Turcia

Extras din referat Cum descarc?

Turcia este o republica democratica, laica, constitutionala al carei sistem politic a fost stabilit in 1923. Turcia este un stat membru al ONU, NATO, OSCE, OECD, OIC si Consiliul Europei. In octombrie 2005 Uniunea Europeana a deschis negocierile de aderare cu Ankara.
Republica moderna a Turciei a fost fondata in 1923 de Mustafa Kemal din o parte a Imperiului Otoman, dupa prabusirea acestuia in primul razboi mondial.
In afara de perioada cand Turcia a fost condusa de o formatiune militara in 1960-1961, ea a ramas sub conducerea poporului pana in 1980 cand, intr-o perioada de instabilitate politica si acte teroriste, regimul militar a revenit la putere. Conducerea civila a fost refacuta la sfarsitul anului 1983.
I .POZITIA GEOGRAFICA SI LIMITELE
Turcia este situata in sud-estul Europei si sud-vestul Asiei. Se invecineaza la nord-vest cu Bulgaria si Grecia, la nord cu Marea Neagra, in nord-est cu Georgia si Armenia, in est cu Iran si Azerbaidjian, in sud cu Iraq, Siria si Marea Mediterana si in vest cu Marea Egee. Suprafata este de 779.452 km.2 si capitala este la Ankara.
Legatura dintre Asia si Europa este intarita prin doua poduri rutiere construite peste Bosfor, la Istambul. 
II. RESURSELE NATURALE SI CADRUL NATURAL
Principala zona din Turcia, Anatolia, este in Asia, intre Marea Mediterana si Marea Neagra. Are o agricultura bogata si depozite importante de lignit, carbune negru, minereuri feroase si neferoase, crom si putin petrol in sud-est. Cu cateva zone seismice foarte active, Turcia este frecvent zguduita de cutremure.
a) Cadrul natural
Turcia poate fi impartita in sapte regiuni geografice. Thrace si litoralul Marii Marmara; regiunea Marii Egee si a Marii Mediterane; regiune Marii Negre si vestul Anatoliei; platoul central al Anatoliei; zonele inalte din est si sud-estul Anatoliei.
Thrace si litoralul Marii Marmara sunt regiuni bine irigate si mai mult de un sfert este cultivata. Litoralul Marii Egee si regiunea Mediteraneana sunt inguste si deluroase si doar o cincime este arabil. Spre est, o mare parte din cultura de bumbac a Turciei creste in Cukurova, o campie conectata cu interiorul prin Muntii Taurus cu o trecatoare cunoscuta din antichitate ca Portile Ciliciene.
Litoralul Marii Negre se ridica direct din apa la inaltimea Muntilor Pontici. Pantele sunt abrupte si doar 16% din aceasta suprafata este cultivata. Platoul central al Anatoliei, cea mai intinsa regiune geografica din Turcia, este inconjurat in fiecare parte de munti, cel mai inalt punct fiind varful muntelui Erciyes (3916 m); 28% din aceasta regiune este cultivata. 
Regiunea inalta din est este cea mai muntoasa portiune din Turcia, Muntele Ararat (Agri Dagi), mentionat in Biblie, este cel mai inalt varf avand 5137 m. Mai putin de 10% din aceasta regiune este cultivata. Ea este si locul de unde izvorasc Tigrul si Eufratul.
Sud-estul Anatoliei este un platou inchis in nord, est si vest de munti. Cu aproape 19% cultivata, aceasta zona este considerata foarte fertila si de mare importanta inca din antichitate.
b) Lacuri si rauri
Aproape toate raurile din Turcia sunt rapide si nu sunt navigabile. Unele rauri nu curg in timpul verii, dar cu toate acestea sunt si rauri care sunt importante surse de putere hidroelectrica si apa de irigatii. Kizilirmak (1150 km) este cel mai lung fluviu din Turcia, varsandu-se in Marea Neagra. Buyukmenderes (in antichitate Meandru), se varsa in vestul Anatoliei in Marea Egee. Tigrul si Eufratul curg din estul Turciei pentru a se varsa in Golful Persic. Lacul Van Golu este cel mai mare din Turcia, apa sa fiind sarata ca si a lacului Taz. Lacuri cu apa dulce sunt Beyehir, Egridir si Burdur, toate in sud-vest.
c) Climatul si vegetatia
Litoralul Marii Mediterane si al Marii Egee au parte de veri fierbinti si ierni blande si ploioase. Sunt crescuti maslini si citrice, smochine, struguri, bumbac si fructe primavaratice. Paduri rarefiate alterneaza cu iarba mica. Podisul central al Anatoliei are un climat continental cu veri fierbinti si ierni mai reci decat cele de pe litoral. Pe litoralul mediteranean si al Marii Egee mai mult de o treime din precipitatiile anuale (650 mm) cad in decembrie si ianuarie. Podisul primeste doar jumatate din cat primeste litoralul dar sunt mai bine repartizate in timpul anului. Campiile si terenurile arabile abunda pe platou cu paduri pe pantele mai inalte.
Regiunile inalte din est au ierni lungi si reci. Se gasesc cateva paduri iar la punctele mai inalte este comuna vegetatia alpina, iar padurile umede de foioase ce se gasesc de-a lungul Marii Negre, au climatul bland si ploios.


Fisiere in arhiva (1):

  • Turcia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!