Uragane si Cicloni

Extras din referat Cum descarc?

Miscarile turbionare de mari proportii care iau nastere o data cu ciclonii si se dezvolta pe intinse suprafete oceanice si continentale ,cauzand cataliusme cu pierderi mari materiale si de vieti omenesti poarta numele de uragane.
Pentru a fi usor memorate ,acestor fenomene li sa dat la inceput nume de sfinti(de exemplu:uraganul produs iin ziua Sf.Filip in insula Porto Rico din Antile),apoi nume de corabii scufundate,iar recent ,dupa metoda americana,nume de femei.
Originea uraganelor o gasim in ciclonii tropicali,caracterizati prin viteze f. mari ale miscarii turbionare(250-350 km/h).Cele mai numeroase uragane se produc in S-V Oceanului Pacific,intre insulele Marshall si Filipine,de o parte,si coastele Chinei si Japoniei,de alta parte,unde poarta numele de taifune.Frecventa mare au si cele formate pe tarmurile Oceanului Indian,in sudul Indiei, care se deplaseaza catre Africa de S-E si nordul Australiei,precum si hurricanele din Marea Caraibilor si America Centrala.
Puterea distructiva a uraganelor este determinata de viteza enorma a vantului si de valurile pe care le ridica,abatandu-le asupra uscatului.Piedicile intalnite in care marilor uragane (dealuri,copacii,cladirile,etc.) sunt inconjurate de miscari circulare de aer-un fel de vartejuri derivate-asemanatoare ochiurilor de apa din rauri,care inainteaza o data cu curentul principal,orizontal.
Cel mai ingrozitor ciclon tropical cunoscut in istorie pana in prezent este cel dezlantuit la 10 octombrie 1780 in Ocaenul Atlantic,pe coastele Americiii Centrale si ale Insulelor Antile,denumit si "Marele Uragan".Insula St.Lucia a fost complet devastata,pe Insula Barbados uraganul a ras de pe fata Pamantului toate orasele si le-a aruncat ruinerle in mare,iar pe insula Martinica a distrus o parte din asezarile urbane si flota franceza de transporturi.Forta extraordinara a vantului a ridicat valuri uriase asupra uscatului,prabusind forturi,cladiri si dezradacinand arbori.Uraganul a fos atat de puternic incat pe mare a scufundat 400 de vase,iar pe uscat a cauzat moarte a zeci de mii de oameni.Vantul salbatic ridica in aer si ducea la distante apreciabile copaci,trasuri,acoperisuri de case,oameni si animale, distrugand totul in calea lui.
In Europa,uraganul din 1703 a dezradacinat pe teritoriul Angliei si Frantei circa 250 de mii de copaci seculari si a zdrobit,lovind de tarmuri 400 de corabii.
Alte distrugeri mari datorita uraganelor s-au inregistrat si in sudul SUA.A ramas viu in memoria contemporanilor,in ceea ce priveste ravagiile produse,ciclonul de 8 septembrie 1900,care a determinat inundarea completa a orasului Miami (Florida) si pieirea a 6000 de persoane.
De asemenea,pustiitorul uragan "Betsy",care a abatut in septembrie 1965 asupra coastelor de S-E ale Americii de N,a cauzat distrugerea partila sau completa a peste 150 de mii de locuinte.Orasul New Orleans-unul din cele mai frumoase din SUA-a capatat aspect dezolant,cu strazi inundate si acoperite de darmaturi,copaci smulsi si masini rasturnate;200 de mii de loc. au fost evacuati.In acelasi timp, uraganul a provocat pierderi f. grele flotei marine a SUA.
In anii 1965 si 1966 in vestul mijlociu din SUA s-au inregistrat unele uragane de o violenta neobisnuita.Vantul care a suflat cu 300 de km/h, a ridicat avioanele de la sol si a azvarlit automobile la distante de sute de metri ca pe niste jucarii,zdrobindu-le de copaci si de ziduri.Martorii oculari relateaza ca viteza uraganului a provocat atunci un sunet asurzitor,echivalent cu acele produs de un nr. de 1000 de avioane cu reactie. Peninsula Florida este deseori devastata de furia uraganelor.
In general,in America de N,uraganele bantuie de doua ori pe an-primavara si toamna,iar la aproximativ 3 ani dse dezlantuie uneori cele cu o violenta catastrofala.Un asemenea uragan a ridicat valuri uriase care a distrus,in 1932 ,orasul St. Cruz din Cuba.
In Cuba si pe coasta mexicana a Pacificului cicloanele au devastat in 1965 cele mai fertile regiuni de cultura a cafelei, porumbului si bumbacului.
Nici statul Chile,alungit ca o curelusa pe litoralul S-V al Americii de S,nu a scapat de calamitatile uraganelor.Dupa cutremurul catastrofal din martie 1965,a urmat in august, acelasi an, un cumplit uragan-insotit de ploi torentiale si avalanse de zapezi din Anzi-care au dezlantuit inundatii si distrugeri asupra oraselor si cailor de comunicatie.
In tinuturile asiatice remarcam cele 3 cicloane catastrofale din Pakistanul de Est, care au bantuit aproape aceiasi regiune:doua au avut loc in luna mai (1965), in urma carora au ramas cateva milioane de sinistrati (raniti,bolnavi si lipsiti de adapost), iar al 3-lea ,in decembrie acelasi an,cand a atins o viteza de 200 km/h si a distrus totul pe o supafata de 15600 km2, cauzand totodata si moartea a mii de persoane.
O violenta si frecventa nemaiintalnite cunosc taifunurile din S-E Chinei si Japoniei, care produc pagubele cele mai mari.In septembrie 1965, taifunul "Trix" a dezlantuit asupre insulelor japoneze ploi torentiale care au inundat un milion de case si au pricinuit pierderi de vieti si pagube de peste 10 mil. de lire sterline.
Puternice uragane se abat si asupra insulei Taiwan si Okinawa,asupra coastelor Chinei de S si insulelor din rasaritului Australiei:Samoa,Noile Hibride,etc. ,unde distrug mare parte din cultule de banane, bumbac,tresti de zahar, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Uragane si Cicloni.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!