Transporturile și mediul înconjurător

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Factor activ al modelarii peisajului geografic, alaturi de industrie, trans porturile mondiale au atins apogeul in acesti ultimi ani ai secolului XX.

Mare consumator de energie, care este tot mai scumpa, element poluant al mediului inconjurator, transportul a intrat in impas. Daca se au in vedere automobilele, navele maritime si aeriene, remarcam ca posibilitatile tehnice depasesc cerintele. Proiecte de viitor prevad constructia de automobile care pot circula cu 350-500 km/h, supernave de 500 000-1 000 000 tdw, avioane de pasageri super sonice cu 300-500 locuri, dar productia acestora nu a inceput datorita limitelor impuse de consumul de carburanti, de poluarea fonica, de amenajarile unor cai rutiere, a unor porturi si aeroporturi cu totul speciale. Probabil ca schimbarile vor interveni o data cu utilizarea unor forme de energie, a unor noi materiale de constructie.

Transporturile vor trebui sa faca fata in viitor unui flux de marfuri tot mai ridicat, dar nu la cote alarmante, deoarece dezvoltarea regionala va diminua fluxurile pe distante mari. Se vor intensifica valorificarea Oceanului Planetar, a celui aerian, inclusiv a spatiului cosmic, ceea ce va implica noi tipuri de transport - subacvatic, cosmic. Computerele, bancile de date, complexitatea inter conexiunilor la nivel mondial vor limita circulatia oamenilor, dar le vor spori accesul la informatie, o vor avea acasa. Se vor dezvolta cu precadere mijloacele de transport individual, ceea ce va duce la schimbari in comportamentul psiho-social al omului in relatiile cu mediul inconjurator.

Aparute, dezvoltate si modernizate in Europa de Vest si America de Nord, transporturile moderne au castigat teren in tari din toate continentele lumii.

Ele au inlocuit treptat transporturile traditionale, de la ricsa si postalion, la automobil sau autovehicule performante, de la lotca sau feluca (barca cu panze egipteana), la navele de mare capacitate pentru persoane sau diferite alte utilitati aeronavale supersonice ori aparatura telegrafica de tip Morse la transmisiile moderne prin satelit ori fibre optice.

Transporturile de toate categoriile au penetrat la inceput in zonele populate, unde au contribuit la dezvoltarea lor economica, contribuind, in paralel, la ascensiunea unor regiuni vide, dar bogate in resurse si insuficient exploatate da torita populatiei putin numeroase. Ele s-au conturat in timp ca veritabile mijloace de extensie a oicumenei planetare, impunand noi dimensiuni referitoare la organizarea spatiului.

Daca la inceput exploatarea padurilor din Scandinavia s-a bazat aproape exclusiv pe plutarit, astazi constructia de cai ferate si sosele a deschis noi perspective in utilizarea masei lemnoase si a celorlalte produse forestiere in nordul Suediei (Norrland), sudul Laponiei (Finlanda), nordul si partea asiatica a Federatiei Ruse, unele zone de padure ecuatoriala (plutaritul practicat pe fluviile Irrawaddy si Mekong - Peninsula Indochina) etc.

In majoritatea lor ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transporturile Si Mediul Inconjurator
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
7 220 cuvinte
Nr caractere:
44 938 caractere
Marime:
57.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
transporturi, mediu
Predat:
la liceu
Sus!