Turismul cultural, istoric și religios din Franța

Extras din referat

Cultura franceza este bogata, diversificata si veche , reflecta culturile sale regionale si influenta numeroaselor valuri de imigratie de-a lungul timpului. Parisul, capitala sa, numit si Orasul Luminilor (in franceza la Ville lumiere), a fost de-a lungul timpului un important centru cultural, gazduind artisti de diverse origini, fiind actualmente orasul care aduna cel mai mare numar de situri cu un caracter cultural din lume (muzee, plate, cladiri si altele). In plus, aceste situri sunt consacrate unei mari varietati de teme.
Locul de nastere al cartezianismului si al Secolului Luminilor, cultura franceza a lasat mostenire lumii limba diplomatilor, o anumita conceptie universala asupra omului (uneori considerata franco-centrista), numeroase realizari tehnice si medicale si o arta de a trai ancestrala. Locul de nastere al cinematografiei si un sustinator fervent al exceptiei culturale, Franta a dezvoltat o industrie cinematografica de calitate, una dintre putinele industrii cinematografice europene ce pot rezista masinii hollywoodiene.
Cultura franceza este unul dintre principalele liante ale Organizatiei Internationale a Francofoniei care reuneste diversele tari care au afinitati culturale si care au fost puternic influentate, de-a lungul timpului, de cultura franceza. 
Anul 2006 a adus Frantei locul intai in clasamentul celor mai populare destinatii turistice din lume, dupa ce nu mai putin de 78 de milioane de turisti au ales sa viziteze tara, o cifra cu adevarat impresionanta chiar si pentru specialistii in domeniu , depasind chiar cei 60 de milioane de cetateni ai tarii Dupa ani buni in care fusese depasita de alte state, Franta revine in forta in topul preferintelor, in buna parte datorita stralucirii sale specifice si in special datorita farmecului Parisului, poate cea mai cunoscuta capitala din lume Dar si numarul celor care lucreaza intr-un fel sau altul in industria turistica franceza, de la hoteluri la localuri, este impresionant, aproximativ 2 milioane, ceea ce demonstreaza importanta jucata de turism in economia franceza. Dar potrivit celor care au ajuns acolo acest numar de angajati face ca si serviciile sa fie de calitate. 
Potrivit statisticilor intocmite de Ministerul Turismului din Franta, cei mai multi dintre turisti provin din Olanda, Elvetia, Spania si Europa de Est. Dar a crescut si numarul turistilor chinezi, de exemplu, circa 600.000 vizitand Franta in 2006. Aceasta crestere se explica si printr-o strategie de promovare : liderul chinez Deng Xiaoping si-a petrecut cativa ani la Montargis, iar astazi autoritatile profita de aceasta legitimare istorica. Dintre toate regiunile Frantei, Languedoc-Roussilon, la granita cu Spania si iesire la Marea Mediterana, s-a dovedit cea mai populara, dar nici Parisul nu si-a pierdut catusi de putin farmecul. Doar Muzeul Luvru a fost vizitat in 2006 de un numar record de amatori de arta, peste 8.3 milioane, care au incercat sa descopere macar o parte din comorile unice prezentate aici. Pe locul al treilea se situeaza din nou St Tropez, o destinatie mereu aglomerata de cei care vor sa se relaxeze in timpul verii. 
Dar nu doar cei interesati de cultura, istoria sau litoralul Frantei ajung in aceasta tara atat de speciala. Un procent important din numarul total de turisti este reprezentat de credinciosii catolici, care ajung aici pentru a vizita manastirile si catedrale, destinatia cel mai des aleasa fiind Lourdes, locul care a jucat un rol atat de important in istoria Bisericii Catolice franceze. In ultimii ani nu mai putin de 5 milioane de turisti au mers in pelerinaj la Lourdes, iar adaugandu-i pe cei care au ales alte locuri sfinte se ajunge la o suma impresionanta. 
Baza de cazare impresionanta - 18.810 hoteluri omologate cu 587.000 de camere , 17,4 milioane paturi , 2,78 milioane campinguri , 0,28 milioane sate de vacanta - duc din Franta pe primul loc in Europa si pe 2 in lume , dupa SUA Concentrarea se face in regiunea pariziana , Rhone -Alpes , Cote d'Azur 
Cand spui Franta , obligatoriu spui Paris , iar acest oras, este unul dintre cele mai vizitate din lume Situat la 48? 52' latitudine nordica si 2? 20' latitudine sudica, Paris este capitala Frantei si una dintre cele mai mari metropole europene. Orasul a fost infiintat cu peste 2.000 de ani in urma pe o insula de pe fluviul Sena, la cca. 375 km. in amonte de gurile fluviului de la Marea Manecii. Orasul modern s-a extins de pe insula (Ile de la Cite) departe, dincolo de ambele maluri ale Senei. Parisul in sine acopera o suprafata de 105 km.2 ; impreuna cu suburbiile sale se extinde pe o suprafata de 1432 km.2 ; ocupa o pozitie centrala in bogata regiune agricola cunoscuta ca Bazinul Parisului si constituie unul dintre cele opt departamente ale regiunii administrative Ile-de-France. Este de departe centrul cel mai important de comert si cultura. 
De secole, Parisul este unul dintre cele mai importante si atragatoare orase ale lumii. El este apreciat pentru posibilitatile pe care le ofera pentru afaceri si comert, pentru studiu, pentru cultura si pentru distractii: gastronomia sa, magazinele sale de moda, pictura, literatura si comunitatea sa intelectuala in special se bucura de o reputatie de invidiat Renumele sau de ,,Orasul Luminilor", castigat in timpul Iluminismului, ramane potrivit, caci Parisul si-a pastrat importanta ca centru de educatie si progres intelectual. Amplasamentul Parisului la rascruce de rute fluviale si terestre, semnificative pentru Europa si in mod special pentru Franta, a avut o permanenta influenta asupra dezvoltarii sale. Sub administratia romana in sec. I e.n. aplasamentul initial de pe Ile de le Cite a devenit capitala tribului si teritoriului pariziilor. Regele franc Clovis a cucerit Parisul de la gali pana in 494 e.n. si ulterior si-a stabilit capitala aici. Sub Hugo Capet si dinastia capetiana, importanta Parisului a crescut si el a devenit trunchiul politic si cultural din care s-a format Franta moderna. Franta este de mult o tara puternic centralizata si Parisul a ajuns sa fie identificat cu un stat central si puternic, care atrage o mare parte a talentelor si vitalitatii provinciilor. Cele trei parti principale ale Parisului istoric sunt definite de Sena. La centrul sau se afla Ile de la Cite, care este sediul autoritatii religioase si temporale (cuvantul cite denota nucleul vechii cetati). Malul stang al Senei (Rive Gauche) a fost in mod traditional sediul vietii intelectuale; iar malul sau drept (Rive Droite) contine inima vietii economice a orasului, dar in ultimile decenii deosebirile s-au estompat. Fuzionarea acestor functii in centrul Frantei si mai tarziu, in centrul unui imperiu, a avut ca rezultat un mediu extraordinar de vital. In acest mediu, totusi, climatul emotional si intelectual creat de puterile in competitie a reprezentat adesea scena unor mari violente atat in domeniul social cat si politic In secolele sale de dezvoltare, Parisul si-a pastrat in cea mai mare parte forma circulara a cetatii timpurii. Granitele sale s-au extins in afara pentru a inghiti orasele inconjuratoare (burguri), de obicei construite in jurul manastirilor sau bisericilor si fiind adesea locul unor piete. De la jumatatea sec. al XIV-lea pana la jumatatea sec. al XVI-lea, orasul s-a dezvoltat in principal catre est iar incepand cu sec. al XVI-lea s-a dezvoltat catre vest. El cuprinde 20 de arondismente (districte municipale), fiecare cu propriul sau primar, propria sa primarie si cu trasaturile sale specifice. Numerotarea incepe din inima Parisului si continua in spirala ca o cochilie de melc, terminandu-se in estul indepartat.
Paris propriu-zis este mic; nici unul dintre colturi nu este mai departe de 9,6 km. de Catedrala Notre-Dame; ocupa o depresiune facuta de Sena si inaltimile inconjuratoare Orasul este inconjurat de paduri de stejar si fag; ele sunt denumite ,,plamanii Parisului" caci ajuta la purificarea aerului din regiunea puternic industrializata. Pozitia Parisului in centrul regiunii Ile-de-France, marginit de fluviile Sena, Oise si Marna, a devenit de mult asezare dominanta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul Cultural, Istoric si Religios din Franta.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!