Utilizarea Terenurilor intre Greaca si Chirnogi

Extras din referat Cum descarc?

Cuvinte cheie: Greaca-Chirnogi, utilizarea terenurilor, lunca Dunarii, evolutie, suprafata agricola
Land usage between Greaca and Chirnogi. This study aims to emphasize the evolution of land usage conditioned by natural and human causes.
The romanian laws have been changed in accordance to economical necessities. The most representative changes were: in 1945, the agrarian reform; in 1949 the title of property change and co-operativization process; the 12/1968 law and the 58/1974 law.
Land usage evolution between the 20th century and the early 21th century shows the extension of cultured plants to pasture detriment. Beginning with the inter-war period people started to modify the landscape by fallowing and embanking the land.
If in 20th century the land was covered with pasture (50%), nowadays it's being used mostly for agriculture activities (80%).
Introducere
Conditionat de specificul reliefului, modul de utilizare al terenurilor in arealul Greaca-Chirnogi este configurat astfel: cea mai mare parte a suprafetei - 80,1 % - este utilizata in scop agricol, 6,2% suprafata acoperita de paduri si 13,7% destinata asezarilor, apelor curgatoare cu luncile si albiile neutilizate agricol si cailor de comunicatie.
Peisajul actual reprezinta urmarea unor modificari mai lente sau mai rapide produse in structura fondului funciar de-a lungul timpului. Fiecare epoca, generatie a avut o contributie mai mare sau mai mica la modificarea ponderii diferitelor categorii de utilizare a terenurilor. In functie de folosinte si nevoi, de mijloacele de munca si tehnica timpului, de conditiile naturale ale zonei si ale tarii in ansamblu, dar si de politica economica, peisajul romanesc a suferit o serie de schimbari. Astfel, terenurile au inregistrat fluctuatii de suprafata si utilizare. 
Reglementari privind utilizarea terenurilor
In timp, au fost adoptate o serie de acte legislative privind gestionarea terenurilor la nivelul Romaniei. Astfel, decretul lege din 1945 pentru infaptuirea reformei agrare oferea posibilitatea maririi vetrelor de sat si chiar aparitia de noi nuclee de asezari rurale. Acesta a fost urmat de schimbarea tipului de proprietate in spatiul rural, reglementat prin "Planul general economic al R.P.R. pe anul 1949". Tot atunci se declanseaza procesul de cooperativizare, in urma caruia se abroga reforma agrara din anul 1945. 
Legea nr. 12/1968 aduce noi reglementari in revizuirea si delimitarea perimetrelor construibile ale veterelor de sat pentru a mari suprafata agricola si a concentra pe cat posibil asezarile rurale.
Aplicarea Legii nr. 58/1974 privind sistematizarea teritoriului si a localitatilor a contribuit la reducerea numerica si in suprafata a terenurilor, in special in regiunile supuse procesului de colectivizare. 
Evolutia utilizarii terenurilor in sectorul Greaca-Chirnogi, intre sec. XX- XXI
Harta inceputului de secol XX indica o extindere mare a pasunilor care periodic erau inundate de Dunare. Lunca acesteia a constituit, asa cum arata si Simion Mehedinti in lucrarea "Terra" volumul II, unul din elementele ce au stat la baza miscarii ritmice a turmelor de oi de la munte la ses si invers, fiind unul din locurile principale de iernat ale pastorilor din Carpatii Meridionali. 
Incepand cu perioada interbelica, omul incepe sa intervina tot mai mult in peisajul de ansamblu modificand structura utilizarii terenurilor prin desteleniri dispersate, fara caracter unitar si prin lucrari de indiguire efectuate in mod deosebit la Chirnogi si Radovanu.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial si in special dupa 1958, cand se efectueaza vaste lucrari de imbunatatiri funciare, agricultura capata o alta orientare si o alta structura. Se dezvolta in special ramurile cerute de economie si favorizate de conditiile naturale locale. Cele mai intinse suprafete de pasuni se gasesc in raza localitatii Chirnogi,in timp ce livezile in curs de extindere prezinta o importanta mai mare in imprejurimile localitatii Greaca.
Tabel nr. 1 : Structura suprafetelor cultivate la sfarsitul anului 1965
Tipul de cultura %
Cereale pentru boabe 70,6
Plante legumunoase 1,3
Plante uleioase 10,4 
Cartofi si legume 3,1
Plante de nutret 10,6
Alte culturi 2,4
Padurile, in mare majoritate alcatuite din esente moi ( salcie, plop ), au o extindere semnificativa in localitatea Chirnogi. Rezulta ca importanta cea mai mare in economia agricola a sectorului studiat o au culturile de cereale, plante uleioase, sfecla de zahar, legumicultura, viticultura si cresterea animalelor (Tabelul nr. 1).
Se remarca insa o tendinta de restrangere a acestor suprafete pe fondul extinderii plantelor de cultura. Acestea ocupau suprafete din ce in ce mai mari pe terase, alaturi de o extindere treptata a culturilor de vita-de-vie. ( Geografia vaii Dunarii romanesti, 1969 ).


Fisiere in arhiva (1):

  • Utilizarea Terenurilor intre Greaca si Chirnogi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!