Profilul de sol si principalele sale caracteristici

Extras din referat Cum descarc?

Morfologia solului se refera la totalitatea insusirilor exterioare ale materialului de sol, care se pot observa, descrie si aprecia folosind cele mai simple metode si unelte de cercetare. Insusirile morfologice sunt rezultatul proceselor pedogenetice si oglindesc insusirile chimice, fizice si fizico-chimice ale solului. Pe baza cunoasterii proceselor pedogenetice, se poate aprecia geneza solului, sensul evolutiei, tipul de solificare si alte insusiri interne importante.
Profilul solului
Solul se deosebeste din punct de vedere morfologic de roca parentala pe seama careia s-a format, in primul rand, printr-o alcatuire diferentiata pe verticala. Privit in sectiune de la suprafata pana la roca, solul apare alcatuit dintr-o succesiune de strate, care se deosebesc intre ele prin constitutie si aspect. Diferentierea acestor strate se produce pe parcursul solificarii si de aceea ele au primit numele de orizonturi genetice. Deosebirea principala dintre orizonturi si straturi consta in faptul ca straturile sunt formate prin depunerea mecanica a materialului, nefiind legate genetic intre ele, pe cand orizonturile genetice sunt unitare in cadrul profilului. De regula, formarea unui orizont genetic este imposibila fara formarea altui orizont. In cadrul profilului, orizonturile genetice sunt situate si urmeaza unul dupa altul, intr-o succesiune logica, strict determinata. Termenul orizont, nu se foloseste numai pentru a pune in evidenta strate diferite, ci spre a arata si limitele superioare de acumulare sau levigare a componentilor.
Considerand profilul solului, ca o formatiune unitara, se poate spune ca prin profilul unui sol se intelege succesiunea naturala a orizonturilor ce il alcatuiesc, indiferent de numarul lor.
In linii mari se deosebesc profile de sol automorfe, hidromorfe si semihidromorfe.
Profilul automorf este caracteristic pentru conditiile pedogenezei de cumpana a apelor, cu drenaj bun sau moderat. Aceste soluri se formeaza sub influenta apei din precipitatii, curentii descendenti provocand migrarea intr-o anumita succesiune a elementelor chimice. Regimul hidric al solului poate fi percolativ si nepercolativ.
Cand apele freatice sunt aproape de suprafata solului, pedogeneza decurge sub influenta acestora, care permanent sau periodic imbogatesc profilul solului cu anumiti compusi chimici. Regimul hidric in sol in aceste conditii corespunde celui exudativ sau stagnant, iar solurile poarta denumirea de hidromorfe sau semihidromorfe. In cazul cand apele freatice sunt aproape de suprafata, in urma ascensiunii capilare pe profilul solului sunt depuse substantele, in functie de gradul lor de solubilitate.
Aspectele sub care se prezinta profilul solurilor sunt de mai multe feluri.
Soluri cu profil suficient sau complet formate. Din aceasta grupa fac parte solurile ale caror caractere corespund conditiilor pedogenezei in care s-au format si care se mentin relativ neschimbate atat timp cat nu intervin schimbari in conditiile de mediu. Toate tipurile de sol zonale se prezinta cu profile suficiente sau complet formate. Cand insa profilul de sol format in timp nu mai corespunde conditiilor de pedogeneza, el devine instabil. 1
Soluri cu profile insuficient sau incomplet formate. Din aceasta categorie fac parte solurile care din diferite cauze nu si-au dobandit toate caracterele pe care le imprima conditiile de formare. Aceste soluri, desi se gasesc in conditii prielnice pentru formarea unui profil care ar corespunde unui stadiu inaintat al solificarii, nu au putut atinge acest stadiu datorita varstei relative mici. Astfel de fenomene sunt des intalnite pe terasele raurilor sau in cazul unor roci care prin textura si chimism franeaza procesul de solificare.
Soluri cu profil transformat ulterior. Profilul incomplet pe care il prezinta uneori solurile poate sa fie datorat unei transformari cauzata de mai multi factori. Din cadrul lor fac parte eroziunea eoliana sau deflatia care contribuie la reducerea sau distrugerea orizonturilor superioare ale profilului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Profilul de sol si principalele sale caracteristici.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!