Previzualizare referat:

Extras din referat:

Viena (germana Wien) este capitala Austriei. Ea este situata in estul tarii, in landul (regiunea autonoma) Viena, si este travesata de Dunare.

Populata de 1, 6 milioane de locuitori, este un important centru politic international (in mare, datorita neutralitatii tarii), pentru ca aici se afla sediul unor organizatii ca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, Agentia Internationala pentru Energie Atomica, precum si diverse agentii al Natiunilor Unite.

Pe parcursul istoriei a fost capitala Sfantului Imperiu Roman, si mai tarziu a Imperiului Austro-Ungar Aici s-a desfasurat Congresul de la Viena, 1815. Pentru multe secole, Viena a fost centrul muzicii clasice si al operei. Christoph Willibald Gluck, Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johannes Brahms si Anton Bruckner si altii, au lucrat la Viena si Antonio Vivaldi chiar a murit aici. Johann Strauss-fiul si familia sa si-au creat valsurile aici, iar orasul a devenit casa asa-numitei A Doua Scoala Vieneza, cu Arnold Schoenberg, Alban Berg si Anton Webern toti fiind nascuti aici. Este si casa Orchestrei Filarmonice Vieneze.

Viena este notabila si pentru arhitectura sa.

Multe cladiri in stilul baroc exista, desi sunt reprezentate toate stilurile. Palatul de vara al imparatilor, Palatul Schonbrunn, a fost construit ca si un rival celui de la Versailles, dar desi imens si ornat, nu a devenit la fel de mare. Gradina Zoologica Schonbrunnunn se afla in incinta palatului. Catedrala Sfantului Stefan (sau Stephansdom), care a fost construita in secolul al XII-lea este de asemenea de o mare valoare. Arhitectul modern Friedensreich Hundertwasser a construit cateva cladiri in oras in stilul sau idiosincratic.

Printul Eugene de Savoy (1663 - 1736), cea mai sclipitoare minte in materie de strategie militara din epoca, l-a insarcinat pe Johann Lukas von Hildebrandt sa conceapa si sa construisca palatul si gradina Belvedere ca locuinta de vara in afara zidurilor orasului.

Palatul, una dintre cele mai remarcabile constructii baroce din lume, consta in doua palate (Belvedere Superior si Belvedere Inferior). Majoritatea incaperilor au fost adaptate pentru a gazdui Galeria Austriaca.

In Belvedere Superior, Galeria Austriaca a secolelor 19 si 20 expune o minunata colectie de arta austrica si internationala. Punctul forte este Viena la 1900 si arta clasicismului modern avand cea mai mare colectie de picturi semnate Klimt (inclusiv vinovatele lucrari Sarutul si Judith) precum si lucrari de Egon Schiele.

Galeria expune de asemenea si lucrari importante ale impresionistilor francezi. Cele mai importante picturi ale apocii vieneze Biedermeier (cu lucrari de Waldmuller, Amerling, and Fendi) si panze importante ale pictorilor Romako, Makart, Boeckl, Wotruba, Hausner, Lehmden, Hundertwasser si multi altii.

Belvedere Inferior - Muzeu de arta mediaevala si baroca Muzeul baroc expune cele mai mari coletii de lucrari semnate Maulbertsch, Messerschmidt si ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Viena.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 666 cuvinte
Nr caractere:
9 419 caractere
Marime:
12.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
viena, geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!