Previzualizare referat:

Extras din referat:

Turcia, cu capitala la ANKARA, este asezata pe doua continente, EUROPA si ASIA, dar cea mai mare suprafata este in continentul Asiatic (97%), suprafata ei fiind de 779. 425km2. Cele doua parti (europeana si asiatica) sunt despartite de Marea Marmara iar legatura printre ele se face prin stramtoarea Bosfor.

Turcia este o tara peninsulara ocupand din punct de vedere geografic Peninsula Asia Mica. Tarmul nordic este marginit de Marea Neagra, cel vestic de Marea Marmara si Marea Egee iar in partea sudica are ca limita Marea Mediterana. In partea vestica are ca limita de relief podisul Armeniei, iar in latura Sud-Vestica apare desertul Sirian. Intre limitele amintite mai sus, relieful Turciei este preponderent muntos in special partea asiatica.

In Nord sunt muntii Pontici de Vest, muntii Canik si muntii Pontici de Est. Sudul este conturat de muntii Taurus de Vest, Taurus Central, Antitaurus si Taurus de Est, ce se continua cu muntii Kurdistan. Intre cele doua lanturi muntoase, din Nord si Sud se dezvolta podisul Anatoliei in partea Vestica, in partea Estica domina podisul Armeniei, iar in Nord-Est avem podisul Kars cu inaltimi pana la 3000 m. Clima, datorita reliefului prezentat mai sus este in special temperat-continentala, avand veri fierbinti si ierni reci. In partea sudica iernile sunt mai blande. In partea litorala este un climat subtropical respectiv mediteranean. Din punct de vedere al vegetatiei dominanta este vegetatia forestiera (pin, stejar, castan pana la fag oriental si laur). Comparativ cu celelalte tari ale Asiei de Vest si Sud-Vest, Turcia este a doua tara dupa Iran ca numar de locuitori avand o densitate de 80 loc. /km2. Cel mai populat oras este Istambulul, cu 8 mil. loc. urmand Ankara, Izmir, Bursa. 90% din populatie este turca, alaturi de care mai gasim kurzi, arabi, armeni, greci.

Sporul natural este destul de ridicat. Populatia a crescut de la 35 mil. loc. in 1970 la peste 62 mil. in anul 2000. Din punct de vedere economic, Turcia este o tara cu o economie destul de dezvoltata. Are resurse naturale importante de borax, lignit, magneziu, bauxita si sare.

Industria s-a dezvoltat mult in ultima parte a secolului 20. In afara de industria grea s-a dezvoltat si industria constructoare de masini, chimica.

In agricultura Turcia pastreaza latura traditionala a cresterii vitelor de talie mica, dar este si unul dintre cei mai mari producatori mondiali de cereale si de struguri.

In domeniul transporturilor Turcia dispune de toate tipurile de transport, cu exceptia celui fluvial.

Unind cele doua continente, Turcia si-a dezvoltat calea maritima in doua porturi mari Istambul si Izmir.

Exportul este bazat pe produse agricole dar si pe masini, utilaje, produse petrochimice.

Turcia este o tara infloritoare din punct de vedere turistic.

In afara de vestigiile lasate de civilizatiile stravechi, litoralul atrage milioane de turisti.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turcia - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
553 cuvinte
Nr caractere:
2 769 caractere
Marime:
8.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!