Tsunami

Extras din referat Cum descarc?

Tsunami sau valul mareic reprezinta o unda energetica de tip mecanic ce se propaga prin apa oceanelor, ca urmare a producerii unor eruptii subacvatice sau a unor cutremure submarine sau de coasta foarte puternice (7-9 grade pe scara Richter).
Valul tsunami (din limba japoneza: val de port) se propaga diferit fata de valul obisnuit. In larg, la ape adanci, valul mareic prezinta viteze foarte mari: de la 300m/s la 700m/s, si se propaga in toata masa apei (pe toata adancimea oceanului), nu doar la suprafata, ca valul obisnuit.
In larg, aceasta unda poate trece neobservata, deoarece valurile pe care le produce nu ating mai mult de un metru. Dar, cand unda ajunge in apropierea tarmurilor, datorita adancimii reduse, valurile sunt din ce in ce mai inalte si se abat asupra malurilor, maturand tot ce le sta in cale. Uneori, marea se retrage, apoi revine in forta. Valurile succesive strivesc sau imping spre interiorul uscatului oameni si vite, ambarcatiuni si case, apoi, cand se retrag, aspira victimile si daramaturile.
Semne de coasta la aparitia unui tsunami.
La inceput, apa oceanului se retrage ca din senin. La orizont apare un mic zid de apa sau "valurele", dispuse unele peste altele, ce se reped spre uscat. Apa ocupa cu viteza spatiul gol creat, si intra cu viteza mare pe plaja.
Fig.1 
Pentru monitorizarea acestor valuri, s-au infiintat numeroase organizatii. Exista 23 de natiuni din jurul Pacificului care coopereaza pentru a supraveghea in permanenta adancurile marilor, in special cu ajutorul seismografelor. Rezultatul masurarilor este transmis prin satelitul GEOS la centrul de control international din Hawaii. Cand se produce un seism submarin, semnalul de alarma transmis chiar in minutele urmatoare, permite evacuarea pupulatiei inainte de sosirea unui tsunami.
Fig.2 Animatie care ilustreaza propagarea valurilor tsunami in Oceanul Indian
Cutremurul din Oceanul Indian, din 2004 a fost un seism submarin cu o magnitudine de 9,0 grade pe scara Richter desfasurat in estul Oceanului Indian pe 26 decembrie 2004 (la 00:58 UTC, sau 07:58 ora locala). Cutremurul, care a avut epicentrul in mare, aproape de coasta nordica a insulei indoneziene Sumatra, a provocat o serie de valuri tsunami care au afectat regiunile costiere ale unui numar de opt tari asiatice si care au cauzat moartea a peste 120.000 de persoane. Acesta a fost al cincilea cel mai puternic cutremur din istoria moderna (de cand sunt inregistrate cu ajutorul seismografelor).
Mai multe valuri tsunami au lovit regiunile costiere din Oceanul Indian, devastand regiuni intregi, printre care insula Phuket, Tailanda, Aceh (Indonezia), coasta de est a Sri Lankai, zonele costiere din statul Tamil Nadu (Indiei) si chiar si locuri mai indepartate precum Somalia, care se afla la 4.100 km est de epicentru.
Fig.3 Populara statiune turistica de la Kalutara din Sri Lanka la retragerea apelor.
Numarul de victime confirmate datorate seriilor de tsunami si indundatilor este de 155.279, iar alte cateva mii de persoane au fost date disparute. Peste un milion de gospodarii au fost distruse.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tsunami.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!