Trenuri si cai ferate

Extras din referat Cum descarc?

Proiectantii circulatiei sustin cu toata certitudinea ca pentru transportul intern de marfuri si calatori cel mai bun mijloc ramane calea ferata. Drumurile aglomerate, lungile intarzieri inspre si dinspre aeroport i-a intors pe multi catre calea ferata. Limitele posibilitatilor tehnice au fost tot timpul asediate de ingineri, astfel ca si azi mai cunoastem numele locomotivelor cu aburi ce au stabilit recorduri de viteza. De exemplu, o locomotiva cu aburi a companiei New York Central a stabilit in 1893 recordul de viteza de 181 km/h. Circulatie cu o asemenea viteza in traficul vremii era imposibila. Introducerea tehnologiilor moderne dupa era locomotivelor cu aburi a adus multe schimbari in practica multor retrele de cai ferate pe plan mondial. Cu toate ca au foarte multe avantaje, locomotivele Diesel nu au fost niciodata asa spectaculoase si populare ca monstrii actionati de forta aburului. Fata de locomotiva cu aburi, care necesita un timp indelungat pentru fierberea apei, locomotiva Diesel porneste aproape instantaneu si se opreste la fel de repede. Necesita ingrijire mai putina, iar combustibilul utilizat este de patru ori mai eficient decat lemnul sau carbunele. Locomotivele Diesel au fost perfectionate in locomotivele Diesel-electrice: in acestea motorul Diesel actioneaza un generator de curent, iar curentul produs actioneaza la randul sau motoarele electrice cuplate la osiile rotilor. Din aceasta clasa, cel mai rapid tren este trenul Diesel-electric Intercity nr125 al Cailor Ferate Britanice, care circula cu viteza de 200 km/h in traficul curent. Recordul mondial de viteza il detine tot o locomotiva de acest tip, cu viteza de 257 km/h. Caile ferate moderne tind catre electrificare.
Orincipiul trenului electric este mai simplu, mai fiabil si mai ecologic decat trenurile actionate de locomotive Diesel sau Diesel-electrice. Pentru alimentarea locomotivei electrice se utilizeaza doua sisteme. Dupa primul sistem curentul este colectat dintr-un conductor aerian - adica dintr-un conductor intins deasupra caii de rulare - printr-un pantograf (colector cu eclize) , iar dupa al doilea sistem curentul se colecteaza cu un sir de perii colectoare metalice sau cu un papuc de alunecare dintr-un al treilea fir de sina intins langa calea de rulare. In amandoua cazurile circuitul se inchide prin rotile motoare ale locomotivei si prin cele doua fire de sina. Locomotivele electrice sunt folosite universal atat pentru rute scurte, cat si pentru trenuri de mare viteza, in transporturi interurbane. Principalele calitati pe care le au: prin exploatarea lor nu se polueaza mediul inconjurator si sunt silentioase. Modernizarea lor presupune inca multe posibilitati. Unul din sistemele studiate se compune din module asemanatoare autobuzelor, cu un randament bun, foarte economice, module care se cupleaza intre ele pentru rutele mai lungi, interurbane. La sosirea intr-un oras mare (nod de cale ferata) modulele care ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Trenuri si cai ferate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!