Zona Vârtop - Arieșeni

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comuna Arieseni se afla in Muntii Bihor la o altitudine de 800-1000m, pe Valea Ariesului Mare in depresiunea Arieseni. Localitatea din Tara Motilor este mentionata documentar pentru prima data in anul 1909. In zilele noastre are 1860 de locuitori si este o statiune in formare datorita numarului mare de oameni ce si-l aleg ca destinatie de vacanta in sezonul rece. Acest lucru se datoreaza conditiilor propice practicarii sporturilor de iarna, existand in apropiere partii de schii, precum cea din pasul Vartop. La Arieseni ajungeti doar cu masina pe drumul DN75, cu plecare din Stei (Jud Bihor) sau Turda (Jud Cluj).

Pentru judetul Bihor a fost a doua statiune de interes local dupa Stana de Vale in ceea ce priveste sezonul de iarna, insa de cativa ani, putem spune fara doar si poate ca Vartop a urcat pe locul 1 de interes al judetului. Aceasta datorita mai multor factori printre care: drum de acces in permanenta curatat, partie cu instalatie de cablu, posibilitati variate de cazare. Mai mult, se observa cu ochiul liber interesul pentru aceasta statiune si din partea turistilor din alte zone ale tarii, regasindu-se pe langa cei mai apropiati vecini cei din judetul Alba, turisti din judetele Cluj, Arad, Timis, Salaj, Satu-Mare, Hunedoara, Mures, Caras-Severin si multe altele.

Statiunea turistica Arieseni are o poveste ciudata, cunoscuta de prea putini, destinul acestui colt de rai fiind conditionat de cele mai multe ori de decizii nu prea fericite. Zona, pe langa faptul ca este de o frumusete tulburatoare, are un avantaj foarte rar intalnit: din cauza conditiilor meteo are zapada mare parte din an. Mai exact, se poate schia in conditii bune cel putin 6 luni pe an. Acest atu si inclinatia pantelor au constituit un mare avantaj pentru amenajarea celor doua partii de la Vartop care in prezent atrag mii de iubitori ai sporturilor de iarna in fiecare weekend si nu numai. Micii investitori au speculat repede potentialul zonei si au construit pensiuni, moteluri si restaurante ca sa poata fi satisfacuta cererea tot mai mare.

Zona Vartop - Arieseni este o zona turistica in curs de dezvoltare, dar ritmul de dezvoltare e foarte alert, de la an la an apar tot mai multe pensiuni si cabane turistice sau particulare. Este o zona de interes atat pentru sezonul cald cat si mai ales pentru sezonul rece.

Este un loc atat de pitoresc incat pare desprins din povestile bunicii. Parca a fost creat special pentru odihna si relaxare, dar si pentru practicarea sporturilor de iarna.

Acum Vartopul dispune de 2 partii functionale, una pentru incepatori si una de nivel mediu. Exista si o a treia partie proiectata, deja defrisata care promite mult pentru impatimitii sporturilor de iarna, dar nu cred ca va fi gata nici anul acesta.

Partia Vartop 1: Partia are 80ha si este expusa NV. Diferenta de nivel este de 240 m. Lungimea este de 1 km. Omologata din 2003 are instalatie de tip teleski.

In sezonul de iarna este deschisa de la ora 8 dimineata pana seara tarziu si este dotata cu instalatie nocturna.

Dificultatea depinde de nivel, partea de jos fiind extrem de usoara, recomandata incepatorilor. Partea de sus a partiei este pentru avansati.

Pretul unui bilet este 5 Ron, fiind cea mai scumpa partie din tara. Pentru copii se poate cumpara bilet la pret redus de 2 lei, pana la mijlocul partiei. Nu se pot achizitiona abonamente.

Partia Vartop 2 este paralela si lipita de Vartop 1. Suprafata este aproximativ de doua ori mai mica deci partia este recomandata copiilor si incepatorilor. Pretul unui bilet este de 2 lei.

Partia Vartop 3 asteapta investitorii. Expusa pe V-NV, pe partea bihoreana a Vartopului va fi probabil cea mai buna partie din zona Arieseni. Deocamdata nu are instalatie ski lift, dar este accesibila, la 5 minute distanta prin padure, din partia Vartop 1.

Partia Vartop este asaltata de schiori mai ales la sfarsit de saptamana, atunci cand functioneaza si instalatia de nocturna, adica vinerea si sambata. Accesul cu sanii nu este permis pe partie, pentru ele fiind amenajata o panta mai mica.

Un alt avantaj al statiunii, de foarte mare importanta este oferit de Serviciul Salvamont. Echipele de salvamontisti sunt mereu pregatiti pentru orice interventie si supravegheaza in permanenta partiile.

Pentru persoanele care inca n-au incercat sporturile de iarna si vor sa invete practicarea unui sport de iarna, se gasesc aici in permanenta monitori de ski, care va vor ajuta sa invatati tainele acestor sporturi.

Se pare ca Dumnezeu a fost bun cu iubitorii sporturilor de iarna din aceste locuri si cu aceia pentru care

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Zona Vartop - Arieseni.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 498 cuvinte
Nr caractere:
6 404 caractere
Marime:
11.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
regiune, clima, relief
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!