Referate pentru domeniul Industria Alimentară pagina 1 din 126

docx

Listeria Monocytogenes

1. Listerioza Listerioza este o maladie infectioasa, frecvent de origine alimentara, comuna omului si numeroaselor specii de animale (in particular rumegatoare), intalnita in special in tarile industrializate. Apare preferential la subiectii cu un sistem imunitar perturbat sau imatur, adica, la femeile insarcinate, la nou nascuti, la persoanele in varsta si la pacientii imunodeprimati ca urmare a unei afectiuni sau a unui tratament imunosupresor. Aceasta infectie se traduce prin forme invazive : bacteriemie/septicemie si infectii ale sistemului nervos central la noul nascut si la adult ia... vezi detalii

docx

Caracterizarea merceologică a ouălor

Oul este un produs deosebit de valoros pentru alimentatia omului datorita atat bogatiei lui in factori nutritivi indispensabili organismului cat si gradului ridicat de asimilare a nutrientilor din compozitia sa (coeficientul de digestibilitate este de 80-95%). In vorbirea curenta, denumirea simpla de "oua" este atribuita oualor provenite de la gaini, deoarece acestea se produc, se comercializeaza si se consuma in cele mai mari cantitati.Mai rar sunt folosite in consum si oua de rata, curca, gasca, prepelita. Un alt criteriu de diferentiere a oualor este si marimea acestora; astfel, ouale... vezi detalii

doc

Cositoare pentru Gard Viu

1. DATE GENERALE Cositoarele pentru gard viu au fost proiectate si construite pentru a oferi performante superioare si fiabilitate la calitate, confort, siguranta si durabilitate. Modelele HT- 245, 255, 2950, 2960, 2975 sunt foarfece de tuns garduri vii deosebit de usoare si usor de manuit, ce ofera productivitate ridicata in raport cu o greutate redusa si un motor cu o putere exceptional de mare. Forma ergonomica a manerelor si a elementelor de deservire fac utilizarea confortabila si lucrul cu foarfecele de tuns garduri vii neobositor. Dotarea foarfecelui de tuns garduri vii cu eleme... vezi detalii

doc

Alimentație și obezitate

Introducere Obezitatea este cea mai raspandita maladie de nutritie si se caracterizeaza printr-o acumulare de reserve de grasime in organism care depasesc greutatea fiziologica normala,acumulare care duce la cresterae anormala a greutatii.Un individ care se hranste bine ,care mananca in abundenta si se misca putin,este natural sa se ingrase.Este un individ sanatos si ingrasat numai din cauza circumstantelor.Cu exercitii fizice accentuate,diminuarea cantitatii de mancare si de bautura individual revine la greutetea lui de mai inainte,recapatandu-si proportia dintre talie si greutate. Obezi... vezi detalii

doc

Lecitina

1. Lecitina - prezentare generala In aceasta era a suplimentelor nutritive de inalta tehnologie nu prea mai auzim despre lecitina. In trecut insa acest derivat din soia era popular atat din considerente de sanatate generala, cat si pentru considerente culturistice. Lecitina este o fosfolipida, ceea ce inseamna ca acizii grasi sunt atasati de un schelet de fosfor. Alimentele bogate in lecitina in mod natural sunt ficatul, soia si in mod special galbenusurile de ou. Desigur, culturistii care arunca galbenusurile, pentru a manca numai albusuri, elimina de asemenea valorosul cotinut in lecitin... vezi detalii

doc

Pastă de tomate

Pasta de tomate SULTAN Concentratele de tomate, bulionul si pasta de tomate, sunt folosite in alimentatie pentru colorare si imbunatatirea gustului preparatelor alimentare si au o utilizare foarte larga. In afara de calitatile gustative ele au si o valoare nutritiva ridicata datorita continutului in glucide usor asimilabile, vitamina C, carotenoizi si saruri minerale. Ingrediente: concentrate pasta tomata, sare 2%. Produs pasteurizat fabricat in sistem de management al calitatii si sigurantei alimentului certificate conform ISO 9001 si ISO 22000. Conditii de pastrare: in incaperi curate... vezi detalii

doc

Analiza cărnii și a preparatelor din carne

Analiza organoleptica a carnii Principiul metodei Metoda are la baza determinarea cu ajutorul organelor de simt a urmatorilor indici de calitate: aspect, consistenta, culoare, gust, miros. Analiza se executa in incaperi luminoase fara mirosuri straine la temperature de 20oC. Materiale necesare: - Cutit - Fund de bucatarie - Balanta tehnica - Trusa cu greutati - Sticla de ceas - Pahare Erlenmeyer si Berzelius - Cilindru gradat 25-100 cm3 - Tava - Bagheta Mod de lucru: 1) Aspectul si culoarea: -se fac taieturi adanci cu cutitul in proba de carne -se examineaza aspectul si cu... vezi detalii

doc

Fermentația citrică

- Definitia procesului : Fermentatia citrica este un proces de oxidare complexa, prin care zaharul(glucoza) este degradata pana la obtinerea de acid citric, ca produs principal si produse secundare(acid gluconic,acid oxalic). Caracteristici : -nutrienti metabolizati(glucoza), -produsi finali ai fermentatiei : produse principale(acid citric) si produse secundare (acid gluconic si acid oxalic) -cantitatea de energie obtinuta- este relativ ridicata -tipuri de fermentatie : dirijata-prin foloeirea microorganismelor selectionate care manifesta o activitate maxima de bioconversie - ... vezi detalii

doc

Etichetarea aditivilor alimentari

I.Generalitati Conform normelor oficiale, prin aditivi alimentari se intelege orice substanta care, in mod normal, nu este consumata ca aliment in sine si care nu este ingredient alimentar caracteristic avand sau nu o valoare nutritiva, prin adaugare intentionata la produsele alimentare in scopuri tehnologice, in decursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament si ambalare a unor asemenea produse alimentare, devine o componenta a acestor produse alimentare. Cea mai mare parte a lor sunt substante chimice de sinteza care nu se gasesc in mod natural nici in regnul vegetal n... vezi detalii

doc

Dracilă - fruct al pădurii

Dracila (Berberis vulgaris ) Caractere de recunoastere Planta: Arbust erect ghimpat, inalt pina la 3m; radacina: pivotanta, groasa pina la 4cm, cenusie-galbuie la exterior, galbena la interior; tulpina: ramuri muchiate, de aceeasi culoare cu radacina; pe ramurile tinere spini trifurcati, de 1-2 cm lun!gime, cad la ramurile batrine; frunze: cu dispozitie alterna, ovate, lungi de 3-8cm, petiol scurt, pe margine cu dinti desi si ascutiti si nervura reticulata; flori: grupate cite 15-25 in ciorchini, aplecate, de 4-6cm lungime, galbene, pe tipul G; fruct: baca ovoida, lunga de cca. 1cm si la... vezi detalii

docx

Specia Merlucius Merlucius

1) Date generale privind carnea de peste Sub denumirea de "carne de peste" intra un numar mare de pesti de apa dulce, precum si din mari si din oceane, evident ca nu toate speciile fac obiectul exploatarii piscicole, unele din cauza dimensiunilor reduse, altele din cauza cresterii lente, altele pentru ca au prea multe oase iar altele pentru ca au un randament redus la sacrificare si o calitate mai redusa a carnii. Trebuie sa avem in vedere faptul ca structura proteinelor din carnea de peste este considerata superioara celei provenite de la alte specii de animale si aceasta diferenta este ... vezi detalii

doc

Ciocolată

Ciocolata I Dulcea istorie a ciocolatei: Ciocolata reprezinta un simbol modern al dulciurilor, ea este de fapt un aliment destul de vechi, datand din 250-290 e.n. si avandu-si originea in America Centrala. In timpul perioadei clasice, ciocolata nu era mancata ca dulce, ci era consumata ca o bautura amara si juca un rol important in viata religioasa si sociala a acestor locuitori. Prima dovada despre existenta ciocolatei a fost gasita in ramasitele de vase antice din aceasta perioada. Multe artefacte descriu scene in care oamenii petreceau in timp ce savurau ciocolata. Maiasii au replant... vezi detalii

docx

Proiectarea unei secții de fabricare a sortimentului pâine albă simplă de 550 grame

I.Introducere Painea e un aliment foarte important, asa ca este bine sa se stie despre originile ei, despre traditiile si cultul painii, despre diferitele moduri de preparare a acestui aliment folosit ca hrana inca din neolitic. In urma cu 3000 de ani. i.H, egiptenii au descoperit fermentatia pe care au folosit-o la prepararea painii. Pe langa hrana zilnica, ea era folosita si ca ofranda pentru morti si moneda de schimb. Astfel, lucratorii campului erau rasplatiti cu 3 paini pe zi, iar un functionar cu 100 de galete (pesmeti uscati) si 3 paini. Egiptenii foloseau 15 varietati de paine, s... vezi detalii

doc

Vitaminele din Cereale Fructe și Legume

Vitaminele reprezinta o clasa de substante organice de origine in general exogena alimentara, cu structuri chimice foarte variate, indispensabile organismului uman, si care, in cantitati foarte mici, asigura cresterea, dezvoltarea si functionarea normala a acestuia. Cele mai multe vitamine se afla in verdeturi, legume, fructe. In general, se cunosc peste 20 de vitamine, cele mai cunoscute fiind vitaminele A, B, C, D, K. Vitaminele sunt fundamentale pentru existenta, iar folosirea cu masura a acestora poate ajuta la prevenirea aparitiei unor boli. Acestea pot fi obtinute din ratia zilnica... vezi detalii

docx

Aliment - medicament

Drojdia de bere e un leac miraculos cunoscut inca din vechime. Chiar daca stramosii nostri nu aveau laboratoare ca cele de astazi, ei stiau ca drojdia de bere contine toate elementele de care are nevoie organismul uman pentru a functiona bine. Tratamentul cu acest aliment ieftin si la indemina vindeca bolile si fortifica organismul. Drojdia nu e doar ingredientul necesar prepararii bauturilor alcoolice, ci si sursa de energie, sanatate si frumusete. Aliment viu Drojdia de bere este o ciuperca-minune. Saccharomyces cerevisiae are dimensiuni microscopice, dar se comporta ca o adevarata uzin... vezi detalii

Hopa sus!