Tsunami

Cuprins referat Cum descarc?

1. Etimologie
2.Valul-Generalitati
2.1 Elemetele valului
3.Cauze provocatoare ale unui tsunami
3.1 Seisme
3.2 Alunecari de teren
3.3 Explozii submarine
3.4 Impactul cu un meteorit
4. Caracteristici fizice ale unui tsunami
4.1 Propagarea
4.1.1 Caracteristici fundamentale
4.1.2 Lungimea valului
4.1.3 Viteza de propagare
4.1.4 Amplitudinea
5. Masurarea valurilor tsunami
5.1 Intesitatea
5.2 Magnitudinea
6. Daune
6.1 Victime
6.2 Daune materiale
7. Prevenirea valurilor tsunami
7.1 Sisteme de alerta
7.2 Asigurarea/Intarirea locuintei
7.3 Informarea populatiei
8. Frecventa si localizarea fenomenului
9. Tsunami in istorie
9.1 Tsunami in Antichitate
9.2 1755 - Lisabona (Marele cutremur de la Lisabona)
9.3 1958 - Alaska (Golful Lituya)
9.4 2004 - Oceanul Indian (Indonezia) 
10. Megatsunami
10.1 Concept
10.2 Lista Megatsunami
10.2.1 In Preistorice
10.2.2 In Antichitate 
10.2.3 In Epoca Moderna
11. Fenomene comparabile/similare
12. Concluzii
13. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1.Etimologie
Termenul tsunami provine din limba japoneza insemnand "val de port" de la "tsu"= port si "nami"= val.Tsunami sunt denumite uneori val de reflux. In ultimii ani,acest termen a decazut, mai ales in comunitatea stiintifica, pentru ca tsunami-ul de fapt, nu are nimic de-a face cu mareele.Termenul popular odata,deriva,dintrun termen mai comun, acel de val de maree(pe fluvii,"Fenomenul Pororoca")foarte inalt.
Tsunami si mareele produc amandoua valuri care se deplaseaza spre interior/amonte,dar in cazul tsunami-lor,miscarea spre interior/amonte este mult mare si tine o perioada mai lunga dand impresia unei maree foarte inalte.
Conform DEX-ului avem urmatoarele definitii:
o TSUNAMI [pr.: tunami] n. Val gigantic care apare la suprafata oceanelor in urma cutremurelor submarine. /Cuv. jap. 
o TSUNAMI s.n. (Geol.) Flux puternic si brusc, provocat de cutremur, care devasteaza coastele Oceanului Pacific. [< fr., engl. tsunami < cuv. japonez] 
o TSUNAMI TU-NA-/ s. n. flux puternic si brusc, provocat de seisme sau eruptii submarine, care devasteaza coastele Oc. Pacific. (< fr., engl. tsunami) 
2.Valul
Valul este unda formata la suprafata marilor sau oceanelor prin miscarea oscilatorie a apei, datorita vantului sau cutremurelor.
Un val (sinonim talaz) este o ondulatie a unei suprafete intinse de apa(lac,mare,ocean), ca rezultat al miscarilor de oscilatie determinate de actiunea vantului, de cutremure, de variatia brusca a presiunii atmosferice, de atractia Lunii si Soarelui si de deplasarea unei nave prin apa.
Dupa cauzele care le dau nastere, deosebim:
o valuri de vant; 
o valuri seismice; 
o valuri anemobarice; 
o valuri de maree; 
o valuri de nava. 
In afara de actiunea cu rol modificator asupra uscatului, valurile de vant formate pe suprafata marilor si oceanelor constituie unul dintre principalele elemente hidro-meteorologice care influenteaza direct siguranta navigatiei.
Valurile de vant se formeaza in urma actiunii intermitente a vantului asupra stratului de apa de la suprafata marii aflat in stare de repaus. Aceasta actiune consta intr-o apasare, concomitent cu frecarea maselor de aer in miscare de particulele de apa, care sunt scoase din pozitia de echilibra si determinate sa execute o miscare de oscilatie. Initial se formeaza incretituri mici, numite ,,valuri capilare" care, la incetarea vantului, se amortizeaza datorita tensiunii superficiale. Daca vantul se intensifica si actioneaza un timp mai indelungat, dimensiunile valurilor cresc, ele transformandu-se in valuri gravitationale. Valurile gravitationale sunt denumite:
o valuri libere (free waves), care dupa incetarea vantului isi micsoreaza treptat dimensiunile, consumand energia inmagazinata in procesul de frecare intre ele a moleculelor de apa 
o valuri fortate (forced waves), care continua sa se dezvolte, ca urmare a persistentei si intensificarii vantului, transformandu-se in ,,valuri de furtuna". 
La valurile de furtuna, crestele sunt spulberate de vant, iar pe pantele lor apar pete albe de spuma numite ,,berbeci" (white horses); incepand cu agitatia de gradul 10, crestele valurilor foarte inalte cad spre inainte (deferleaza) cu zgomot caracteristic, asemanator unui muget puternic. Dupa incetarea vantului, valurile de furtuna trec intr-o faza de stabilizare, cand forma lor devine regulata, iar dimensiunile lor nu se modifica un timp mai indelungat; aceste ondulatii regulate formeaza o agitatie a marii numita ,,hula".
Din punctul de vedere al formei, valurile pot fi:
o bidimensionale -- la care crestele sunt foarte lungi si paralele intre ele; 
o tridimensionale -- care in afara de creste lungi se caracterizeaza si printr-o lungime mare 
o izolate -- la care creasta are forma de cupola, fiind lipsite de scobituri. 
Mai deosebim:
o valuri lungi -- la care lungimea este mult mai mare decat adancimea marii si 
o valuri scurte -- a caror lungime este mai mica decat adancimea marii in zona lor de formare. 
In momentul cand valurile ajung pe fundurile mici din dreptul coastelor intinse are loc fenomenul numit ,,deferlare"; daca deferlarea se produce deasupra unui banc aflat la distanta de coasta, valurile de acest gen se numesc ,,brizanti".
In cazul coastelor abrupte si cu adancimi mari, precum si in cazul constructiilor hidrotehnice, valurile se lovesc de peretele vertical al acestora si apoi se reflecta si, combinandu-se cu valurile incidente dau nastere unor valuri cu amplitudine mare, a caror forta de izbire este considerabila si a caror creasta se ridica la inaltimi mari (chiar pana la 60 m). In unele sectoare, coastele sunt supuse unor distrugeri uriase provocate de aceste valuri de spargere. Patrunzand intr-un bazin portuar, valurile de vant sau de hula se lovesc de peretele vertical al cheurilor, se reflecta si apoi intra in interferenta cu valurile noi, dand nastere unei agitatii deosebite numita ,,resaca" sau ,,clapoti", caracterizata prin valuri scurte cu panta mare si cu oscilatie pe verticala; aceasta agitatie ingreuiaza stationarea navelor la cheu si creeaza dificultati operatiunilor de incarcare -- descarcare.
S-a observat in general ca valurile se propaga pe grupuri distincte, care se succed la intervale aproximativ egale si intre care marea pare mai putin agitata. Valurile din fiecare grup au inaltimi diferite, vitezele lor de propagare fiind inegale. Din acest motiv se produce fenomenul de interferenta, care determina o crestere progresiva a inaltimii. Din experienta si observatiile de multe secole ale navigatorilor s-a ajuns la concluzia ca al noualea sau al zecelea val din cadrul unui grup este mai inalt si mai periculos decat celelalte 2.1 Elementele valurilor
Frontul valului (in engleza wave front) este linia care trece de-a lungul crestei valului si care este aproximativ perpendiculara pe directia de propagare a profilului acestuia. 
Panta valului (in engleza wave slope) este unghiul format de tangenta la suprafata valului cu linia orizontala in punctul de tangenta. Are valori diferite si de regula se ia cea maxima. In practica se calculeaza prin raportul dintre inaltimea valului si jumatate din lungimea sa. 
Viteza valului (in engleza wave velocity) este distanta parcursa de creasta valului in unitatea de timp. Este un element al valurilor de translatie si se apreciaza in m/s sau mile/h, calculandu-se prin raportul dintre lungimea valului si perioada sa. 
Creasta valului (in engleza wave crest) este partea superioara a unui val, care este spulberata pe vant puternic. Este linia ce uneste punctele cu cotele maxime ale valului. 
Inaltimea valului (in engleza wave height) este distanta masurata pe verticala intre creasta valului si linia de cea mai mica cota a scobiturii imediat urmatoare. Se apreciaza din vedere sau cu aparate speciale, iar valorile se dau in metri sau picioare. Inaltimea obisnuita a valurilor oceanice este de 5 m, iar valorile maxime masurate pina in prezent sunt urmatoarele: 
o 21 m in bazinul nordic al Oceanului Pacific; 
o 15,6 m in bazinul nordic al Oceanului Atlantic; 
o 14 m in emisfera sudica; 
o 11,5 m in Oceanul Indian. 
Scobitura valului (in engleza wave hollow) este un termen care se refera mai ales la partea cea mai adanca a vaii dintre valuri. 
Lungimea valului (in engleza wave length) este distanta in metri sau in picioare masurata pe orizontala intre doua creste sau scobituri succesive de val. Valorile medii ale valurilor oceanice sunt cuprinse intre 69 m si 110 m. Valorile maxime ale lungimii valurilor determinate pe baza unor numeroase observatii sunt urmatoarele: 
o 170m in bazinul nordic al Oceanului Atlantic; 
o 214 m in bazinul sudic al aceluiasi ocean; 
o 233 m in Oceanul Pacific; 
o 342 m in bazinul sudic al Oceanului Indian. 
Perioada valului (in engleza wave period) este intervalul de timp contat in secunde in care doua creste succesive de val trec prin dreptul unui punct fix de observatie sau timpul necesar ca o creasta de val sa parcurga o distanta egala cu lungimea valului. 
Reflexia valurilor (in engleza wave reflexion) este fenomenul de respingere a valurilor de catre peretele vertical al constructiilor hidrotehnice sau al falezelor abrupte in zone cu adancimi mari. In cadrul acestui fenomen are loc combinarea valurilor reflectate cu cele incidente, luind nastere o agitatie puternica numita ,,clapoti" sau ,,resaca", deosebit de periculoasa in unele bazine portuare, pentru navele stationate la cheu. Reflexia valurilor are loc si in zona centrala a unui ciclon tropical, unde se produce o agitatie a marii foarte puternica din cauza valurilor care se propaga din directii diferite. 
Refractia valurilor (in engleza wave refraxion) este schimbarea directiei de propagare a valurilor ori de cite ori frontul acestora se apropie de linia coastei sub un unghi de inclinare. In cadrul acestui fenomen are loc o modificare a lungimii valurilor, a caror creasta in final capata o orientare paralela cu linia coastei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tsunami.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!