Vanturile si Masele de Aer

Extras din referat Cum descarc?

Diferentele de temperatura si presiune duc la miscarea aerului si la formarea vanturilor, care bat din zonele cu presiune ridicata catre zonele cu presiune scazuta.
Miscarile aerului
In jurul Pamantului exista cateva benzi de presiune ridicata si scazuta. Cea mai importanta este cea din jurul Ecuatorului , unde aerul este cel mai cald. Atunci cand se ridica , aerul cald lasa in urma lui o banda cu presiune scazuta numita Zona de Convergenta Intertropicala. Aceasta actioneaza asupra tuturor celorlalte miscari ale aerului.
Miscarile aerului in jurul planetei
1.Aerul cald care se ridica de la ecuator produce o banda de presiune scazuta. 
2. Pe masura ce acest aer urca spre troposfera,se raceste.
3.Aerul rece coboara si formeaza benzi cu presiune ridicata in zonele de aproximativ 30 la nord si sud de ecuator.
4.Aerul din aceste benzi se intalneste cu rece si dens care soseste de la poli. Este fortat sa urce , creand benzi de presiune joasa la circa 60 nord si sud de ecuator. Acestea sunt zonele cu vreme variabila. Vanturile locale se intalnesc in zonele insorite de coasta. Aici se gasesc mai bun conditii de navigare si sufring decat pe lacuri.
Vanturi locale si permanente
Miscarea aerului in jurul globului creeaza vanturi care sufla in aceeasi directie si traverseaza aceeasi regiune majoritatea timpului. Ele sunt numite vanturi permanente.
Mai sunt si vanturi regionale , pe arii mai reduse. Ele sufla intre zone mici cu presiune joasa sau ridicata , aflate intre pamant si mare.
Abaterea vanturilor
Daca Pamantul ar sta nemiscat , vanturile permanente ar sufla direct de la nord la sud sau de la sud la nord. Dar Pamantul se invarte ca un titirez , ceea ce duce la abaterea vanturilor in lateral . Acest fenomen este numit efectul lui "Coriolis". Vanturile din jumatatea nord - estica deviaza la dreapta fata de directia pe care ar lua-o.Vanturile din sud-est deviaza spre stanga.
Imaginea din stanga va arata toate acestea.
Curentii jet
Diferentele de presiune atmosferica se produc in troposfera, unde se intalneste aerul rece cu cel cald , ceea ce duce la formarea unor vanturi puternice , jet , in partea superioara a troposferei.
Cei mai puternici curenti jet se intalnesc la aproximativ 60 nord si 60 sud, unde aerul polar se intalneste cu aerul cald. Alti curenti jet, mai slabi , sunt la 30 nord si 30 sud.
Traiectoria curentilor jet
Curentii jet despica aerul in traiectoria lor , ceea ce influenteaza miscarile aerului in apropierea Pamantului . Ei lasa in urma lor zone cu presiune si scazuta.
Miscarile aerului produse de curentii jet sunt responsabile de vanturile de la suprafata Pamantului , pe care le simtim zi de zi.
Mase de aer
Masa de aer este o "bucata" uriasa de aer cu aceeasi temperatura si umiditate. Masele de aer se deplaseaza si modifica vremea in drumul lor.
Masele de aer se formeaza cand aerului ramane deasupra marii sau a pamantului la temperatura si umiditate uniforma. Astfel , aerul isi creeaza propriile caracteristici . Dupa zonele de formare , masele de aer sunt : maritime (m) si continentale (c). 
Masele de aer sunt influentate de suprafetele deasupra carora trec si de viteza cu care calatoresc. Mai ales cele care se misca incet sunt mai influentate de suprafetele ai deasupra carora trec.
Daca masa de aer este mai calda , rece , uscata sau umeda decat suprafata pe care se misca , va determina modificari ale vremii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Vanturile si Masele de Aer.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!