Turismul Cultural in Curtea de Arges

Extras din referat Cum descarc?

Caracteristici generale si scurt istoric.
Municipiul Curtea de Arges este localizat in partea Nordica a judetului, in depresiunea intracolinara a bazinului superior al raului Arges, la o altitudine de 450 de metri deasupra nivelului marii, fiind inconjurat de dealurile si muscelele sudice ale Muntilor Fagaras. Cadrul natural este conditionat de prezenta zonei montane din apropiere, introducand variatie si diversitate. Fiind situat intr-o zona depresionara, orasul se bucura de o clima favorabila, cu temperaturi moderate tot timpul anului si precipitatii relative abundente; iernile sunt mai putin aspre decat la campie , iar verile sunt in general placute, cu zile insorite.
Orasul Curtea de Arges din zilele noastre nu este cel mai vechi din tara, dar se numara printre acelea in care populatia autohtona este atestata de cateva milenii.
In secolul al XIII-lea (1247), Curtea de Arges a fost resedinta de scaun a voievodului Seneslau, al carui fiu Basarab, a unit sub sceptrul sau toate cnezatelor si voievodatele dintre Carpati si Dunare intr-o singura tara, Tara Romaneasca. In anul 1330 s-a desfasurat in aceste locuri razboiul dintre Basarab I Intemeietorul si Carol Robert, regele Ungariei., razboi in care orasul Arges capitala Tarii Romanesti, devenise simbolul rezistentei populare impotriva cotropirii vrasmase, simbolul luptei pentru independenta tanarului stat romanesc. Ostile lui Basarab I Intemeietorul au zdrobit pe cele maghiare in defileul Carpatilor, la locul ramas in istorie sub numele de Posada.
Daca in secolul al XIV-lea Argesul ca asezare urbana era considerat principalul centru politic, economic si cultural al Tarii Romanesti, pe teritoriul caruia curtea domneasca, prin fastul si stralucirea ei, atinsese un nivel european, pe timpul domniei lui Mircea cel Batran orasul avea sa atinga culmile cele mai inalte, devenind un factor hotarator in relatiile internationale din sud-estul Europei. La curtea domneasca din Arges au venit la acea vreme solii din Ungaria, Polonia, Transilvania si din Imperiul otoman pentru a incheia fie tratate de alianta, fie conventii comerciale. Aici a alcatuit Mircea cel Batran planul companiei contra otomanilor pe care-i va zdrobi la Rovine in anul 1394.
Din 1418 pana in 1431 capitala Tarii Romanesti a fost cand la Arges, cand la Tirgoviste, Argesul ramanind adesea numai o resedinta temporara si ocazionala a domniei.
In primul deceniu al secolului al XVI-lea, aceasta noua destinatie data orasului a determinat insasi schimbarea numelui asezarii in Curtea de Arges.
I. Analiza SWOT.
1.Puncte Tari :
-Pozitia geografica extrem de favorabila. Municipiul Curtea de Arges este asezat la sud de Carpatii Meridionali, mai precis in Subcarpatii Argesului,in zona dealurilor cunocute ca"Muscelele Argesului".
-Este cunoscuta drept o asezare linistita, cu un climat reconfortant, cu un mediu inconjurator dominat de paduri si livezi, avand toate calitatile unei statiuni de odihna, care, alaturi de rezonantele sale istorice, au constituit o atractie deosebita.
-Este un oras de tranzit deoarece este strabatut de Drumul National 7C sau mult mai popularul Transfagarasan, al doilea cel mai inalt drum din Romania, atingand altitudinea maxima la 2042 m. Incepe in com. Bascov, Arges, trece prin Municipiul Curtea de Arges si se termina la intersectia cu DN1 intre Sibiu si Brasov,in apropierea com. Cartisoara, facand legatura intre Muntenia si Transilvania.
-Existenta unor monumente de importanta nationala:
-Manastirea Curtea de Arges, ctitorita de Neagoe Basarab. In Biserica Manastirii se gasesc moastele Sfintei Mucenite Filofteia.
-Biserica Domneasca, recunoscuta pentru picturile murale interioare, extrem de valoroase realizate intre anii1364-1369. este singurul monument istoric din zona aflata pe Lista Indicativa UNESCO.
-Preocuparea autoritatilor pentru mentinerea ordinii si a curateniei.
-Mentinerea unui nivel ridicat al invatamantului preuniversitar. Colegiul National Vlaicu Voda, ocupa primul loc in topul celor mai bune licee din jud. Arges.
-Lipsa poluarii, orasul beneficiand de un aer curat, de munte, iar in zona nu exista nicio sursa de poluare majora
-Aflat la o distanta mica fata de alte zone cu potential touristic mare : Cetatea Poenari si barajul Vidradu 
-Oras incarcat de istorie, orasul este fosta capitala a Tarii Romanesti si tot aici s-au gasit numeroase vestigii din epoca geto-dacica care pot fi vazute la Muzeul Municipal 
-Prezenta unor festivale si a unor evenimente culturale care pun in valoare identitatea orasului ( Brauletul, zilele orasului, Festivalul mestesugarilor, pelerinajul de la manastirea Curtea de Arges) 
-Posibilitati de petrecere a timpului liber : baruri, puburi, restaurante, parcuri, etc


Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul Cultural in Curtea de Arges.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!