Turism-patrimoniu, regenerare regionala

Extras din referat Cum descarc?

Am ales ca zona de studiu judetele Iasi respectiv Neamt deoarece aceste judete au un potential turistic foarte ridicat.Aceste zone din regiunea Nord-Est sunt doua zone cu o istorie foarte aprofundata. Orasul Iasi a fost mentionat pentru prima oara intr-un privilegiu comercial (acordat negustorilor din Liov), emis in 1408 de domnul Moldovei Alexandru cel Bun. Deoarece existau cladiri mai vechi de aceasta data (spre exemplu presupusa Biserica armeana construita in 1395), se crede ca orasul este mult mai vechi, cel putin cu cateva decenii inainte de aceasta data, fapt dovedit si de zidurile Curtii Domnesti. Judetul Neamt dateaza din paleoliticul superior (cca. 100.000 ani i.e.n.), ele fiind evidentiate indeosebi pe Valea Bistritei, unde s-au descoperit numeroase situri arheologice.
Evolutia comunitatilor umane, concentrarea lor in adevarate sate, introducerea uneltelor din piatra slefuita, corn, os, lut ars, pe langa cele din silex, diversificarea tehnicilor de modelare si de decorare a ceramicii, dezvoltarea vietii spirituale, toate acestea au condus treptat la formarea celei mai stralucite civilizatii preistorice a Europei: Complexul Precucuteni-Cucuteni-Tripolie (aprox. 4.200 - 2.600 i.e.n.). Cercetarile efectuate de catre specialistii Muzeului de Istorie Piatra Neamt in statiunile arheologice de la Izvoare-Piatra Neamt, Traian-Dealul Viei, Tarpesti, Frumusica, Calu, Valeni, Ghelaiesti, dar si in alte locuri, au evidentiat in special valoarea plasticii antropomorfe si zoomorfe, a ceramicii pictate, aducand o contributie de exceptie la o mai buna cunoastere a acestei civilizatii. De altfel, salile acestui muzeu adapostesc cea mai impresionanta colectie de obiecte apartinand acestei culturi. Analiza judetelor Iasi si Neamt pe care urmeaza sa fie aprofundata este facuta pe patru ani alesi de catre mine.Acesti ani sunt: 2001, 2005, 2010 respectiv 2015. Pentru realizarea proiectului am folosit datele de pe Institutul National de Statistica, INSSE online (http://statistici.insse.ro). Am utilizat Philcarto pentru realizarea cartogramelor si Adobe Ilustrator.
Pe harta atasata pe slide-ul anterior am folosit patru clase pentru a se evidentia mai bine departrea mediei fiecarei clase fata de media generala.Aceasta departare este exprimata in numar de abateri standard ale fiecarei variabile.
In primul cadran din cercul topografic nu avem date reprezentate, abia in cadranul numarul doi gasim nascuti vii reprezentat in procente. Observam o aglomerare de date pe limita dintre cadranul numarul trei si cadarnul numarul patru.
Numarul mediu de salariati este foarte concentrat pe orasele mari din aceste judete, orasele mai mici avand un numar mai mic. Oameni de la sate tind sa migreze spre orase mai mari pentru un trai mai bun asa explicandu-se discrepanta dintre un mediu rural si unul urban. Acest lucru se aplica la toti indicatori care i-am folosit pentru realizarea acestei cartograme. Din punct de vedere a structurilor de cazare se remarca o aglomerare in zonele in care exista un potential turistic chiar daca acest potential este slab dezvoltat.
Coificienti de coleratie liniara


Fisiere in arhiva (1):

  • Turism-patrimoniu, regenerare regionala.pptx

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!