Vegetația României

Previzualizare referat:

Extras din referat:

vegetatia paraielor si izvoarelor de munte.

cuprinde cenozele fontinale. Vegeteaza pe marginea izvoarelor si a paraielor reci din etajul montan, subalpin si alpin inferior. Compozitia floristica, stabilizata de o adevarata homeostazie ecologica, este asigurata atat de debitul neintrerupt de apa, cat si de temperatura relativ constanta a acesteia in decursul intregii perioade de vegetatie. Mentinerea cenozelor fontinale este conditionata de cursul repede al paraielor, care le imbogatesc continutul in oxigen, ca si regimul lor oligoterm, care arareori se ridica peste 5 grade C.

caracterul stenotop al acestei ambiante ecologice a selectionat in decursul timpului un complex de specii bine conturate din care se reconstituie cenozele fontinale inzestrate cu un remarcabil conservatorism floristic.

A. MONTIO-CARDAMINETALIA

CARDAMINO-MONTION

a. Chrysosplenio alpini - Saxifragetum stellaris

Chrysosplenio - Cardaminetum amarae

Philonotido-Calthetum laetae

Carici remotae-Calthetum laetae

a. Chrysosplenio alpini - Saxifragetum stellaris

Caracterizeaza vegetatia izvoarelor si paraielor din etajul subalpin, dominata de Chrysosplenium alpinum si Saxifraga stellaris, care realizeaza o acoperire medie de 35-50%.

Chrysosplenium alpinum

Saxifraga stellaris

b. Chrysosplenio - Cardaminetum amarae

Cenozele sciafile dominate de Cardamine amara si Chrysosplenium alternifolium sunt frecvente in jurul izvoarelor din cursul vailor montane, atat in etajul fagetelor, cat si in cel al molidisurilor. In etajul montan inferior se distinge o subasociatie cu diferentiala Impatiens noli-tangere, iar in etajul montan superior subasociatia are ca specie diferentiala pe Chaerophyllum hirsutum.

Cardamine amara

Chrysosplenium alternifolium

Impatiens noli-tangere

Chaerophyllum hirsutum

c. Philonotido-Calthetum laetae

Grupeaza cenozele de Caltha palustris din etajul subalpin. Speciile caracteristice Caltha palustris si Philonotis seriata realizeaza o acoperire de 50%.

Caltha palustris

Philonotis seriata

d. Carici remotae-Calthetum laetae

Reuneste cenozele fontinale din etajul montan inferior si mijlociu din Carpatii romanesti, care sunt bine diferentiate din punct de vedere floristic de asociatia precedenta prin prezenta catorva specii higrofile. Specia caracteristica si de diagnosticare, Carex remota, indica un proces de gleizare a solului (Proces de reducere a oxizilor de fier din sol in conditii de anaerobioza, create de un exces de umiditate).

Carex remota

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vegetatia Romaniei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
964 cuvinte
Nr caractere:
6 122 caractere
Marime:
11.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
munti, vegetatie, mediu, clima, relief
Predat:
la liceu
Sus!