Vegetatia Romaniei

Extras din referat Cum descarc?

vegetatia paraielor si izvoarelor de munte.
cuprinde cenozele fontinale. Vegeteaza pe marginea izvoarelor si a paraielor reci din etajul montan, subalpin si alpin inferior. Compozitia floristica, stabilizata de o adevarata homeostazie ecologica, este asigurata atat de debitul neintrerupt de apa, cat si de temperatura relativ constanta a acesteia in decursul intregii perioade de vegetatie. Mentinerea cenozelor fontinale este conditionata de cursul repede al paraielor, care le imbogatesc continutul in oxigen, ca si regimul lor oligoterm, care arareori se ridica peste 5 grade C.
caracterul stenotop al acestei ambiante ecologice a selectionat in decursul timpului un complex de specii bine conturate din care se reconstituie cenozele fontinale inzestrate cu un remarcabil conservatorism floristic.
A. MONTIO-CARDAMINETALIA 
CARDAMINO-MONTION 
a. Chrysosplenio alpini - Saxifragetum stellaris 
Chrysosplenio - Cardaminetum amarae 
Philonotido-Calthetum laetae 
Carici remotae-Calthetum laetae 
a. Chrysosplenio alpini - Saxifragetum stellaris 
Caracterizeaza vegetatia izvoarelor si paraielor din etajul subalpin, dominata de Chrysosplenium alpinum  si  Saxifraga stellaris, care realizeaza o acoperire medie de 35-50%. 
Chrysosplenium alpinum
Saxifraga stellaris
b.  Chrysosplenio - Cardaminetum amarae 
Cenozele sciafile dominate de Cardamine amara  si  Chrysosplenium alternifolium sunt frecvente in jurul izvoarelor din cursul vailor montane, atat in etajul fagetelor, cat si in cel al molidisurilor. In etajul montan inferior se distinge o subasociatie cu diferentiala Impatiens noli-tangere, iar in etajul montan superior subasociatia are ca specie diferentiala pe Chaerophyllum hirsutum. 
Cardamine amara
Chrysosplenium alternifolium
Impatiens noli-tangere
Chaerophyllum hirsutum
c. Philonotido-Calthetum laetae 
Grupeaza cenozele de Caltha palustris din etajul subalpin. Speciile caracteristice Caltha palustris si Philonotis seriata realizeaza o acoperire de 50%. 
Caltha palustris
Philonotis seriata
d. Carici remotae-Calthetum laetae 
Reuneste cenozele fontinale din etajul montan inferior si mijlociu din Carpatii romanesti, care sunt bine diferentiate din punct de vedere floristic de asociatia precedenta prin prezenta catorva specii higrofile. Specia caracteristica si de diagnosticare,  Carex remota, indica un proces de gleizare a solului (Proces de reducere a oxizilor de fier din sol in conditii de anaerobioza, create de un exces de umiditate).  
Carex remota


Fisiere in arhiva (1):

  • Vegetatia Romaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!