Referate pentru domeniul Industria Alimentara

doc

Principii si Metode de Conservare

Tema Sa se identifice si sa se detalieze metode de conservare aplicate la fabricarea unui produs. Pentru a detalia metode de conservare intr-un produs am ales muschiul tiganesc.In cele ce urmeaza sunt detaliate reteta si metodele de conservare,utilajele folosite si accidentele care se pot intampla la fabricarea acestui produs.Am ales muschiul tiganesc deoarece este un produs complex,cuprinzand cele mai folosite metode de conservare. II:Muschi Tiganesc - Procedeu de fabricare Muschiul file si ceafa de porc se utilizeaza conservate.Pentru conservare,muschiul cu ceafa nedetasate,fasonate ... vezi detalii

doc

Berea

INTRODUCERE In aceasta lucrarea se prezinta un studiu mai dezvoltat asupra aspectelor tehnologice privitoare la obtinerea berii din orz, la determinarea elementelor minerale si a unor metale grele, precum si studiul calitatii berii. Lucrarea este structurata in doua parti. Prima pate este reprezentata de introducere, date bibliografice privind materiile prime utilizate la fabricarea berii, tehnologia de preparare a berii, contaminarea materiei prime a berii, parametrii de calitate ai berii, valoarea nutritiva a berii, ambalarea berii. A- II-a parte cuprinde date de cercetare personala in ... vezi detalii

doc

Metode de Analiza a Laptelui de Vaca

1.INTRODUCERE Laptele este unul dintre cele mai complexe alimente ,care prin compozitia chimica,constituie un mediu foarte favorabil pentru dezvoltatea microorganismelor,precum si un produs care se preteaza pentru numeroase falsificari. Potrivit definitiei cuprinsa in Codex Alimentarius,prin lapte se intelege produsul secretat de glanda mamara,a uneia sau mai multor vaci sanatoase,odihnite si corespunzator furajate,obtinut prin mulgere igienica si completa. Aprecierea integritatii laptelui sub raportul starii de integritate se face prin examen organoleptic(analiza senzoriala) si prin exa... vezi detalii

pptx

Principalele Plante Oleaginoase

Familia Compositae - Floarea Soarelui Floarea soarelui (Helianthus annuus), face parte din familia compozitelor, este originara din America centrala si a fost adusa in Europa in secolul al XVI -lea . In prezent floarea soarelui constituie una din principalele culturi oleaginoase, in productia mondiala de seminte oleaginoase ocupa locul al doilea dupa soia. Lipidele (uleiul), proteinele si substantele extractive neazotate sunt concentrate in miezul semintelor. Ulei natural de floarea-soarelui este de o culoare ceva mai inchisa, avand in plus o aroma distincta, de planta, pe care variante... vezi detalii

doc

Metode de Determinare a P,Cu,Fe si Zn Specifice Alimentelor

2. Generalitati ale metalelor grele (P, Fe, Cu, Zn) 1.1 Generalitati ale Fosforului Evaluarea fosforului in produsele alimentare se practica frecvent atat pentru aprecierea continutului in acest factor nutritiv de mare importanta biologica, cat si in scopul aprecierii calitative a unor alimente sau a unor adaosuri in scop de fortificare si imbogatire (fosfati, lecitina).Uneori fosforul este folosit si ca un indicator toxicologic in produsele alimentare, eliberand o anumita cantitate de fosfati. 1.2 Generalitati ale Fierului Microelement de importanta esentiala pentru organism, el este d... vezi detalii

doc

Afumarea Produselor Alimentare

Afumarea este operatia prin care un produs alimentar se supune actiunii fumului - aerosol rezultat din combustia specifica a anumitor materiale lemnoase. Conservarea este asigurata de unele substante chimice prezente in fum, substante cu actiune bactericida si antioxidanta: prin afumare are loc si o aromatizare a produsului precum si formarea culorii specifice. In functie de temperatura fumului, afumarea poate fi: hituire, cand temperatura fumului este mai mare de 100?C, in care caz se realizeaza si o coacere a produsului; afumarea la cald, cand temperatura fumului este cuprinsa intre ... vezi detalii

doc

Contaminarea Alimentelor cu Virusuri

Virusurile reprezinta entitati mici, simple si inerte. La baza clasificarii virusurilor stau dimensiunile, forma si compozitia particulei virale. - virusul este o entitate mica pentru ca dimensiunile variaza intre 25 si 100 nm, in cazul virusurilor transmise prin alimente. - virusul este o entitate simpla pentru ca genomul respectiv este format din ARN si ADN, de regula dublu rasucite in virusurile cu dimensiuni >50 nm. Acizii nucleici sunt acoperiti de o capsida si la unele virusuri exista si o capsula de natura lipoproteica Capsida sau capsula prezinta receptori de atasare la cel... vezi detalii

doc

Determinarea Pesticidelor din Miere

I.Pesticidele.Definitie. Prezentare generala. Generalitati despre pesticide Sub numele de pesticide se grupeaza o serie de substante chimice toxice,intrebuintate in agricultura in vederea protectiei plantelor fata de boli si diversi daunatori,asiguranduse astfel obtinerea unor recolte mari si stabile.Termenul de pesticid a fost preluat din limba engleza, in care are sensul de antidaunator, ,,pest" insemnand insecta daunatoare. Preparatele contra daunatorilor,au fost cunoscute de foarte mult timp.Datorita progreselor in chimia de sinteza,s-au putut obtine cele mai numeroase si eficac... vezi detalii

doc

Componentele Principale ale Substantei Proaspete din Fructe

Fructele si legumele sunt alcatuite din doua mari categorii de substante: apa si substanta uscata. Substanta uscata ,la randul ei , este formata din componente organice si componente minerale (cenusa). 1. APA In paginile acestei carti au fost descrise formele sub care se prezinta apa in fructe si legme, iar in tabelele 17-23 se reda continutul cantitativ, pe specii , la 100 g substanta proaspata. 2.SUBSTANTE ORGANICE Cum insa fructele si legumele au un rol important in nutritia rationala a omului, lucrarea de fata nu urmareste sa aminteasca toate substantele organice si elementele mine... vezi detalii

doc

Directiile Implicarii Autoritatilor Publice Centrale si Locale in Dezvoltarea Turismului Durabil

Desi activitatea turistica se numara printre fenomenele care au inregistrat in epoca contemporana o dezvoltare spectaculoasa, iar tara noastra dispune de un potential turistic deloc de neglijat, totusi, interesul autoritatilor publice locale si centrale din Romania pentru acest sector este destul de redus. Tendinte in evolutia turismului si locul acestuia in dezvoltarea economica debuteaza prin realizarea unei analize a fenomenului turistic la scara mondiala. Aceasta arata ca in prezent, turismul reprezinta unul dintre cele mai dinamice sectoare economice, care inregistreaza schimbari pe... vezi detalii

doc

Tehnica Fabricarii Conservelor de Fructe

Istoria conservei incepe in anul 1795, atunci cand guvernul francez a oferit o recompense de 12000 de franci oricui ar fi putut inventa o metoda de conservare a mancarii. Trupele lui Napoleon erau decimate din ce in ce mai mult din cauza foametei si scorbutului, mai degraba decat in lupta. In timp ce soldatii sai pornisera pe cont propriu in cautare de hrana, Napoleon a notat celebra expresie si anume ca o armata "calatoreste pe stomacul sau". Indemanarea militara si expansiunea coloniala cereau descoperirea unei metode de preparare a mancarii nealterata pe o distant si o durata d... vezi detalii

pptx

Prionii. Boli Prionice. Boala Vacii Nebune

Descoperind parazitii, ulterior bacteriile, ciupercile patogene si apoi virusurile, oamenii de stiinta au fost convinsi, multa vreme, ca o boala infectioasa nu poate fi provocata decat de asemenea creaturi - entitati ce purtau in propriul lor genom informatii, codificate in acizii nucleici, capabile sa intervina in mecanismele normale ale organismului infectat si sa le defecteze. Se credea ca acolo unde nu exista genom si acid nucleic, nici capacitate infectioasa nu poate exista. Eroare! Progresul in stiinta inseamna, in primul rand, rasturnarea vechilor conceptii de catre noile descoperi... vezi detalii

doc

Drepturile si Interesele Legale ale Consumatorilor

Introducere Conceptul privind drepturile consumatorilor isi are originea in Cartea drepturilor consumatorilor definita de fostul presedinte al SUA J. E. Kenedy - in martie 1962 sub forma unui mesaj special adresat Congresului american. Desi Carta nu a mai fost definitivata (in acelasi an presedintele Kenedy a fost asasinat), ea ramane importanta prin conturarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor (dreptul la alegere libera, dreptul la informare, dreptul la petitie si ascultare, dreptul la protectie), dar mai ales prin faptul ca ea a servit drept model de referinta la elaborarea leg... vezi detalii

doc

Norme de Igiena intr-o Fabrica de Procesare a Carnii

Reguli de buna practica si igiena pentru personal o Accesul personalului in spatiile de productie se face numai prin zona vestiarelor o Este interzis accesul in spatiile de productie prin alt loc in afara zonei vestiarelor o Este interzisa isirea din spatiile de productie prin oricare loc in afara de zona vestiarelor o Este interzisa intrarea in spatiile de productie a personalului cu afectiuni respiratorii, digestive, cutanate, urogenitale sau in cazul in care personalul are cazuri de boala contagioasa in familie. In acest caz persoana in cauza va anunta seful de tura inainte de intrar... vezi detalii

docx

Peptidele din Lapte

1.Introducere Peptidele sunt produse prin hidroliza proteinelor din lapte,care in timpul proceselor tehnologice si de stocare influenteaza foarte mult proprietatile functionale si biologice ale produselor lactate. De exemplu,in branza, proteoliza in timpul coacerii este cel mai important eveniment biochimic care contribuie decisiv la textura si dezvoltarea lor prin degradarea retelei de proteine si formarea de peptide si substraturi de modificari catabolice secundare . Pe de alta parte,modificarile cationice de proteine din lapte, pe baza de hidroliza enzimatica are un potential larg pent... vezi detalii

Hopa sus!