Abator de porcine

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La dispunerea incaperilor trebuie avut grija sa se asigure un flux continuu al productiei.Trebuie evitata amplasarea incaperilor cu produse comestibile in vecinatatea celor cu produse necomestibile.

Abatoarele pot fi construite pe un singur palier sau pe doua paliere,dupa natura terenului si rezolvarea cerintelor tehnologice. In cazul constructiilor cu etaj se prevad hidroizolatii la pardoselile tuturor incaperilor situate la etaj in care au loc procese tehnologice umede.

Este necesar ca transportul semifabricatelor sa nu se faca prin salile de lucru iar incaperile cu uz social sau sanitar sa fie aproape de salile cu cel mai mare numar de muncitori ; cu acces convenabil. Spatiile tehnologice vor fi grupate pe cat posibil dupa regimul termic.Camerele cu degajare de caldura sau gaze se amplaseaza spre peretele exterior ,cel putin cu latura cea mai mare pentru asigurarea aerisirii naturale.

Materialele de constructie trebuie sa fie impermeabile ,usor de curatat si rezistente la uzura si coroziune.Pardoselile trebuie sa fie rezistente la spalarea cu apa fierbinte si detergenti precum si la socuri avand finisaj antiderapant.Panta pardoselii trebuie sa fie de 1.5?2 %. Peretii exteriori trebuie sa fie netezi.Plafoanele trebuie sa fie situate la o inaltime corespunzatoare destinatiei camerei , in functie de utilajele tehnologice montate.In masura in care constructia permite ,plafoanele trebuie sa fie plane si netede.Daca plafonul are grinzi aparente ele vor avea o distanta de cel putin 1m intre axe pentru a putea fi usor de curatat.

Pervazurile , ferestrele vor avea o panta de cca. 45 ? si vor fi situate la o inaltime de cel putin 1 m de la pardosea pentru a evita spargerea geamurilor.

Usile prin care trec carucioarele nu trebuie sa aiba praguri si sa fie inalte de cel putin 1.5 m , iar unde sunt linii aeriene inaltimea va fi de 3.5 m si latimea de minim 1.35 m. ,colturile incaperilor vor fi rotunjite pentru a se evita acumularea de murdarie si pentru a inlesni curatenia Intre pardoseli , pereti si plafoane vor fi racorduri cu scafe rotunde.O masura importanta in constructia abatoarelor o constituie protectia contra rozatoarelor Iluminarea se poate asigura prin lumina directa sau lumina artificiala. Este de preferat ca , controlul carnii sa se faca la lumina naturala mai ales la prelucrarea pe banda continua.

Utilajele folosite in industria carnii trebuie astfel construite incat sa poata fi curatate usor Utilajele trebuie sa fie confectionate din materiale inoxidabile in partile in care vine in contact direct cu carnea , deasemeni ,aceste parti trebuie sa fie usor accesibile si demontabile. Ca amplasare , masinile fixe se vor instala la distanta de minim 300 mm de perete pentru a permite controlul si curatirea.

Masinile si utilajele care consuma apa trebuie amplasate astfel incat deversarea sa se faca direct in sistemul de canalizare fara a curge pe pardoseala Fiecare statie va fi prevazuta cu guri de apa arteziene pentru baut si cu chiuvete de apa calda si rece pentru spalatul mainilor.In salile de taiere si transare se vor prevede dispozitive de sterilizare a utilajelor si a mainilor muncitorilor pentru cazul in care se descopera boli transmisibile nedepistate la controlul sanitar veterinar anterior.

Pentru asigurarea conditiilor optime de lucru , pentru muncitori ,in vederea exploatarii corecte a utilajelor , un rol important il are mediul inconjurator ,respectiv umiditatea mediului,temperatura si schimbarile de aer din incaperile in care aceste utilaje sunt montate.

In salile de taiere , liniile aeriene vor fi amplasate la urmatoarele cote fata de pardosea :

Sala sacrificare porcine

Linia de sangerare 3.25m

Linia de prelucrare carcase 3.30m

Linia pentru porci cu capatani 3.0m

Linia pentru porci fara capatani 2.35m

1.2. ABATOARE

AMPLASARE.CONDITII CONSTRUCTIVE.

Abatoarele sunt unitati industriale pentru taierea animalelor de carne si pasarilor precum si prelucrarea produselor, rezultate in conditii igienico-sanitare corespunzatoare ,in vederea obtinerii carnii ca produs pricipal si a altor produse secundare ,alimentare ,tehnice si furajere.

Clasificarea abatoarelor din punct de vedere al capacitatii este urmatoarea :

- abatoare de 10 ? 20 tone/zi;

- abatoare de 20 ? 50 tone/zi;

- abatoare de peste 50 tone/zi.

La amplasarea abatoarelor se vor respecta urmatoarele :

- amplasarea se face in aval de localitatea pe care o deservesc ,daca exista apa curgatoare care trece pe langa oras ;

- din punct de vedere al canalizarii,amplasarea abatoarelor se va face in partea de iesire din localitate a colectorului principal ;

- la alegerea amplasamentului se va tine seama de directia vantului dominant atat pentru protejarea abatorului de diverse nocivitati cat si pentru protectia localitatii de nocivitatile emanate de abator (vantul trebuie sa bata dinspre localitate spre abator) ;

- amplasamentul ales trebuie sa permita obtinerea tuturor avizelor legale pentru amplasare si sa se poata face alimentarea cu energie electrica , combustibil

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Abator de porcine.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 219 cuvinte
Nr caractere:
6 335 caractere
Marime:
13.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
abator, utilaje, resurse
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Danielevici Ion
Sus!