Acizi Grasi Omega - 3 si Importanta Lor in Sanatate

Extras din referat Cum descarc?

Acizii Omega-3 sunt materii grase ce fac parte din familia acizilor grasi polinesaturati. Denumirea de ,,polinesaturati" se refera la particularitatea lor chimica , iar cea de acizi ?esentiali ? semnifica faptul ca organismul nu stie sa-i fabrice , deci trebuie sa-i gaseasca in alimentatie , ca pe vitamine sau minerale 
Acizii grasi omega3 intra in compozitia anumitor uleiurilor vegetale si anumitor pesti (numiti "grasi " ) , dar aceste surse nu sunt echivalente 
- Produsele de origine vegetala furnizeaza acei acizi grasi numiti acizi alfa-linoleici (ALA ) 
- Pestele gras furnizeaza acizi grasi omega 3 numiti acid eicosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA).
Teoretic , ar trebui sa putem aduce doar ALA organismului , iar acesta sa-i transforme in EPA si DHA Dar , in practica , aceasta transformare nu are intotdeauna loc. Ceea ce insemna ca e important sa mancam peste gras si uleiuri vegetale Atunci cand aceste alimente sunt inghitite si asimilate de catre organism , acesti acizi sunt incorporati in toate tesuturile noastre 
EPA- DHA 
ALA 
Somon
Macrou 
Halibut 
Sardine 
Hering 
Ansoa 
Ton 
Stridie 
Homar 
Anghila 
Cambula 
Mreana Seminte de in 
Ulei din seminte de in 
Ulei din seminte de rapita 
Soia , Spanac , Fasole , Fetica 
Ulei de soia 
Seminte de dovleac 
Ulei din seminte de dovleac 
Purslane 
Ulei din seminte perilla 
Nuca 
Ulei de nuca 
Alte surse de omega 3 sunt in curs de cercetare sau apar pe piata , dar vor ramane doar materii prime pentru suplimente nutritive E vorba in special despre ,,krill ?, niste crevete minuscule extrem de frecvente in anumite zone ale globului si despre alge Grasimea de foca ar putea prezenta la randul ei interes , dar , dat fiind faptul ca acest animal beneficiaza de protectie ecologica , in momentul de fata continuarea cercatarilor nu e binevenita. 
De altfel , cum era de asteptat , sunt deja in pregatire OMG-uri (organisme modificate genetic ) capabile sa extinda obtinerea de omega 3 la vegetale care nu produc in mod natural asemenea acizi 
Acizii omega 3 sunt incorporati in celulele noastre si controleaza raspunsurile celulare la numerosi stimuli : inflamatie , raspuns imunitar , proliferare etc. Acizii omega 3 sunt molecule fundamentale , implicate atat in structura celulelor, cat si in activitatea lor. Multiple functii pe care le au explica potentialul impact al actiunii lor in intreg corpul. De aceea , un deficit poate conduce la tulburari pe cat de numeroase , pe atat de variate. Ei sunt chiar fundamentali pentru inima, creier si pentru toate tesuturile nervoase , dar si pentru retina si compozitia globulelor rosii. Sunt necesari in cantitati mari, in special in timpul dezvoltarii creierului si a ochilor 
Acizii omega 3 sunt studiati sub toate aspectele de zeci de ani, iar mii de cercetari au demonstrat beneficiile lor. 
Totul a inceput cu niste studii efectuate printre eschimosi , in randul carora cercetatorii au constatat un procent foarte scazut de infarcte si absenta anumitor boli de piele precum : psoriazisul , alergiile sau afectiunile inflamatorii. S-a remarcat faptul ca exceptionala lor protectie se datora consumului unor cantitati importante de diverse tipuri de peste gras , recunoscute pentru continutul mare de grasimi de tip omega 3 
Acizi grasi omega-3 si antioxidantii in boli neurologice si psihiatrice
De asemenea acizi grasi omega 3 sunt cunoscuti ca joaca un rol in activitatea sistemului nervos, dezvoltarea cognitiva, memorarea, neuroplasticitatea mebranelor nervoase, sinapsogeneza si transmiterea sinaptica. Creierul este considerat anormal de sensibil la dauna provocata de oxidare si imbatranirea e considerata una din cei mai semnificativi factori de risc pentru tulburarile neurologice degenerative. Recent, studiile clinice pe mai multe boli neurodegenerative au orientat din ce in ce mai mult evaluarea eficacitatii a diversilor antioxidanti. Au fost evaluate efectele acizilor grasi omega-3 si antioxidantii pe dezvoltarea anatomiei si functionarii sitemului nervos central si posibila lor folosire terapeutica in unele patologii neurologice si psihiatrice.
Astfel un numar de studii critice au confirmat beneficiile a suplimentelor alimentare cu acizi grasi omega-3 nu numai in cateva conditii psihiatrice dar de asemenea in boli neurodegenerative inflamatorii si autoimune. Multe dovezi indica , ca antioxidantii sunt de asemenea esentiali pentru mentinerea corecta a neurofiziologiei. Acizii grasi omega-3 pot fi folositi in prevenirea diferitelor patologii, ca disfunctii cardiovasculare, psihiatrice, neurologice, dermatologice si reumatologice 
O serie de studii sugereaza ca antioxidantii pot preveni oxidarea diferitelor macromolecule ca ADN-ul, proteinele si lipidele. Folosirea ideala a antioxidantilor trebuie sa fie un continuu tratament profilactic inainte de imbatranire.


Fisiere in arhiva (1):

  • Acizi Grasi Omega - 3 si Importanta Lor in Sanatate .doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!