Zona Humorului - Caracteristici Generale

Extras din referat Cum descarc?

1.1 ASEZARE GEOGRAFICA SI LIMITE
Zona ,,Humorului" la care facem referire se suprapune din punct de vedere morfologic partii sud - estice a Obcinei Mari, in mica depresiune a Humorului. Aceasta se afla la contactul dintre Orogenul Carpatic si Platforma Moldoveneasca. 
Arealul luat in studiu apartine localitatilor: Gura Humorului, Voronet si Manastirea Humorului. Acestea sunt situate pe culuarul raului Moldova, care aici formeaza depresiunea Humorului, rau in care se varsa paraiele Humor (afluent de stanga) si Voronet (afluent de dreapta).
Altitudinile sunt cuprinse intre 480m la confluenta paraului Humor cu raul Moldova si altitudini de 774 m in partea nord-estica in Vf. Piciorul Inalt, 816 m in sud in D. Magura si 834 m la NE in Dealul La Toaca. 
1.2 RELIEFUL
Relieful zonei ,,Humorului" este variat datorita factorilor genetici precum si a structurii geologice complexe. Relieful se desfasoara intre altitudinile absolute de 450 m (cota situata in albia majora a paraului Humor, la confluenta cu raul Moldova ) si 1223 m in Varful Scoruset.
Rezulta astfel un areal caracteristic muntilor josi intalnit la contactul dintre zona montana si cea de podis. 
Relieful dominant cuprinde zona obcinelor secundare montane din vest, zona predominanta la est. In nord - vest apar culmile inalte si mai abrupte, apoi culmile cu altitudinile mai coborate ce se termina in zona confluentei cu raul Moldova. Ca o serie de culmi mici puternic rotunjite apar si batcile. Ele reprezinta un relief mai coborat. 
Relieful din bazinul vaii Humorului este reprezentat printr-o serie de vai cu partile lor componente (versanti, terase, albii). 
In afara formelor de relief create de factorii naturali, se adauga relieful antropic. De multe ori interventia omului a avut un rol distructiv. Au fost afectate patura de sol, padurile prin defrisari, pasunile prin pasunatul excesiv. 
Drumurile forestiere si de camp au aparut din necesitatea mobilitatii populatiei, ce a dus la crearea unor cai de comunicatii secundare.
Pe teritoriul bazinului Humor sunt numeroase culmi despadurite care inlesnesc schimburile intre localitatile situate pe un versant sau altul a culmii. S-au construit astfel drumuri de legatura intre sate, precum Manastirea Humorului - Frasin, Plesa - Solonetul Nou, Poiana Micului - Sucevita. Sunt drumuri aparute din necesitati practice: pentru transportul materialelor lemnoase, a celor din camp, ca legaturi intre diverse localitati.
Pe alte portiuni ca o consecinta a doborarii in totalitate a arborilor, in locurile unde gropile de desradacinare au fost mai dese s-au format mlastini. Pe langa acestea se mai intalnesc si musuroaiele de furnici a carei densitate mare in anumite locuri duce la scaderea recoltei de furaje, fapt ce impune luarea unor masuri in acest sens.
Privit in ansamblu, relieful zonei lipsit de inaltimi si genuni ametitoare dar departe de a fi monoton - se preteaza pentru toate tipurile de turism. Relieful, component esential al peisajului geografic, prezinta in imbinarea trasaturilor de ansamblu ,,o impresionanta armonie, care a oferit, din vremuri stravechi populatiei autohtone nu numai prielnice conditii de etnogeneza, adica de faurire a unui popor cu insusiri proprii, poporul roman, dar a si contribuit la mentinerea peste veacuri a fiintei sale etnice." 
1.3 CLIMA SI APELE
Clima are un rol deosebit de important in modelarea reliefului si in realizarea diverselor peisaje geografice din aceasta zona. Factorii climatogeni capata un caracter local ducand la evidentierea unor conditii climatice specifice, variate pentru aceasta zona. Iarna, zona luata in studiu se gaseste sub influenta maselor de aer polare si baltice din directia nord - est si nord precum si din nord - vest. Primavara deplasarile ciclonale evidente si patrunderea efemera a maselor de aer de tip polar sau tropical duc la stari de vreme variabile, care s-au semnalat destul de frecvent in ultimii ani, cand la inceputul primaverii, in luna martie, timpul s-a incalzit mult peste limitele normale, iar in a doua jumatate a lunilor aprilie, mai sa se raceasca, sa cada chiar zapezi si sa inghete, cu urmari grave mai ales pentru culturile agricole din zona. Caderile tarzii de zapada aduc insa daune considerabile si fondului forestier.


Fisiere in arhiva (1):

  • Zona Humorului - Caracteristici Generale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!