Viața rurală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In zilele noastre aproximativ jumatate di polpulatia globului locuieste in asezamintele rurale- sate, ferme sau in tabere nomade. In tarile sarace, in curs de dezvoltare, asemenea comunitati rurale isi duc traiul fie pracrticand agricultura, fi crescand animale.

In Africa, zonele rurale sunt populate cu aproximativ 70% din intreaga populatie si in Asia aproape 40%. In tarile dezvoltate din Europa si din america de Nord in medie doar 26% din populatie locuieste in afara zonelor urbane. In celalat grup de tari in curs de dezvoltare din America Latina situatia s-a schimbat drastic in ultimii 50 de ani. In 1965, 65% din populatia Americii Latine traia in zonele rurale. Cu toate acestea, in zilele noastre, cifra acestora s-a redus la aprox. 30%, din cauza ca un numar insemnat al populatiei s-a mutat de la tara si s-a stabilit definitiv in orase care au devenit din ce in ce mai populate. Populatia din zonele tropicale si subtropicale, calde si ploioase, isi ridica peretii si acoperisurile din frunze mari de papura mata si smocuri mari de paie sau stuf. In zonele joase permanent amenintate de inundatii, casele sunt adesea ridicate pe piloni. Asemene case sun intalnite si in regiunile uscate, unde asigura protectia fata de umezeala, insecte sau serpi otravitori. In India, multe sate sunt palcuri de case cu peretii grosi, construite din chirpici, caramida uscata la soare, care ajuta la protejarea de caldura intensa din exterior. In unele zone, dezvoltarea transportului a permis accesul la materiale de constructie de import. Multe case rurale din regiunile tropicale au astazi acoperisul din tabla ondulata. Desi inestetic acestea rezista bine la foc si la apa si spre deosebire de stuf acestea nu atrag insectele.

Principala forma de organizare a asezarilor rurale este satul, care poate fi de doua tipuri: concentrat sau dispersat.

Relatiile de rudenie si de subordonare influenteaza adesea modul in care sunt asezate satele. In anumite parti ale Africii, printre care Nigeria, rudele locuiesc adese ain colibe invecinate. Acestea sunt dispuse in cerc in jurul unei zone deschise, centrale, iar un gard viu separa uneori casele sefului de celelalte. O forma de sat obisnuita, dar pe cale de disparitie din estul si sudul Africii este un cerc de colibe dispuse sub forma de stup, asezate in jurul unui tarc de vite sau Kaal-un cuvant utilizat pt. a desemna uneori chiar satul.

Spre deosebire de acestea, oamenii din China au pretuit intiotdeauna si au construit pereti in jurul zonei i care locuiau. De exemplu multe sate chinezezesti sunt construite pe gratare de fier, cu toate cladirile gospodariilor dand intr-o curte centrala. Moduri de viata Nu intrega populatie rurala are locuinte permanente. De exemplu populatia nomada din deserturile si savanele Africii de nord, sud-vestul si centrul Asiei, traieste intabere organizate, oriunde exista suficient teren pentru pasunat, apa pt. bovine si alte animale.

Multe sate din Africa si parti din Asia sunt ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Viata Rurala
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
795 cuvinte
Nr caractere:
4 415 caractere
Marime:
9.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!