Valorificarea Turistica a Resurselor Hidrominerale

Extras din referat Cum descarc?

Resursele hidrominerale (ape subterane minerale, termale si termominerale) reprezinta componenta hidrica ce a fost pentru prima data valorificata in scopuri balneare si care a detrminat, inca de acum aproape doua milenii, amenajari comparative cu cele realizate in perioada moderna. 
Utilizarea surselor hidrominerale si termale si amenajarile legate de acestea au fost din ce in ce mai complexe, dupa ce in timp le-au fost studiate si cunoscute caracteristicile hidrochimice si ca urmare a acestora, impactul asupra unei palete tot mai largi de afectiuni. Modalitati de utilizare a lor au fost din ce in ce mai variate, in concordanta si cu tehnologia implicata in aceasta valorificare.
Sursele hidrominerale, fie ca sunt provenite din aparitii naturale la zi (izvoare), fie ca sunt interceptate si captate prin foraje, sunt variate ca si comtinut hidrochimic, ca si temperatura si debit utilizabil. In aceasta categorie sunt incluse apele care contin un numar mai mare sau mai mic de elemente chimice. Ca urmare a acestor caracteristici, gama surselor hidrominerale este foarte variata si in functie de acestea, ele sunt clasificate pe tipuri si subtipuri, legate si de cantitatea de saruri continuta. Astfel sunt:
- ape cu mineralizare redusa: 1g / l
- ape cu mineralizare medie: 1-15g / l
- ape concentrate hidrochimic: 15-35g / l 
- ape foarte concentrate: 35-50g / l 
- ape de mare concentratie: peste 150g/ l.
Romania se caracterizeaza prin prezenta tuturor categoriilor de surse hidrominerale, remarcandu-se in special cele carbogazoase, bicarbonatate, sarate si termale. Repartitia teritoriala a apelor acopera intreg teritoriul tarii, cu accent deosebit pe regiunea carpatica (in special Carpatii Orientali), regiunea pericarpatica, Depresiunea Transilvaniei si partea vestica a tarii. Se remarca ca si tipuri dominante ape:
- alcaline si alcalino-feruginoase
- alcaline si alcaline teroase
- minerale feruginoase
- sarate sau clorosodice
- sulfuroase
- sulfatate
- minerale iodurate.
Se poate remarca o concentrare deosebita a surselor hidrominerale in trei arii hidrogeologice: aureola mofetica, flisul carpatic si contactul carpatic cu zona salifera subcarpatica. Din marea multime a surselor hodrominerale existente am considerat ca fiind relevante pentru prezentare doar acelea cu utilizare balneara-comerciala si cele care, datorita capacitatilor terapeutice si organoleptice sau a debitelor.
Statiunea balneoclimaterica Sangeorz-Bai este asezata in depresiunea Bistritei din Carpatii Orientali. Accesul spre statiune este asigurat prin caile ferate de pe vaile Salauta, Somesu Mare si Ilva, soselele modernizate si numeroase drumuri de interes zonal. Aparuta in perioada moderna: 1850-1918 si beneficiaza de ape minerale (bicarbonatate, sodice, clorurate, calcice, slab bromurate-iodurate, radioactive-cu proprietati deosebite) din bazinul Somesului Mare. Sursele provin din izvoare si foraje. Apele statiunii sunt folosite pentru consum si utilizate predominant in cura interna (afectiuni ale aparatului digestiv si boli de nutritie) sau sub forma de inhalatii.
Statiunea Vatra-Dornei din perioada moderna, situata in depresiunea Dornelor din Carpatii Orientali are urmatoarele tipuri hidrochimice: ape carbogazoase, alcaline si intr-o doza redusa elemente radioactive; utilizate in tratarea afectiunilor tubului digestiv sau a tulburarilor metabolice gastrice, cardiovasculare si pentru consum in apropierea orasului fiind fabricile de ape minerale Dorna si Bucovina. Accesul se realizeaza pe patru axe principale de circulatie: soseaua si calea ferata Campulung-Vatra Dornei-Nasaud; soseaua de pe valea Bistritei, soseaua de peste pasul Mestecanis si soseaua de pe axul vaii Neagra Sarului.


Fisiere in arhiva (2):

  • Valorificarea Turistica a Resurselor Hidrominerale
    • Prezentare.ppt
    • Resurse Hidrominerale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!