Zonele protejate ale Romaniei - Parcul Retezatul

Extras din referat Cum descarc?

Retezatul este primul parc national din Romania.Mai exact, a primit aceasta distinctive in anul 1935.Despre el, botanistul Alexandru Borza spune ca "RETEZATUL ESTE, DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE, GEOLOGIC SI GEOGRFIC, BOTANIC SI ZOOLOGIC, UN TARM SFANT PENTRU STIINTA UN MONUMENT SACRU AL NATURII."
- Retezatul, loc special
Se numeste Retezat oentru ca unul dintre varfurile sale cele mai vizibile arata de parca ar fi taiat.Una dintre legend spuna ca Iorgovan,inainte de a pleca la lupta, si-a incercat sabia si asa a reusit sa reteze varful muntelui.
Aici este un loc unde natura a avut mai putin de suferit din cauza oamenilor.Parcul National Retezat are peste 80 de ochi albastri- cele 80 de lacuri si tauri, in care se oglindeste albastrul cerului; cel mai intins lac glaciar din Romania(8,88ha), lacul Bucura, care se afla in mijlocul Retezatului; cel mai adanc la glaciar din Romania (29m),lacul Zanoaga, este tot aici; aici sunt peste 20 de varfuri mai inalte de de 2000 de metri; in Retezat se pot gasiaproape 1200 de specii de plante, aproximativ o treime din planete din Romania, iar din aceste 1200 un numar de 90 exista doar aici.In acesti munti magnifici is au adapostul si alte mii de feluri de vietuitoare: capre negre, maretul urs, lupi ursi, rasi, pisici salbatice, jderi, vidre si nu numai. Acest loc este izvorul multor legend si povesti fantastice despre zmei, flacai viteji, domnite suave sau haiduci cu mila fata de oropsiti.
- Ochii albastrii ai Retezatului
Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din Romania, avand o suprafata de circa 8,8ha (cat 12 terenuri de fotbal) si este stituat la altitudinea de 2040m.Lacul se afla in caldaria glaciara cu acelasi nume.In aceasta caldare, alte sapte lacuri pot fi vazute: Agatat(la altitudinea cea mai mare, 2230m),Portii, Viorica, Florica, Lia, Ana si Bucurel. Lacul Zanoaga este cel mai adnc lac glaciar din Romania, avand adancimea maxima de 29m si este situat la altitudinea de 1990m.Dintre varfuri, cel mai inalt este Varful Peleaga, cu 2509m si Varful Papuas, cu 2508m, dar poate cel mai fascinat este Varful Piatra Iorgovanului( acesta este urmarit de legenda lui Iovan Iorgovan).


Fisiere in arhiva (1):

  • Zonele protejate ale Romaniei - Parcul Retezatul.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!