani incidenta tot mai mare a bolilor de nutritie se datoreaza utilizarii in alimentatie a omului modern,a hranei prelucrata, rafinata si concentrata. 
Aparitia alimentelor functionale a fost rezultatul intelegerii depline a influentei alimentatiei asupra sanatatii.
Alimentele functionale sunt acea categorie de alimente care contin numeroase componente recunoscute pentru capacitatea de a se implica in functiile care coordoneaza starea de sanatate si protejeaza organismul de diferite afectiuni cronice netransmisibile: diabetul, obezitatea, afectiuni cardio-vasculare, diferite forme de cancer.
O mare varietate de produse alimentare pot fi introduce in categoria alimentelor functionale, atunci cand prin consum aduc un plus de beneficii pentru sanatatea consumatorilor.
1. ACTUALITATEA TEMEI
Industria produselor lactate reprezinta unul din sectoarele stratetige ale Republicii Moldovei si este foarte important pentru nutritia populatiei. In fluxul tehnologic de fabricare a produselor lactate acide o importanta deosebita are procesul de fermentatie microbiologica a amesticului lactat ,de care in final depinde gustul, aroma si consistenta produsului. In acest scop se aplica culturi selectionate de bacterii lactice sub forma de maiele si concentrate bacteriene.
Calitatea produsului lactat obtinut in mare masura depinde de calitatea culturilor selectionate utilizate, de intensitatea activitatii lor biochimice si tehnologice. In prezent, atat din considerente dietice , cat si din cauza insuficientei de materie prima de calitatea (laptele) , produce un sortiment larg de produse acidolactice cu continut redus de grasime (chefir, iaurt,).
Produsele lactate acide sunt considerate alimente nutritionale sau functionale respectiv probiotice facand parte dintr-o dieta normala si fiind caracterizata prin urmatoarele proprietati si efecte:
o Valoarea nutritiva mai ridicata decat materia prima (laptele) deoarece: proteinele din produsele lactate acide au un grad de digestibilitate mai mare;
o Biodisponibilitatea Ca si P este de 7% si respectiv 11% mai mare la consumul de produse lactate acide in comparatie cu laptele de consum;
o Imbunatatirea sistemului imunitar la nivel intestinal;
o Scaderea colesterolului sanguin
Produsele lactate acide se fabrica din lapte de vaca, oaie, capra, bivolita integral sau degresat, smantana dulce sau din amestecul acestora prin introducerea culturilor bacteriene singulare sau combinate si tratare tehnologica corespunzatoare fiecarui produs in parte. 
1.1.Tipul de culturi bacteriene utilizate in industria laptelui
Prin culturi selectionate (maiele) pentru industria laptelui se intelege asociatia unor tulpini de bacterii lactice tipice insamantate si multiplicate in lapte, in scopul folosirii lor in industria produselor lactate.
Bacteriile au fost, probabil, primele organisme celulare aparute pe planeta noastra. Diversificarea tipurilor morfologice a aparut odata cu aparitia si dezvoltarea a unui perete rigid, capabil sa se opuna actiunii fortelor din exterior.


Fisiere in arhiva (1):

  • Actualitati in Producerea si Utilizarea unor Alimente Functionale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!