Acid Fitic

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 1624
Mărime: 82.77KB (arhivat)
Publicat de: Pompiliu Trandafir
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stoica Alexandru
este un referat in care se mentioneaza importanta acidului fitic dar si efectele sale negative.

Cuprins

  1. I.Substante antinutritive.3
  2. II.Substante antimineralizante.4
  3. III.Acidul fitic.5
  4. III.1.Istoric.5
  5. III.2.Importanta.6
  6. III.3.Actiune negativa.8
  7. III.4.Cai de reducere si eliminare.9
  8. III.5.Alimente incriminate.9
  9. Bibliografie

Extras din referat

I.SUBSTANTE ANTINUTRITIVE

Produsele alimentare,in special cele de origine vegetala,contin o serie de compusi chimici care pot exercita un efect toxic,mai mult sau mai putin accentuat,asupra consumatorilor,ceea ce impune o buna cunostere a acestora pentru a reduce factorii de risc. Daca substantele toxice din ciupercile otravitoare sunt bine studiate si cunoscute,acestea permitant excluderea lor din alimentatie, in schimb o serie de produse de larg consum,cum sunt leguminoasele,pot sa contina substante cu efecte negative asupra starii de sanatate,fata de care trebuie luate masuri pentru eliminarea sau inactivitatea lor.

Orientarea actuala de valorificare a unor surse neconventionale de materii prime in alimentatie impune o mai buna cunoastere a substantelor toxice naturale ale acestora.

S-a realizat o sinteza completa privind substantele antinutritive din alimente ,in aceasta categorie sunt cuprinse”totalitatea substantelor formate in alimente naturale prin metabolismul natural al speciei de la care provine produsul ,si care,prin diferite mecanisme (descompunerea sau inactivarea unor trofine,micsorarea cantitatii de hrana ingerata,reducerea utilizarii digestive sau metabolice a materialului nutritiv,majorarea consumului sau nevoilor nutritive ale organismului),au efecte contrare eutroficitatii (deprima nutritia)”.

Efectul acestor substante este complex,deoarece in materiile prime nu se gaseste un singur tip de substanta antinutritiva ci o gama foarte diversificata,in functie de fiecare specie si soi.Ca urmare efectul antinutritiv nu poate fi contrabalansat prin adaugarea substantei nutritive interferate.Mult mai eficienta este distrugerea antinutritivelor printr-o prelucrare tehnologica si culinara adecvata.

Substantele antinutritive naturale dupa clasificare se impart in 3 mari grupe:

1. Substante care miscoreaza utilizarea digestive a protidelor:antiproteino- genice

2. Substante care insolubilizeaza sau interfereaza utilizarea unor elemente minerale(calciu,zinc,fosfor,fier,magneziu,iod):antimineralizante

3. Substante care inactiveaza sau maresc consumul unor vitamine:antivita :antiviitamine(3)

II.Substante antimineralizante

In produsele alimentare pot exista substante antimineralizante care reduc bio-disponibilitatea substantelor minerale,ca:

-acidul fitic

-acid oxalic

-tioglucozizi

III.ACIDUL FITIC

III.1.ISTORIC

Acidul fitic s-a descoperit in 1855-1865 cand Harting a izolat particule mici de boabe din cateva plante.El a considerat ca aceste mici boabe pot fi o sursa esentiala de nutrienti pentru germinatia plantei in crestere.

Mai tarziu in 1872 Pfeffer a caracterizat boabele izolate de Harting in trei grupe

• Cristale si oxalate de calciu;

• Substante proteice;

• Compusi care nu dau nici o reactie cu proteinele,grasimile si sarurile organice.

Studii ample au urmat doua decenii cand cercetatori au indicat structuri diferite pentru acest compus,oricum cea mai precisa structura chimica ramane evaziva pentru urmatoare jumatate de secol.

Preview document

Acid Fitic - Pagina 1
Acid Fitic - Pagina 2
Acid Fitic - Pagina 3
Acid Fitic - Pagina 4
Acid Fitic - Pagina 5
Acid Fitic - Pagina 6
Acid Fitic - Pagina 7
Acid Fitic - Pagina 8
Acid Fitic - Pagina 9
Acid Fitic - Pagina 10
Acid Fitic - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Acid Fitic.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Acizi organici utilizați ca aditivi alimentari

ACIZII ORGANICI = GENERALITAŢI= Produsele alimentare conţin acizi în stare libera sau sub formă de saruri acide. Cel mai frecvent alimentele...

Te-ar putea interesa și

Secție pentru fabricarea pastelor făinoase medii

CAP 1. MEMORIU TEHNIC Tehnica fabricării pastelor făinoase este cunoscută din cele mai vechi timpuri. Plămădirea iniţială a aluatului se făcea...

Fabrică de pâine cu o capacitate de 20 t în 24h, dotată cu 3 cuptoare

Tema proiectului Să se proiecteze o fabrică de pâine cu o capacitate de 20 t / 24h, dotată cu 3 cuptoare cu câte 2 vetre fixe suprapuse fiecare....

Obtinerea Pastelor Făinoase cu Ou

Inroducere Pastele făinoase reprezintă produse alimentare cu durată relativ mare de conservare, obţinute din făină de grâu bogată în gluten şi...

Tehnologii și Utilaje în Industria de Morărit și Panificație

I. Memoriu justificativ Activitatea de obţinere a produselor de morărit şi panificaţie, reprezintă una din cele mai vechi preocupări ale omului şi...

Biotehnologii în Industria Alimentară

TEMA DE PROIECTARE Sã se proiecteze o secþie pentru fabricarea produselor de franzelãrie cu o capacitate de 8t/24h. Amplasarea utilajelor se va...

Să se proiecteze o secție pentru produse de franzelărie cu o capacitate de 20 tone în 24 ore

Memoriu justificativ Activitatea de obţinere a produselor de panificaţie, reprezintă una din cele mai vechi preocupări ale omului, şi totodată una...

Efectele surselor diferite de fosfor în hrana găinilor ouă consum asupra producției de ouă și a nivelului seric al calciului și fosforului

CAP.1.CONSIDERAȚII PRIVIND EVALUAREA NIVELULUI DE FOSFOR ÎN HRANA PĂSĂRILOR 1.1. Introducere Fosforul este un element esenţial pentru toate...

Să se proiecteze o fabrică de pâine cu o capacitate de 50 tone în 24 de ore

TEMA PROIECTULUI : Sa se proiecteze o fabrica de paine cu o capacitate de 50 t / 24 h ,dotata cu cuptoare tunel cu banda de 20 t / 24 h si 10 t /...

Ai nevoie de altceva?