Turism montan - Cortina D’Ampezzo

Extras din referat Cum descarc?

Regiunea Cortina d'Ampezzo este una dintre cele mai renumite regiuni de schi din Europa. 
Statiunea alpina, situata in inima muntilor Dolomiti, a gazduit Jocurile Olimpice de iarna in anul 1956. Datorita acestui fapt are stadion si pista de bob. Anual gazduieste cate o cursa de Cupa Mondiala de Schi FIS. 
Incoronata de varfurile Tofana, Tofana di Mezzo si Cristallo (2939 m) poate fi accesata prin trecatori minunate ca Falzarego, Giau si Tre Croci. 
Regiunea de schi include centrele de schi din Cortina d'Ampezzo: Faloria, Cristallo, Mietres / Tofana / Lagazuoi / Cinque Torri si centrele din Arunzo-Misurina si din San Vito de Cadore.Partiile insumeaza un total de 140 km din care 5% negre, 62% rosii si 33% albastre, in 90% acoperite cu zapada artificiala, asigurand un sezon de schi din noiembrie pana in aprilie. Aici avem 51 de instalatii pe cablu: 6 telecabine, 29 telescaune si 16 teleschiuri. 
Skipassul regional ofera acces la 101 partii din centrele mentionate, dar regiunea fiind parte integranta a Dolomiti Superski, schiorii au acces la 1220 km de partii si 450 instalatii pe cablu cu un singur skipass. 
Partiile de la Faloria pot fi accesate cu telecabina ,,Faloria", care porneste din centrul orasului si ajunge la o altitudine de 2134 m, sau din localitatea Rio Gere situata la 7 km de Cortina si conectata prin skibus. Dispune de 30 km de partii fiind conectata de centrul Cristallo prin localitatea Rio Gere. 
Partiile de la Cristallo sunt cunoscute ca fiind ,,locul de nastere" al lui Alberto Tomba. Telescaunul Valgrande urca pana la Forcella Staunies, cu o statiune intermediara, dar expertii pot continua ascensiunea pana la 3000m, ca sa cucereasca cea mai abrupta partie din Dolomiti, partia neagra ,,Canalone Staunies". Partiile de la Cristallo sunt folosite in competitii nationale si pentru antrenamente pentru Cupa Mondiala. 
Cele 5 partii de la Mietres sunt usoare/medii. Teleschiul Mietres porneste de langa piscina acoperita Guargne, fiind conectata de Cortina prin skibus. 
La Tofana putem alege dintre partii dificile si renumite: legendarul Canalone, Vertigine Bianca sau partia Olimpia unde se organizeaza anual concursul de coborare din Cupa Mondiala Feminina. Prin partia neagra ,,Forcella Rosa" este conectata de aria de schi Ra Valles. Partiile cu dispunere estica sunt de dificultate medie. Datorita altitudinii mari, partiile sunt asezate intre 2850m si 2200m, conditiile de schi sunt optime pana la sfarsitul primaverii, in 2001 chiar si in iulie. 
Partiile de la poalele muntelui Tofana, in centrul Pocol, sunt recomandate incepatorilor si copiilor. 
Conexiunea dintre Cortina d'Ampezzo si Alta Badia este asigurata prin pasul Falzarego. Din varful Lagazuoi pornesc 2 partii interesante: partia ,,Lagazuoi" are o lungime aprox. 3,5 km, 600m diferenta de nivel, strabate partea estica a muntelui, ajungand in vale, iar partia ,,Armentarola" cu 8,5 km lungime este una dintre cele mai frumoase partii din Dolomiti, asigura legatura cu Alta Badia. 
Partiile de la Col Gallina se deschid primele din sezon si se inchid ultimele. Sunt ideale pentru incepatori si copii, dar partia principala, conceputa pentru slalom, dispune de 2 sisteme de cronometrare. 
Centrul Cinque Torri-Averau este aria cea mai buna de schi din Cortina. De la pasul Falzarego este o partie de conexiune, dar catre pas se poate ajunge numai cu skibus sau masina proprie. Acelasi schibus ofera conexiune si catre Tofana si Cortina, dar in sens opus. Partiile se intind pe 2 versanturi: cele de pe versantul nordic leaga Rifugio Averau cu Bai de Dones si ofera conditii de zapada optima de-a lungul sezonului, pe versantul sudic, pasul Giau, este o partie care leaga Forcella Nuvolau de Rifugio Fedare. 
Toate partiile sunt de nivel usor/mediu si sunt remarcabile din punctul de vedere a panoramei. Centrul San Vito di Cadore este conectat de Cortina d'Ampezzo prin skibus gratuit cu skipass. Ofera 14 km de partii, mai mult usoare cu 2 telescaune si 1 teleschi. Arunzo di Cadore este situata in valea Ansiei, langa lacul Santa Caterina. Impreuna cu Misurina ofera 25 km de partii, totdeauna acoperite cu zapada. 
Padurea Somadida, cea mai mare din Cadore iarna devine un centru de schi fond cu 9 km de piste. Tot aici putem incerca si sanii trase de caini. 
La Misurina ajungem prin pasul Tre Croci. Statiunea se afla la 13 km de Cortina d'Ampezzo, la altitudinea de 1756m, pe malul lacului Misurina cu lungime de 1 km si latime de 300m. Statiunea este inconjurata de varfuri splendide Piz Popena, Cristallino, Tre Cime di Lavaredo, Sorapiss, Cadini si Marmarole. 
Telescaunul Col de Varda ofera o ascensiune catre panorama minunata a grupului Cristallo. 
Cei 10 km de partii sunt deserviti de 3 instalatii pe cablu. Aceasta dispune de 30 km piste de schi fond. Cortina d'Ampezzo ofera 130 km de piste de schi fond.


Fisiere in arhiva (1):

  • Turism Montan - Cortina D'Ampezzo.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!