Viata in Perioada Mezozoica

Extras din referat Cum descarc?

Cunoscuta si sub denumirea de ''era a faunelor intermediare'', dureaza cca. 150 de milioane de ani, fiind incadrata intre doua momente de extinctii majore care au afectat lumea animala: la sfarsitul permianului, cand au disparut principalele grupe de animale paleozoice (tetracorali, trilobiti, ordine si familii ale brachiopodelor si briozoarelor, echinoderme primitive, ca blastoideele si palechinoideele, graptoliti  etc.; la sfarsitul cretacicului, cand au disparut amonitii, belemnitii, bivalvele fixate din mediile recifale (rudistii), reptilele marine de talie mare (plesiosaurii, ichtyosaurii) si reptilele uriase terestre (dinosaurienii si pterosaurienii).
Era mezozoica se imparte in 3 mari perioade:
Triasicul (60 milioane de ani) cu o relativa liniste tectonica, marcheaza totusi un ciclu de incretire, orogeneza mezozoica, de o amplitudine mai redusa, Ia periferia unor vechi scuturi continentale.Clima este arida. Plantele sunt reprezentate prin gimnosperme (Coniterale, Bennettitale, Ginkgoale si Cycadale). Mari paduri de conifere, cu Araucaria xylon (30-60 m), cu Cycadeae si ferigi se intindeau in Arizona. in mari domina algele verzi. in triasic se mentine, numai pana la sfarsitul perioadei, flora cu Glossopteris, caracteristica zonelor cu climat de tundra si glaciatii.
Animalele triasicului poarta pecetea reptilelor diversificate: ichtyosaurieni, sauropterigieni (in mari), chelonieni, crocodilieni, dinosaurieni si reptile theromorfe  S-au desprins si primele mamifere monotreme.Batracienii, prin stegocefali, au atins talia maxima (Mastodonsaurus in lungime de 6 m). A aparut primul batracian anur. intre pesti sunt tot mai putine forme paleozoice si mai numeroase forme de pesti cu schelet complet osificat.Nevertebratele sunt reprezentate prin hexacoralieri, echinoderme mai apropiate de fauna actuala, prin forme noi de gasteropode si lamelibranhiate, cea mai mare dezvoltare avand cefalopodele (amoniti si belemniti)  Artropodele s-au imbo gatit cu arachnide, scorpioni, efemere, gandaci, libelule de talie mare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Viata in Perioada Mezozoica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!